Ser dit barn godt nok?

Børns syn udvikler sig lige så længe, de vokser. Hvis de fokuserer på noget tæt på i for lang tid og ikke får nok dagslys, risikerer de at udvikle eller forværre nærsyn. Læs her, hvordan du spotter nærsynethed, og hvad du kan gøre for at bremse udviklingen.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Vent lige lidt, jeg skal lige have mine briller, jeg kan ikke se noget…

Hvis du er nærsynet, ved du, hvad jeg mener. Jeg er selv nærsynet, og er siden jeg var helt ung steget i styrke fra -0,25 til nu -4,25. Hvis jeg ikke har mine briller eller linser på, er det praktisk talt umuligt for mig at se noget som helst.

Tænk, hvis der fandtes et vidundermiddel, som kunne have bremset udviklingen af mit dårlige syn, dengang det startede. Da jeg var barn, fandtes der ikke andre hjælpemidler end hjælp til at se bedre. Men i dag findes sådan et vidundermiddel i form af både linser og briller, der kan hjælpe med at bremse udviklingen af dårligt syn hos børn.

Nærsynethed er eksploderet

Børn opdager sjældent selv deres dårlige syn, da de ikke ved, hvad det vil sige at se normalt. Det er ikke noget, de taler med andre om, og derfor er det os som forældre, der har til opgave at lægge mærke til tegn på nedsat syn. Det kan være, at vores børn rykker tættere på fjernsynet, ofte klager over hovedpine, har svært ved at se tavlen i skolen, eller holder deres iPad eller bog for tæt på øjnene. De børn, som ikke har fået opdaget nedsat syn, oplever ikke kun hovedpine, men kan også have koncentrationsbesvær, da det kan være svært at følge med på tavlen og i timerne. Det betyder, at de kan risikere at komme bagud i skolen.

Antallet af børn med nærsynethed er i løbet af de seneste 20 år steget betydeligt flere steder i verden. Det viser flere statistikker verden over. Eksempelvis er nærsynethed blandt skolebørn i Asien eksploderet, da hele 80-90 % nu er nærsynede, når de går ud af skolen. Det kan skyldes forskellige ting, men deres tidlige skolestart, lange dage i klasselokaler og meget nærarbejde med bøger og skærme kan være forklarende faktorer. Helt så galt står det heldigvis ikke til herhjemme i Danmark, hvor et nyligt studie viser, at hvert femte barn er nærsynet. Men det er stadig meget vigtigt, at vi gør noget for at bremse udviklingen. Til dette findes der faktisk flere ting, vi – eller rettere sagt, vores børn – selv kan gøre.

Nærsynethed kan forebygges og bremses

– Det er vigtigt, at børn bliver udsat for dagslys. Når deres øjne eksponeres for dagslys, begrænses risikoen nemlig for at udvikle Myopi, også kaldet for nærsynethed. Myopi er en tilstand, hvor øjet vokser sig for langt, og det bliver svært at fokusere på ting længere væk. Men når øjet rammes af dagslys, frigives signalstoffet dopamin, der reducerer øjets vækstlængde, og dermed mindskes risikoen for nærsynethed, siger Gitte Sørensen, der er optisk ansvarlig hos Profil Optik.

– Vi ved, at frisk luft er sundt, men for vores børns øjnes skyld, er det ekstra vigtigt, at de kommer udenfor og holder pause fra f.eks. tv– og computerskærm. Når børn sidder tæt på noget, anstrenger de deres øjne, som bliver trætte og tørrer ud. Det kan føre til hovedpine og i værste tilfælde synsproblemer. For at mindske disse gener er det vigtigt at holde regelmæssige pauser og give øjet ro ved at kigge på noget
længere væk. Derfor har børn godt af at komme udenfor, hvor de både bliver eksponeret for dagslys og bruger deres øjne til at se langt.

Specialudviklede brilleglas

Almindelige korrigerende brilleglas hjælper barnet til at se tydeligt, men med specialudviklede brilleglas og linser er det faktisk muligt at bremse udviklingen af Myopi. Når Myopi opstår, har øjet vokset sig for langt, så lyset ikke krydser midt for nethinden og danner et skarpt billede. Specialudviklede glas og linser hjælper med at begrænse den fortsatte vækst af øjet. Nærsynethed kan også være arveligt. Det kan vi ikke stoppe, men vi kan forsøge at forebygge det, fortæller Gitte Sørensen.

Og effekten er ikke til at tage fejl af. Mange danske forældre er ikke klar over det, men de specialudviklede glas kan bremse udviklingen af nærsynethed med 67 % og 59 % med linser.

–Vi oplever ofte, at forældre både bliver glade og kede af det, når de ser, hvor meget deres barns trivsel øges, når de får briller. De er selvfølgelig glade for den bedre trivsel, men de er også kede af, at de ikke tidligere har reageret på symptomerne. Ofte har barnet klaget over hovedpine, rykket sig tættere på fjernsynet eller knebet øjnene sammen. I de tilfælde bør man gå til en optiker og få foretaget en grundig synsprøve. Hvis barnet er under 10 år, skal det undersøges af en øjenlæge, fortsætter Gitte.

20-20-20-huskereglen

Skærmforbruget er steget markant de seneste år. Faktisk viser en helt ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Profil Optik, at børns skærmtid nu er oppe på fire timer om dagen, og mere end hver 6. barn klager over gener som f.eks. hovedpine og problemer med øjnene, enten dagligt eller flere gange om ugen. Derfor kunne 20-20-20-huskereglen være genial at få indlært. Den minder om at tage en pause fra skærmen hvert 20. minut og kigge på noget 20 fod væk (svarer til ca. 6 meter) i 20 sekunder.

Sådan fungerer brillerne, der bremser udviklingen af nærsynethed Essilor Stellest™-glasset er specialudviklet til at korrigere for dit barns synsfejl og samtidigt at bremse udviklingen af nærsynethed. Der findes kontaktlinser med samme funktion, og de kan være værd at overveje, hvis dit barn ikke bryder sig om at bære briller. Essilor Stellest™-glasset skal nemlig bæres 12 timer i døgnet. Du kan læse mere på Profil optiks hjemmeside: www.profiloptik.dk