Skolebørn sover for lidt

Hvor meget vi sover og har behov for at sove, varierer meget livet igennem. For lidt eller meget søvn kan nemt spænde ben for skoledagen, uanset om den foregår i skolen eller i den hjemmeundervisning, mange har været henvist til i en tid med Covid19. Vi stillede vores følgere på Instagram spørgsmålet: Hvordan sover dine skolebørn i denne tid? Vender dag og nat efterhånden på hovedet? Hvordan plejer dit skolebarn at sove til hverdag og i weekenden?

Af Henriette Rosenthal

Gitte:

Zoey på otte år kommer som udgangspunkt i seng kl. syv og sover indtil kl. seks hvor vi vækker hende. I weekenden står hun op ved syvtiden. Jeg tænker dog at hun sagtens kunne sove længere hvis lillebror ikke listede sig ind til hende. I Coronatiden har hun haft nogle dage, hvor hun var oppe til kl. halv otte-otte, men det går ikke ret mange dage i streg, da hun så har svært ved at overskue den efterfølgende dag. Hun er heldigvis selv god til at mærke, at hun er træt kl. syv.

Katja:

Josefine på syv år gøres klar til sengetid kl. syv, og ligger så i sin seng kl. halv otte. Her læser hun enten en bog eller hører godnat meditation. Vi står så op kl. kvarter over seks, hvor dagen starter med at vi sidder sammen og spiser morgenmad. Vi har prøvet at rykke sengetiden med en halv time, men det gør at der er gnidninger både om aftenen, og om morgenen.

Trine:

Julie på 17 år har daglig visuel undervisning i gymnasiet så ingen ændring der, men hun sover da lidt længere i weekenden til 9-10-tiden. Maja på 15 er oppe, når der er undervisning, men ellers kan hun sagtens sove til kl. tolv. Hun er klart et B-menneske og laver visuelt gruppearbejde samt “eksamens” opgaver om aften. Rasmus på 10 år sover fint og har et indre ur der vækker ham senest halv otte i weekenden. Men han er jo også tidligt oppe hver eneste hverdag. Mor her, kunne altid tage en halv time mere.

Camilla:

Vores på seks og otte år kommer i hverdagene i seng kl. syv. I weekenden trækker vi den til senest kl. otte, da det ellers har for stor indflydelse på næste dags gang i forhold til træthed. Vi er en familie, der i hverdagene er rigtig tidligt oppe. Vi står allesammen op kl. halv seks og det kræver altså en god nats søvn. Vi oplever ikke, at det på nogen måder er for tidligt, at de kommer i seng kl. syv, tværtimod er de meget klar til at sove der, og det kan tydeligt mærkes hvis rytmen bliver brudt.

Aja:

Sønnike på ni år kommer i seng kl. syv og står op kl. kvarter i syv. Han står lige så tidlig op, også hvis han får lov at være længere oppe, så derfor holder vi fast i kl. syv, så han får nok søvn. Vores datter på 11 år kommer i seng kl. otte, men læser i sengen. Hun har brug for den ro, inden hun kan falde i søvn. På hverdage bliver hun vækket kl. syv, i weekenden sover hun til syv-otte- tiden.

Nanna:

Min søn sover lidt længere end på normale skoledage. Men ofte er der online undervisning fra kl. ni. Han er 16 år og i gang med at afslutte 9. klasse. I weekenden går han sent i seng og står også sent op.

Rikke:

Vores søn er ti år og kommer i seng kl. ni, men sover sjældent før kl. ti. Han bliver vækket tyve minutter i syv. I weekenderne kommer
han i seng kl. ti og står op mellem ni og halv elleve, hvor vi vækker ham, fordi vi synes, at han skal op og nyde sin weekend.

Jannie:

William på 13 år synes, at det lidt svært især fordi tiden er anderledes og det er så lyst udenfor.

Heidi:

Min datter på seks år bliver bedt om og gå i seng kl. syv, og kl. kvarter over siger vi godnat, og der er hun også klar til og sove. I weekenden kan klokken godt blive halv ni, inden hun bliver puttet.

Søvnmangel

Skolebarn/skolebørn sover

Over en tredjedel af de danske skolebørn har sovet for lidt, når de møder i skole. Afhængigt af deres alder – og individuelle forskelle – bør skolebørn sove et sted mellem otte og elleve timer. Og det er der mange, der ikke gør. I undersøgelsen af, hvad børn bruger deres tid til, viser det sig, at et sted mellem 14 og 34 % af skolebørn tilbringer meget kortere tid, end de burde, med at sove. Godt hver femte af de yngste skoleelever – de 7-9-årige – sover alt for lidt på en gennemsnitlig skoledag, mens det gør sig gældende for omkring hver tredje 15-17-årige. For de mellemliggende aldersgrupper – de 10-11-årige og de 12-14-årige – ligger andelen, der sover alt for lidt mellem 14 og 27 %. Det anbefalede søvnomfang er 10-11 timer for 7-9-årige, 9-10 timer for 10-11-årige, 9 timer for 12-14-årige og 8-9 timer for 15-17-årige.

Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed