Vi skal blive bedre til at være bæredygtige

Forurening og overforbrug belaster både natur, miljø og klima. Et drømmescenarie ville vel være, at vi havde et helt igennem bæredygtigt samfund. Altså et samfund uden affald, hvor vi genbruger og genanvender materialer. Dette bliver nok ikke en realitet, men vi kan alle gøre en forskel, og hvis vi starter i det små og får indarbejdet nogle bedre vaner, og bliver bedre og bedre med tiden, kommer vi langt.

Af Bonnie Jensen

Vi mennesker er verdensmestre i at bruge løs af jordens ressourcer. Alle de produkter, vi forbruger, påvirker klimaet og miljøet, når de bliver produceret og smidt ud. F.eks. har vores bomuldstøj krævet uoverskuelige mængder vand at producere, der er guld i vores mobiltelefoner, og fødevareemballage er også med til at påvirke klima og miljø negativt. Hvis det hele bare ender i en skraldespand, og går op i røg på forbrændingen, så er jordens ressourcer spildt.

Men omvendt, hvis ressourcerne kunne udnyttes i nye produkter, så ville virkeligheden være en helt anden. Hvis vores forbrug skal påvirke jordens klima og vores miljø mindre, så skal vi omstille vores samfund. Og det er muligt. Men det betyder, at intet smides ud, men i stedet bliver genbrugt eller genanvendt, f.eks. ved reparation eller ved, at man genanvender dele af produktet til et nyt produkt.

Vores affald

Vi smider alt for meget mad, emballage, plastik, dåser, pap, batterier, elektronik, og meget andet i skraldecontaineren. På et år bliver det til 845 kilo husholdningsaffald per dansker. Det gør os til det land i Europa, der producerer mest husholdningsaffald per indbygger, ifølge Eurostat. Derudover kommer affaldet blandt andet fra industrien, servicebranchen og byggeriet.

I dag bliver omkring en tredjedel af dette affald brændt af på et af vores mange forbrændingsanlæg. Her bliver affaldet omdannet til varme og el. Men affaldsforbrænding er som at tisse i bukserne, for at holde sig varm. Det skaber varme i radiatoren, men løsningen er uholdbar, fordi vi bruger og brænder de naturlige råstoffer op, som vores eksistens er afhængig af. Faktisk skyldes omkring 45 procent af verdens CO2-udledning vores produktion og forbrug. Derfor er brug og smid væk-kulturen og de store affaldsmængder et kæmpe klimaproblem. Støt op om sorteringsordningerne, da det giver mulighed for at genanvende store dele af vores affald.

Tips til klimaforbedringer i hverdagen

  • Køb dansk og allerbedst lokalt. Ligegyldigt om det er madvarer, legetøj, byggematerialer eller nye møbler, kræver det mindre CO2-tung transport, hvis tingene er produceret her til lands.
  • Drop indkøbsposer af plast. De er en belastning for miljøet, da produktionen kræver fossile brændstoffer og udleder CO2. Derudover har plastikposer en kort levetid. Brug i stedet stofnet.
  • Tænd langsomt for varmen. Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.
  • Brug genopladelige batterier i stedet for engangsbatterier. Både produktionen af batterier og selve batterierne er en belastning for miljøet.
  • Vask dit tøj i koldere eller koldt vand. Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand.
  • Sluk for vandet, når det bare løber, mens du sæber dig ind i badet, børster tænder m.v.
  • Brug en eldrevet plæneklipper i stedet for en benzindrevet, da benzin er en større belastning for miljøet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.
  • Drikkevand fra vandhanen er rent, og smager godt. Køb en genbrugelig drikkedunk af glas eller stål, og fyld den med vand fra vandhanen.
  • Hvis du køber tøj i god kvalitet, holder det længere. Giv, byt eller sælg det, når du ikke bruger det, så andre kan få glæde af det.
  • Skift kødet ud med grøntsager, og snup en kødfri dag. Mange traditionelle kødretter kan sagtens laves med grøntsager i stedet for, eller som supplement til kødet. Riv for eksempel grøntsager og bland det i bolognesen.
  • Når du køber ting, der er produceret af træ, som møbler og papir, så hold øje med om det er FSCmærket. Det betyder, at det kommer fra en bæredygtig skov. I en FSC-skov bliver der ikk fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

Spar på strømmen i hverdagen

Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så reducerer du klimabelastningen, samtidig med at du sparer penge på elregningen.

Tips til et lavere strømforbrug

  • Sluk for apparater, som står på standby. Mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen, svarende til ca. 1.000 kroner pr. husstand.
  • Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, og vask tøjet ved en lavere temperatur.
  • Undgå at bruge tørretumbler, hvis du har mulighed for at tørre tøjet udenfor.
  • Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. Det kan også betale sig at have de rigtige gryder til det rigtige komfur. Bunden på gryder og pander skal være plane for at udnytte varmen optimalt.
  • Hvis du forvarmer en ovn i forbindelse med bagværk eller madretter, kan du overveje muligheden for at lave flere retter, mens ovnen alligevel er varm.
  • Sluk for lyset, når du ikke bruger det, og brug LED pærer i alle lamper. Hiv opladeren ud af din tablet, telefonen mv., når det elektroniske udstyr er ladet op, og tag opladeren ud af stikkontakten.
  • Udnyt dagslyset. Flyt arbejds-, læse- og legepladser hen til vinduet.
  • De fleste husholdninger kan spare 15-20 procent på elforbruget til lys, uden at det går ud over kvaliteten.

Her får du 5 gode apps til en mere bæredygtig hverdag

Du har højst sandsynligt ting derhjemme, som slet ikke bliver brugt – eller i hvert fald kun lejlighedsvis. Dette medfører meget spild – både når man fremstiller et produkt og når man smider det ud. Der ville være mindre spild, hvis mængden af de fremstillede produkter reduceres ved f.eks. at bruge hele levetiden af de allerede eksisterende produkter. Hygglo er Nordens største peer-2-peer udlejningsplatform, der netop også er blevet lanceret i Danmark. De mest populære kategorier hos Hygglo er køretøjer, værktøj, campingudstyr, haveredskaber og rengøringsprodukter.

Privat køb og salg

DBA er den mest populære salgsplatform mellem privatpersoner i Danmark. Ved køb af brugt i stedet for nyt, er vi i stand til at reducere spild. Reduceret fremstilling af nye produkter vil gøre, at de eksisterende produkter vil blive brugt længere. Med hjælp fra DBA kan du mindske spild, når du køber brugt i stedet for nyt. Hvis du ikke bruger dine ting derhjemme, kan en anden få glæde af dem.

Tøj og tilbehør

Trendsales er en dansk app, hvor private sælger deres tøj eller andet tilbehør via platformen. Det betyder, at en anden kan få glæde af det tøj, du ikke bruger længere, og der derved et mindre behov for at fremstille nyt. Trendsales har gjort secondhand-shopping enkelt og sjovt. Det er nemt at bruge app’en, og sende varer til køberen. Du kan derfor i stedet for at gå i en fysisk genbrugsbutik, nemt scrolle gennem app’en.

Madspild

I øjeblikket ender cirka 30 procent af de producerede fødevarer i spild. To Good To Go er en platform, hvor du kan købe madvarer, som ellers ville blive smidt ud af flere forskellige årsager. Dette er en genial måde at mindske madspild.

Transport

I øjeblikket produceres der mange nye biler på årsbasis. Mange af bilerne bliver ikke brugt særligt ofte, og selv dem, der kun har brug for biler lejlighedsvis, føler behov for at købe en ny indimellem. Ved hjælp af Gomores biludlejningsplatform behøver man ikke at eje en bil – den kan lejes til en billig pris af private ejere. Dette reducerer spild, da der så vil være et mindre behov for at blive fremstillet nye biler, idet dem, der allerede ejes, bliver brugt mere.

Sådan gør du haven attraktiv for fugle

  • Få haven til at minde om skoven.
  • Sørg for, at fuglene har adgang til frisk vand.
  • Plant træer, buske, hække og andre planter,vder kan give føde til fuglene, og være gode gemmesteder.
  • Sæt fuglekasser op.

Sådan gør du haven attraktiv for insekter

  • Skab en varieret have med mange forskellige blomsterplanter, da forskellige insekter foretrækker forskellige planter.
  • Plant blomster, der blomstrer om foråret, hvor udbuddet af føde til insekterne er mindre.
  • Sørg for adgang til vand.
  • Lav et insekthotel.
  • Lad dødt træ blive liggende i haven. Det kan være skjulested og fødekilde for mange insekter.

Tips til en ”vildere” have

Øg biodiversiteten med en mere ”vild” have – det vil hjælpe insekterne og småfuglene, og måske kan du endda være med til at reducere CO2-udledningen.

  • Spar turen i bilen til genbrugspladsen med haveaffaldet.
  • Lad haveaffaldet ligge på grunden. Så vil træstammer, grene osv. holde længere på den CO2, der er optaget i planterne.
  • Lad haven gro, og du kan også spare på brugen af havemaskiner.
  • Drop brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Produktionen af gødning – særligt spagnum – er en belastning for klimaet.

Kilder: Danmarks Naturfredningsforening, Bolius, Eurostat og Fsc.org