“Annonce”
Nærsynede børn og unge kan få hjælp hos Louis Nielsen fra maj 2023. Butikkerne tilbyder som noget nyt kontaktlinser og brilleglas, som er særligt udviklet til at bremse udviklingen af nærsynethed.
Det er virkelig en stor nyhed for børn, unge og deres forældre. Med de nye brilleglas og kontaktlinser kan vi sikre, at børnene ser bedst muligt her og nu, og samtidig behandle nærsynetheden, så de har mindre risiko for at blive stærkt nærsynede fremover.
Sådan siger Gitte Brink Kristensen, som er optisk fagspecialist hos Louis Nielsen. Hun kan næsten ikke få armene ned over den nyhed, som de 79 butikker i hele landet kan præsentere fra den 1. maj 2023.
Fra denne dag vil alle butikkerne tilbyde kontaktlinser og brilleglas, som er udviklet specielt til at hjælpe børn og unge med at se bedre og samtidig bremse udviklingen af nærsynethed.
– Det kan være svært at forestille sig, at kontaktlinser og glas faktisk kan gå ind og bremse en udvikling, men det er lige præcis tilfældet, fortæller Gitte Brink Kristensen.
Mindre risiko for øjensygdomme
– Hos en markant del af børn og unge, som ellers ville blive stærkt nærsynede, kan vi bremse udviklingen af nærsynetheden. Det vil give dem en lettere hverdag som børn, unge og voksne. Samtidig ved vi, at svær nærsynethed er forbundet med højere risiko for at udvikle en række øjensygdomme senere i livet. Den risiko mindsker vi ved at bremse Nærsynethed giver for de fleste kun synsproblemer og gener,
fordi man er afhængig af briller eller kontaktlinser for at se godt. Men for en mindre del af de mennesker, der bliver moderat til stærkt nærsynet, kan der over tid komme følgesygdomme som grøn stær eller nethindeløsning.
Gode testresultater
De nye brilleglas og kontaktlinser viser gode resultater. Ifølge undersøgelser reducerer både brilleglas og kontaktlinser udviklingen af nærsynethed med omkring 60% hos børn.
– Der er virkelig et stort potentiale, og det er en god investering tidligt i livet for få bedre livskvalitet og mindske øjensundhedsproblemer senere i livet. Derfor er det en stor dag, når vi lancerer dem i alle vores butikker, siger Gitte Brink Kristensen.
Kan bruges af alle
Selvom barnet ikke tidligere har haft briller eller brugt kontaktlinser, kan det sagtens begynde med at bruge med de nye kontaktlinser og brilleglas, forklarer hun:
– Det er en myte, at børn ikke kan eller ikke må bruge kontaktlinser. Det er selvfølgelig forskelligt, hvornår børn er modne nok til det, men det kan mange gange lade sig gøre fra omkring 8-års alderen. Børn er ofte meget lærenemme, når de skal håndtere kontaktlinser, siger hun og fortsætter:
Optiker eller øjenlæge?
Børn under 10 år, som ikke tidligere har fået briller eller kontaktlinser med styrke, skal have foretaget en synstest hos en øjenlæge første gang. Efter besøg hos øjenlægen, må optikerne i Louis Nielsens butikker udlevere briller eller kontaktlinser til dem. Børn og unge over 10 år kan bestille tid til en synstest i en Louis Nielsen-butik. De er velkomne til at have forældrene med i synstestrummet.
Fakta om nærsynethed:
- Nærsynethed viser sig ved, at man har svært ved at se ting på afstand. Som regel opdages eller udvikles den omkring skolealderen og i årene efter, hvor børnene får svært ved at se hvad der står på tavlen.
- Man anses for at være svært nærsynet, hvis brillestyrken er minus 7 dioptri eller derover.
- Børn, hvis forældre er nærsynede, har højere risiko for selv at blive nærsynede.
- Jo yngre børn er, når de udvikler nærsynethed, jo højere risiko har de for at blive stærkt nærsynet. Derfor er det vigtigt at forebygge, allerede inden barnet bliver nærsynet.
- ✱ Mere leg eller ophold udendørs og mindre skærmtid er blandt de bedste råd til at forebygge nærsynethed blandt børn
Kilde: Gitte Brink Kristensen, optisk fagspecialist hos Louis Nielsen
Er barnet eller den unge mere til briller, er der mulighed for at sætte de nye brilleglas i alle vores forskellige børnestel og stel udviklet særligt til teenagere, fortæller hun.
Få faglig rådgivning i butikken
Hos Louis Nielsens butikker over hele landet står optikere og optikerassistenter står klar til at rådgive børn, unge og deres forældre om
forebyggelse og behandling af nærsynethed.
– I alle butikker er der personale, som er uddannet særligt i at rådgive om kontaktlinser og brilleglas, der kan bremse udviklingen af nærsynethed, siger Gitte Brink Kristensen og fortsætter:
– De er vant til at tage synstest på børn og at rådgive børn og deres forældre om, hvad der er den rigtige løsning for netop dem. Det
kan nemlig være forskelligt alt afhængigt af for eksempel barnets alder og aktiviteter i skolen og i fritiden.
Et dansk studie fra Syddansk Universitet i 2018 peger på, at omkring 18 procent af de danske unge mellem 14 og 17 år er nærsynede.
Antallet af nærsynede på verdensplan er stigende og ifølge World Health Organization (WHO) vil omkring halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynet i 2050.