Lær dit barn at færdes sikkert på cyklen inden skolestart
Af Bonnie Jensen
Nogle børn lærer at cykle på en eftermiddag, imens andre er mere forsigtige og har brug for tid, hvor andre igen hellere vil sidde på bagsædet i bilen. Tilgangen til at lære kunsten at cykle er forskellig fra barn til barn, men for alle børn er det en sejr, når de først får det lært. Som forælder er det dig, der kender dit barn bedst. Og dig, der er dit barns forbillede. Så få cyklerne frem, smør kæderne og sæt gang i træningen i et tempo, der passer til netop dit barn.
Hvornår kan børn cykle til skole?
Næsten alle børn i Danmark har lært at cykle, før de starter i skole. Nogle få km på cykel er meget overkommeligt, så de fleste børn kan cykle til skole allerede i børnehaveklassen. Er der langt til skole, kan man måske begynde med at cykle til bussen eller toget – en lille cykeltur er bedre end slet ingen. Men det er vigtigt, at de mindste har en voksen med, når de cykler i trafikken. Inden du sender dine børn ud i trafikken, skal I have brugt tid på træning.
Turen til skole kan de fleste tage på cykel, hvis man tager sine forholdsregler. Fx skal ruten ikke nødvendigvis være den korteste, men
den mest sikre. Og børnene skal følges med en voksen, indtil de kan overskue trafikken selv. De første par gange kan man cykle ruten igennem i weekenden, hvor der ikke er så meget trafik. Stressede forældre og biler i massevis foran skolen skaber ofte farlige trafiksituationer.
Sikker på cyklen
Før barnet kommer med ud i trafikken, skal det have lært:
- At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
- At bremse sikkert
- At se til siden og tilbage uden for meget slinger
- At give tegn
Hvornår kan børn cykle alene?
Færdselsloven siger, at børn over 6 år må cykle alene. Men man kan ikke regne med, at børn kan cykle sikkert i trafikken, før de er 10-12 år. Først da kan de bedømme andre trafikanters hastighed og hensigt og beslutte, hvad de selv skal gøre i vanskelige situationer. Mange børn kan dog begynde at cykle alene tidligere på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen. Det er forældrenes ansvar at vurdere barnets modenhed, erfaring med trafikken og vejens sværhedsgrad. Hvis man er i tvivl om, barnet er klar til at cykle på egen hånd, er det en god ide at lade barnet være fører, når man cykler sammen. Så får barnet øvelse i at vurdere trafikkens mange situationer – og barnet viser selv, hvornår det er parat til at færdes alene i trafikken.
Et barn er sværere at få øje på end en voksen cyklist. En vimpel på cyklen er med til at gøre dit barn synlig. Reflekser og farvestrålende tøj er også med til at få de små cyklister til at lyse op i gadebilledet. Det gælder nemlig om at blive set.
Tjek cyklen med dit barn
Tjek familiens cykler et par gange om året. Og lær dit barn at sige til, hvis lygter eller andet ikke virker. Brug listen og lad dit barn tjekke sin egen cykel med din hjælp.
- Ringeklokke
- Rød refleks bagpå
- Hvid refleks foran
- Gule reflekser i hjulene eller hvid refleksstribe i dækket
- Gule reflekser i pedalerne
- To bremser.
Når du cykler i mørke, skal der også være:
- Rød lygte bagpå – må gerne blinke
- Hvid eller gullig lygte foran – må ikke blinke.
Alene på cykel
Når dit barn skal til at cykle på egen hånd, skal du give det nogle klare regler med på vejen:
- Find den sikreste skolevej, som barnet altid skal følge
- Lav klare aftaler med barnet om, hvor det må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.
- Lær evt. barnet at stå af cyklen og trække gennem fodgængerfeltet, når det skal over en vej. Det er nogle steder mere overskueligt.
Kilde: Dansk Cyklistforbund