Vores base, vores hjem skal give os en følelse af tryghed. Vi skal kunne slappe af og lade skuldrene falde ned på plads efter en hektisk dag på arbejde, i skole eller daginstitution afhængigt af alder.
Af Henriette Rosenthal
I en familie er der nok at se til. Der sker en masse spændende ting og det kan være svært at have et øje på hver finger, særligt i de familier, hvor der er små spilopper på spil. Små børn kan man ikke vende ryggen til i mange øjeblikke, for selv om hjemmet er trygt og godt, er det også her ulykkerne ofte sker. Det kan man forebygge ved at vælge at omgive sig med produkter og børnemøbler, der er testet og godkendt af Varefakta.
Hvad er Varefakta?
Varefakta har eksisteret siden 1957 og er en frivillig mærkningsordning, som i samarbejde med eksperter og fagfolk tester produkter, og holder øje med om varedeklarationen holder hvad den lover. Det betyder, at du kan være sikker på, at når du køber produkter med denne mærkning, så overholder de lovgivningens anvisninger og sikkerhedskrav, som der løbende stilles.
Et sikkert hjem
I følge TrygFonden er der 750.000 danske hjem, som ikke har ikke opsat en røgalarm. I cirka en fjerdedel af disse hjem, har man faktisk anskaffet røgalarmen, men den er havnet i en skuffe i stedet for i loftet. I skuffen gør den ingen gavn. Hvis du hænger røgalarmer op udvalgte steder i hjemmet, kan du gå i seng og sove roligt, for røgalarmen hyler højlydt, hvis der sker en røgudvikling. Du kan redde familien ud og skaderne begrænses ved en hurtig indsats.
Der findes forskellige røgalarmer på markedet, og den dyre er ikke nødvendigvis bedre end den billige. Hvis du vælger en med Varefaktas mærke på, kan du være sikker på, at den er gennemtestet og godkendt. Husk at du skal tjekke røgalarmen cirka en gang om måneden. Hvis du har været væk i længere tid, bør du også lige tjekke, om røgalarmen virker endnu, hvis det er typen med batterier, som du har installeret. De kan være løbet tør, uden du var hjemme til at høre advarselssignalet.
I børnehøjde
Børnehøjde er ikke altid tilstrækkelig ved et spisebord, så her er en højstol uundværlig. Der findes mange forskellige designs, og smag og behag er forskellig. Der er dog visse fareelementer, som er vigtige at tænke på, når man vælger sin favorit. Hvor stabil er højstolen og kan barnet glide ud af den eller komme i klemme? Kan barnet vælte stolen baglæns, ved at sætte fra med fødderne på bordkanten? Det er frivilligt for producenterne at lade Varefakta godkende deres højstol, men vil du være helt tryg ved højstolens sikkerhed og robusthed, så tjek, om den har Varefaktas mærke. Så har du en bekymring mindre.
Når barnet skal puttes, må det ikke kunne få hovedet gennem tremmerne i sin seng. Det er et af kriterierne for at få Varefaktas mærke. Den skal også kunne holde til, at barnet hopper i sengen. For ærligt talt hvilket barn hopper ikke begejstret i sengen, og det er farligt, hvis bunden ryger ud. Kanterne skal være afrundet, så de ikke er for skarpe, så barnet slår sig unødigt på dem. Der lægges nemlig også vægt på, at sengen ikke bliver ridset for let, og at overfladen kan tåle fedt, spyt og vand. Det næste har måske ikke så meget med sikkerheden at gøre men er for hygiejnens skyld. Man kan risikere at blive syg, hvis bakterier sidder skjult.
Hvor mange røgalarmer?
Inden du køber din røgalarm, skal du først finde ud af, hvor mange alarmer du har brug for. Hvis du har en lille bolig, skal røgalarmen sidde i gangen. Større boliger bør have flere røgalarmer, som sættes op i soveværelser og i stuen. Hvis dit hjem har flere etager, bør der være mindst en alarm på hver etage.
Vidste du at?
Varer med Varefaktamærket lever ofte op til krav, der går ud over lovgivningen. De kaldes forskrifter og er ofte mere strikse end lovgivningen. Alle produkter kan få Varefaktamærket, hvis de lever op til lovgivningen og Varefaktas krav. Læs mere om Varefakta på deres hjemmeside her: www.varefakta.dk/