Tryghed på vejen

Nalina er en glad 9-årig pige, der netop er startet i 3. klasse. Vi har taget en snak med Nalinas mor, Karina, om at give sin datter mere frihed til at bevæge sig rundt på egen hånd i trygge zoner – med sit Xplora smartwatch, der har indbygget GPS.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Nalina kan godt lide selv at gå hjem fra indkøbscentret, gå til og fra sine veninder og gå på legepladsen, der ligger i nærheden af, hvor vi bor, fortæller mor Karina Hvid Arensbach.

– Da Nalina startede i 1. klasse, var der flere af hendes venner i klassen, der havde et Xplora smartwatch. Det syntes hun var rigtigt spændende, og da hun først opdagede, at uret kan tælle hendes skridt, blev det hendes højeste ønske til sin 7 års fødselsdag. Så kunne hun nemlig konkurrere med far om hvem, der gik flest skridt om dagen, for han har også et smartwatch med skridttæller.

Nalina var så heldig at få sit ønskede Xplora smartwatch, og hun har lige siden vundet konkurrencen mod sin far. Det bruger hun meget tid på at kigge på i appen online, hvor skridtene bliver talt sammen, og hun er efterhånden oppe på flere hundrede tusinde, siger mor Karina grinende.

Ur med indbygget telefon med i skole – sat på skolemodus

– Da der er flere i klassen, der har et Xplora smartwatch, har det været oppe og runde på Aula, om uret er tilladt at have på i skolen. Men her var der hurtigt nogle forældre, der forklarede læreren og de andre forældre, at man kan sætte uret på pause i skoletiden – altså skolemodus, så det ikke kan bruges til andet end at se klokken og tælle skridt.

Det er smart, for så forstyrrer det ikke i skoletiden, og Nalinas far og jeg indstiller det, alt efter de skiftende skoletider, hun har hver anden
uge.

Telefon uden adgang til internettet og TikTok

– Nalina har nogle venner i sin klasse, der har fået lov at have en profil på TikTok, og det ønsker hun sig også, så hun kan lægge de mange små film ud, som hun elsker at optage. Men hendes far og jeg er enige i, at hun indtil videre ikke er gammel nok til at have fri adgang til internettet, uden at vi ser med. Derfor er det også smart, at Nalina nu har et ur med ind bygget telefon, så hun kan ringe og give os beskeder, i stedet for en rigtig telefon, der giver hende fri adgang til internettet.

– Udover det, så synes vi heller ikke, at hun er gammel nok til at have ansvaret for en dyr telefon, der kan blive væk fra hende. Men Xplora uret er jo smart, for det sidder fast på hendes arm, og bliver siddende.

Frihed til at bevæge sig rundt i forudindstillede trygge zoner

– Det er smart, at man kan oprette tryghedszoner i Xplora uret. På den måde kan vi give Nalina frihed, men stadig have lidt snor i hende via tryghedszonerne i den forældrestyrede app. Vi har oprettet nogle forskellige trygge zoner, hvor vi får besked, hvis hun forlader disse zoner. Så giver vi hende frihed, uden at hun føler sig overvåget.

Tværtimod ved hun, at det er fordi vi gerne vil passe på hende. Jeg synes, det giver mig en tryghed at vide, at jeg kan se, hvor hun er, og det giver hende en følelse af selvstændighed at få lov at tage af sted på egen hånd.