Tips til at undgå madspild

Frugtskålen

Hvor mange af os har ikke prøvet at købe de lækreste bananer og æbler, for blot at finde ud af, at efter et par dage er bananerne blevet brune og plettede, når de har ligget i frugtskålen sammen med æblerne. Frugt skal helst opbevares separat, og ”frugtfamilierne” skal ikke blandes sammen. Med andre ord, skal bananer opbevares sammen med bananer, æbler skal kun opbevares sammen med æbler osv., da æbler, bananer, citrusfrugter o.lign. udskiller en del ethylen, som er en luftart, der fremmer modningsprocessen.

Tips til at undgå madspild, mor og datter laver mad

Red grøntsagerne

En gang om ugen, fx. I weekenden, er det en god ide at gennemgå familiens grøntsagsskuffe i køleskabet og foretage ”med-rednings” aktioner. At samle alle de grøntsager, som man ikke får spist, snitte dem og gemme dem i fryseren. Det vil både bidrage til at familien vil redde de mange grøntsager fra en hurtig død, samt til ”food prepping”, som sparer tid og penge, når man hurtigt skal købe ind i sin fryser for at lave aftensmad. Gør familiens ”mad-rednings” aktioner til en ugentlig begivenhed, hvor også børnene deltager i at redde maden.

Sådan modnes frugter hurtigere

Har du umodne frugter eller grøntsager, er det en god idé at sætte dem sammen i skålen med de modne, så de modnes hurtigere. Men almindelige modne frugt skal du opbevare hver for sig.

Minipizzaer

Pålægs minipizzaer

Frokost er et glimrende måltid til at få brugt alle familiens gode rester. Mange familier døjer med pålæg i køleskabet, som de ikke kan nå at få spist i tide. Hertil er det en god idé at lave mini-pizza’er og få brugt pålæg som topping.

Så længe holder din mad i fryseren

Ved at blive ven med jeres fryser og holde orden i den, kan du og din familie få stor glæde af jeres mad gennem lang tid. En god ide er at skrive dato og indhold på fryseposen/madbøtten, så du har styr på sagerne.
Statens Husholdningsråd har lavet en guide til madens holdbarhed i fryseren og hvor længe kan madvarer holde sig:

  • Færdige retter: 1-3 måneder i fryseren.
  • Grøntsager: 6-12 måneder afhængig af emballagen og grøntsagstypen.
  • Frugt og frugtprodukter: 10-12 måneder.
  • Pølser: 2-3 måneder.
  • Fedt svinekød: cirka 3 måneder.
  • Hakket kød: cirka 4 måneder i fryseren, fars kun kan holde sig i 2 måneder.
  • Røget kød: 4-6 måneder.
  • Magert svinekød: cirka 6 måneder.
  • Kylling: 8-10 måneder.
  • Oksekød: cirka 10 måneder.
  • Lammekød: cirka 10 måneder.
  • Røget fisk: cirka 3 uger.
  • Fiskefars: 1-2 måneder.
  • Fed fisk: 2-3 måneder.
  • Mager fisk: 3-6 måneder.
Tips til at undgå madspild ægge tricket

Æggetricket

Ifølge Samvirke, kan æg holde sig meget længere, end man tror. Prøv selv og se om det virker, og tag børnene med ”i forsøget”.
Tag jeres æg og put dem forsigtigt i en skål med vand. De meget friske æg vil altid lægge sig helt nede på bunden. De lidt ældre æg falder ikke helt ned på bunden og rejser sig en smule op i glasset, da et æg indeholder en luftlomme, som bliver større, jo ældre ægget bliver. Et rigtigt gammelt æg flyder ved toppen af glasset eller skålen, og I vil slet ikke kunne få ægget til at lægge sig på bunden. Et æg, som opfører sig på denne måde, er et rigtigt gammelt æg, og det skal helst ikke spises.

Tomater

Tomatter i skål

Tomater opbevares bedst i en skål på køkkenbordet. Hvis tomater kommer i køleskabet, går modningen i stå, og tomaterne mister sin smag og aroma. Tomater holder cirka en uge på køkkenbordet. Hvis I har en kølig kælder eller et opbevaringsrum, hvor temperaturen er mellem 11 og 14 grader, kan de holde mellem 10 og 14 dage, alt efter hvilken sort det er, eller hvor modne de er.

Tip: Vil I fryse tomater, kan de flås, skæres i kvarte og fryses uden blanchering. I kan også lave puré af tomaterne og fryse den i bakker som isterninger.

Kilder: Stop Spild Af Mad, Samvirke, Landbrug & Fødevarer, Suhrs Højskole, Statens Husholdningsråd,
Professionshøjskolen Metropol, Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) Fødevarestyrelsen og Alt om kost.