De har være længe ventet. Forårssolens dejlige, varme stråler, som får blomsterne til at pible op af jorden og buskenes knopper til at folde sig ud. Børnene kan igen komme i haven eller på legepladsen, uden at være pakket ind i vinterens tunge overtøj. Finder man en ”plet” med læ, er det skønt at vende ansigtet mod det livgivende lys.
Men tag ikke fejl, selv om du ikke mærker det direkte, er forårssolens stråler stærke. Desværre forbinder mange ikke foråret med stærk sol og beskyttelse, men faktisk skal man være meget opmærksom på, hvor stærk solen er netop i foråret.
Af Henriette Rosenthal
Vinterblege danskere
I det sene forår er risikoen for skoldninger særligt stor. Ikke fordi solen er ekstra stærk, eller ozonlaget er ekstra tyndt. Det er simpelthen, fordi vi er rigtig godt vinterblege og generelt opfører os mere ufornuftigt i forårssolen end senere på året.
Vi har desuden en fejlagtig fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem temperaturen og risikoen for skoldning. Sol og 18°C føles simpelthen mindre farligt end sol og 28°C. Sådan forholder det sig bare ikke.
Solbadning i slutningen af april og i maj kræver altså lige så stor opmærksomhed på forskellige former for beskyttelse som på den varmeste højsommerdag.
Børn har behov for ekstra beskyttelse
Børn har tyndere hud end voksne og bliver lettere forbrændte i solen. De, der har naturlig lys hud, er mere udsatte end børn med mørkere hud. Sørg for at børnene ikke bliver forbrændte. Let bomuldstøj beskytter godt. Der er ingen grund til at klæde børnene helt af, når de er i solen, hverken i børnehaven eller på stranden. Selv i vandet kan de godt beholde en t-shirt på. Tøj, solhat og solbriller beskytter mod solen.
Hold pause fra solen mellem klokken 12 og 15
Sørg for at børnene kan tage en pause fra solen midt på dagen. Læg gerne badeturen om eftermiddagen, og lad børnene lege inde midt på dagen, hvis de ønsker det.
Psst… Ti minutters sol om ugen dækker kroppens behov for D-vitamin.
Solhat med bred skygge
Hvis du er ude mellem kl. 12 og 15 og ikke har mulighed for at være i skyggen, så er en solhat med bred skygge, den bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. Gå udenom kasketter, da de ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.
Sådan bruger du solcreme korrekt
Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og fordeles grundigt på huden ca. 20 minutter inden ophold i solen.
Når du køber solcreme, er det vigtigt, at den:
– Har faktor 15 eller mere i Danmark og faktor 30 eller mere, når du er ude at rejse i lande, der har et varmere klima end i Danmark.
– Er bredspektret, dvs. beskytter mod både UVA- og UVB-stråling.
– Ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er taget ud af solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet.
Læs mere om solbeskyttelse og uv stråler her.
Livsvigtigt D-vitamin
Solen er faktisk den rene vitaminpille i næsten bogstavelig forstand. Når solen skinner på os danner huden masser af D-vitamin, som vi har brug for, fordi det gavner vores knogler, styrker immunforsvaret og forebygger en række sygdomme.
Kilder: Sundhed.dk, DMI, Kræftens Bekæmpelse