Et dårligt indeklima med støv og fugt, kan være grobund for både skimmelsvamp og husstøvmider, og kan genere luftvejene og vores sundhed og helbred.
Af Bonnie Jensen
“Annonce”
Når vi sover og opholder os i et rum med dårligt indeklima, vil mange af os døje med trætte og kløende øjne. Vi kan føle, at det er svært at få ordentlig luft igennem næsen og kan derfor få svært ved at falde i søvn. Nogle udvikler tør hud, der kan give både svie og kløe, og det kan i værste fald udvikle sig til allergi. Så der er altså mange gode grunde til at vi sørger for, at vi har et godt og sundt indeklima.
Et fugtigt indendørsklima kan danne skimmelsvamp, som frigiver forskellige stoffer, som er direkte sundhedsskadelige for os. Her er både tale om giftstoffer og svampesporer, som kan påvirke kroppens luftveje og give astma på længere sigt.
Fugt og/eller skimmelsvamp
Det kan være svært at se, om et rum er angrebet af skimmelsvamp, men man vil ofte kunne lugte muglugten eller se skjolder og misfarvninger på vægge eller lofter. Skimmelsvampe kan vokse på mange typer af overflader og har de bedste levevilkår i et fugtigt miljø. Derfor vil svampen trives godt i møbler, tekstiler og malerier og gerne i rum, hvor luftfugtigheden bliver høj, for eksempel på badeværelset, i køkkenet eller rum i kælderen.
Den anbefalede luftfugtighed er på 45-55%. Når luftfugtigheden er derover, dannes der grobund for skimmel og når den når over 72% kan skimmel udvikle og sprede sig. Du kan selv måle luftfugtigheden hjemme hos jer med et hygrometer fra Woods. Det koster ikke mere end 149,- kr., og så er det let at måle luftfugtigheden både derhjemme, i sommerhuset, i campingvognen, i kælderen eller i soveværelset.
Hvis man oplever fugtproblemer i sit hjem, kan det give god mening at installere en affugter, der er produceret til det skandinaviske klima, som er en maskine, der simpelthen trækker fugten ud af luften, hvorved der skabes et bedre og mindre fugtigt indeklima. Affugteren skal sættes til strøm, hvorefter den analyserer luften, og derefter hives fugten ind i maskinen, hvor det afledes som vand ned i enten et afløb eller en vandtank. Affugtere passer perfekt i kælderen, bryggerset og på badeværelset, og den vil forlænge husets levetid, vores helbred og evne til at optage viden.
Farvel til fugt i luften
Selv om man lufter ud dagligt, er det ikke altid nok – slet ikke hvis man tørrer vasketøj i sin bolig. En affugter fjerner effektivt overskydende vanddamp og giver et rigtigt fint indeklima. Vi er mange, der opholder os i rummene i kælderen, og mange af os er også så heldige at have et helt rum til vasketøjet. Men når vi hænger vores våde tøj op i et rum, afgiver det fugt, og fugt i indelukkede rum er den bedste grobund for skimmelsvamp.
Vaskemaskiner vil altid afgive fugt, og det er vigtigt, at der er god udluftning i de rum, hvor de står. Faktisk afgiver en typisk vask på 6 kg tøj en fordampning på 2,25 liter vand, mens den hænger på tørresnoren. Allerhelst skulle vasketøjet udenfor og hænges op, men det er jo helt umuligt at tørre tøj udendørs om vinteren. Så her giver det god mening at installere en affugter, der sørger for at holde luften indendørs
tør og ren.
Blæs vasketøjet, sportstøjet, sengetøjet og regntøjet tørt, og undgå fugt
Når en kondenstørretumbler kører, blæser den varm luft ud i de kolde rum og skaber dermed ofte et varmt, fugtigt og støvet miljø, og nogle af dem afgiver overraskende meget fugt. Her kan man kigge efter det, der på energimærket hedder kondenserings-evnen. Det er udtryk for, hvor meget fugt, der er tilbage i den luft, som tørretumbleren sender ud i rummet.
Hvis kondenserings-evnen er dårlig, bliver der sendt for meget fugt ud i rummet. Det kan give fugtproblemer eller øget ventilations- og opvarmningsbehov i fyringssæsonen, og det kan blive en dyr affære på varmekontoen. Her er det smart at have en affugter til at køre, samtidigt med at du tørrer det våde vasketøj.
Det giver et mindre behov for at dine varmeapparater skal varme ekstra meget fugt ud af rummet, og du undgår, at der dannes skimmelsvamp, dårlig lugt og husstøvmider i rummet.
En affugter har mange fordele:
- Forhindrer fugtskader
- Giver dig mulighed for at undgå skimmelvækst
- Tørrer brænde, og holder værktøj fri for rust
- Tørrer vasketøj hurtigt, effektivt og skånsomt
- Fjerner ubehagelig lugt
- Edderkopperne forsvinder, når luften bliver tørrere
- Huset bliver billigere at opvarme.
Den svenske virksomhed Woods har to effektive affugtere LD40 og LD44, som begge er oplagte til brug i bryggers, tørrerum og kældre, da de tørrer vasketøjet med maksimal effektivitet, uanset luftfugtigheden i rummet. De er energibesparende og har en føntørrer-funktion, som betyder at der pustes varm luft ud i rummet, og samtidigt sørger de for, at opfange fugt i store rum og arealer på helt op til 100 kvm.
Woods affugtere produceres herhjemme i Norden, er lavet til vores klima og med tanke på en bæredygtig hverdag, så du både passer på dit indeklima, samtidigt med at du skåner miljøet. Produkterne er energivenlige, så du sparer faktisk på energien når du affugter, i forhold til al den ekstra varme du skal bruge på at varme et rum op, efter du har luftet al den fugtige luft ud.
Woods yder hele 10 års garanti på deres produkter og yder dermed markedets længste garanti, hvilket giver os som forbrugere en ekstra tryghed, når vi skal investere i hjælpemidler til hjemmet.
Hybrid affugter & luftrenser
Ved hjælp af en luftrenser er det muligt at nedbryde støvmider, bakterier, skimmel, vira, pollen, kæledyrsallergener og andre mikroorganismer i luften. Alle disse elementer, som desværre giver mange mennesker vejrtrækningsproblemer og forringet livskvalitet.
Hvis du ønsker det bedst mulige indeklima, så er Wood’s AD20G Hybrid svaret på dine bønner. Den fjerner effektivt overskydende fugt og dårlig lugt, samtidigt med at de svensk fremstillede Active ION HEPA-filtre renser luften fra skadelige partikler, som hvirvles rundt i hjemmet fra både tekstiler, møbler, børnenes legetøj og kemi fra dine rengøringsprodukter. Med denne får du en renere og sundere luft, men uden generende støj, og som bonus er den energisvag.
Læs mere på www.woods.se/da/