Der er mange gode grunde til at putte økologi i indkøbskurven. Flere er da også begyndt at dyrke sine egne økologiske fødevarer som frugt, grønt og krydderurter.
Af Henriette Rosenthal
Vi er vilde med økologisk frugt og grønt. Frugt og grønt har placeret sig solidt i førertrøjen, og er den absolut største økologiske varegruppe, med et salg på 4,3 mia. i 2018. Grøntsagerne udgjorde ca. to tredjedele og frugt den sidste tredjedel. De fører altså over mejerivarerne: mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,4 mia.
Til gavn for alle
Når vi vælger de økologiske fødevarer, er vi med til at skabe bedre dyrevelfærd, mere natur og passe godt på vores miljø. Økologisk landbrug er derfor både til gavn for os, vores børn og fremtidens generationer.
Grise på græs
Økologisk opdrættede dyr, skal have mulighed for at udøve deres naturlige adfærd. Det betyder, at hos en økologisk landmand, har du mulighed for at opleve synet af glade grisebasser med krølle på halen, der ruller rundt i et mudderbad på marken. Grise elsker også at græsse og rode i jorden. Det er unægteligt lidt svært, vis de lukkes inde i en svinestald. Uanset om grisen er økologisk, frilands- eller konventionel gris, må den kun medicineres ved sygdom efter dyrlægens anvisning. Dog bliver der brugt mere antibiotika i det konventionelle svinebrug.
Økologisk tøj
Danske forbrugere er gode til at vælge økologi, når det kommer til fødevarer. Her er vi faktisk helt i front, hvis man ser på mængden af økologi per indbygger. Der er også sket en stigning i salget og produktionen af økologisk tøj de senere år.
Synes du også, at det kan være lidt svært at gennemskue, hvornår tøj er økologisk? Hvis du går efter tøj af økologisk bomuld, findes der tre overordnede kriterier for, hvornår man kan sige at bomuld er økologisk:
• Der må ikke bruges pesticider,insekticider eller løvfældningsmidler.
• Der må ikke bruges Kunstgødning
• Der må ikke bruges genmodificering (GMO)
Økoæg kontra buræg
Heldigvis forholder flere supermarkeder sig kritiske i forhold til at sælge buræg, og produkter der indeholder dem. Forskellen på burhøns og økologiske høns er til at få øje på. Burhøns lever hele deres liv kun med elektrisk lys. Hønsene går i bure, hvor de kan bevæge sig på et område, der svarer til et A4-ark plus et postkort pr. høne, og har ingen adgang til en hønsegård. Økologiske høns, derimod, går på strøet gulv og har adgang til det fri.
Indendørs må der højst være seks høns pr. kvadratmeter, og udendørs skal hver høne have mindst fire kvadratmeter. Hos økologiske høns skal der være naturligt lys i hønsestalden i dagtimerne, men det er tilladt at supplere det naturlige lys med elektrisk lys. Så skal vi ikke være enige om at vælge de økologiske æg, når vi køber ind? Hvis argumentet for buræg er prisen, kunne svaret være: ”Så spis færre æg og vælg de økologiske”.
Kilder: Danmarks Statistik, Landbrug og Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse, Teknologisk Institut.