Det kan virke tillokkende at købe legetøj til barnet, som det kan lege med i lang tid. Godt legetøj er nemlig sjældent helt billigt. Af den årsag kommer man let til at købe legetøj til en alder ”over” barnets reelle alder. Men der er en grund til, at producenten angiver en anbefalet alder på legetøjets indpakning. Legetøjet kan for eksempel indeholde små dele, som det mindre barn kan komme galt afsted med.
Af Henriette Rosenthal
Legetøj skal være sikkert at lege med, så dit barn ikke risikerer at komme alvorligt til skade. Legetøj, der ikke lever op til reglerne for sikkerhed, kan være decideret farligt for børn. Et knapcellebatteri, for lange snore, små bolde eller fyld i en tøjbamse kan være skyld i alvorlige og livsfarlige situationer.
Sikkert legetøj skal passe til barnets alder og udvikling
Der gælder særlige regler for legetøj til børn under tre år. Legetøjet må ikke indeholde små dele, som for eksempel løstsiddende dukkeøjne og legetøjsperler, som barnet kan sluge eller blive kvalt af. Derfor bør man følge advarslen på legetøjet, hvis der står „ikke egnet til børn under tre år“.
Børn under tre år, har brug for ekstra solidt legetøj. Det skal kunne tåle, at barnet bider i det, kaster med det og banker det ned i gulve og borde. Selv om man er forsigtig med legetøjet til de mindre børn, har større søskende legesager på værelset, som er tilpasset deres alder. Vær derfor opmærksom på at, at lillesøster eller -bror ikke får fat i små dele fra de større børns legetøj.
Tjek, at man ikke kan åbne ind til batterierne uden værktøj
Hvis legetøjet indeholder batterier, som for eksempel en legetelefon, der siger dyrelyde, når barnet trykker på knapperne, eller et tog der tøffer afsted hen over gulvet, skal du sikre, at man ikke kan åbne ind til batterierne, uden brug af værktøj. Batterier kan udgøre en kvælningsfare, eller være årsag til ætsningsskader i spiserøret og maven.
Undgå lange snore
Undgå snore og lange bånd, da små børn kan blive kvalt, hvis de får dem rundt om halsen. Det kan være fristende at købe et ”trækkedyr” til det lille barn, der netop har lært at gå. Skulle du falde for fristelsen, bør du aldrig lade barnet være uden opsyn, når det leger med det.
Se efter CE-mærket
Se om der er CE-mærke på legetøjet. Så er du sikker på, at fabrikanten har fremstillet produktet med henblik på leg, samt hans erklæring om, at legetøjet overholder alle legetøjsbekendtgørelsens sikkerhedskrav.
Robust legetøj
Legetøj til små børn skal kunne holde til, at de er hårde ved legetøjet, så de må ikke kunne rive eller bide smådele af.
Kilder: Tænk, Miljøstyrelsen