Vores indeklima

Det er blevet koldere og mørkere udenfor, og det er tid til at trække indendørs. Mange danskere døjer med vejrtrækningsproblemer, røde kløende øjne og løbende næse, når vi ikke er opmærksomme på vores indeklima. Men ved hjælp af et par små tiltag i hverdagen kan vi forbedre luften i vores hjem.

Grønt er godt

Planter optager CO2 om natten og omdanner til O2 (ilt) om dagen igen, så det er en fordel med mange planter i hjemmet, det giver en bedre luft. Så vælg fx flamingoblomst, fingerfilendendron eller efeu. De er velegnede som luftrensere og er allergivenlige.

En tur med klud og spand en gang om ugen

Selvom der ikke er faste regler for, hvor tit du skal gøre rent, er det generelt en god idé med en ugentlig tur med klud og spand for
at mindske mængden af støv i hjemmet.

Tjek dit indeklima

indeklima rengøring

Har du en fornemmelse af, at der er noget i din bolig, der generer dig? Men ikke er helt klar på, hvad det ”noget” kan være, så kan du tænke over om følgende kan have indflydelse:

  • os fra brændeovn
  • os fra stearin- eller duftlys
  • afgasninger fra møbler eller andet nyt interiør
  • parfume
  • mados
  • støv
  • dyr
  • husstøvmider
  • skimmelsvampevækst

Luft ud tre gange om dagen

Astma-Allergi Danmark anbefaler at man lufter ud i 5-10 min. med gennemtræk tre gange om dagen, og altid når man gør rent.

Rengøringsvenligt hjem

Rengøring mindsker mængden af støv, som kan indeholde virus, bakterier, svampe, husstøvmider, pollen og kemiske stoffer. Hold
hjemmet rengøringsvenligt – glatte overflader er nemmere at rengøre end tæpper og tekstil.

Farvel til fugt i luften

Et indeklima med tung, fugtig luft er noget der både kan genere i luftvejene, og hvis helt galt – skabe grobund for skimmelsvamp. Selv om man lufter ud dagligt, er det ikke altid nok – slet ikke hvis man tørrer vasketøj i sin bolig. En affugter, fjerner effektivt overskydende vanddamp og giver et rigtigt fint indeklima, samtidigt med at den renser luften for støv og allergener.

Vasketøjet skal udenfor

For høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvampevækst – og husstøvmider elsker fugt. Undgå derfor at tørre vasketøjet indenfor, og brug tørreloftet, altanen eller carporten.

Mange allergener, som støv og dyrehår spredes gennem luften.

Varm alle rum op til minimum 20 grader

Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvampe indenfor. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.

Kilde: Astma-Allergi Danmark