Børn og unge er en skrøbelig størrelse og internettet er ikke bare muligt at tilgå fra enhver enhed men også fyldt med indhold der er uegnet for de smås øjne. Derudover er internettet i stigende grad blevet det sted hvor scams bliver udført. Ikke alle der står bag et online scam ved når de har med mindreårige at gøre.
Af Regitze Schelske
Det er jo nemlig det at der er en vis anonymitet på nettet som gør det både så farligt og så dragende på samme tid. Men nogle målretter sig faktisk direkte mod den til tider mere naive yngre del af befolkningen. Forældrenes bedste håb for deres børns sikkerhed lige nu ligger i at styrke dem nok til at klare sig i den digitale hverdag. Så mens vi venter på reguleringer der stiller vores kæreste eje bedre, må vi altså selv trække i arbejdstøjet.
Men hvordan kan man gøre online sikkerhed så simpelt at alle forældre kan være med?
De fleste har indset at holde børn og unge fra nettet, ikke bare er umuligt men også hæmmende. Så hvordan skal du som forælder forholde dig til dit barns digitale liv når det samtidig er højeste prioritet at dit barn er i sikkerhed og beskyttet mod ubehagelige oplevelser?
At opnå sikkerhed i en digital verden som til tider minder mest om det vilde vesten, kan virke svært, men det er bestemt ikke uopnåeligt. Hvis dette også er et mål for dig, skal du have gang i to ting sammen med dit barn: den digitale hygiejne og samtalen om hvad der foregår i det digitale univers.
Disse to redskaber vil efterlade dit barn mindst muligt sårbar (digital hygiejne) og forberede dem på de situationer der kan opstå (samtalen med dig). Du vil hjælpe dit barn med at få styr på det praktiske og hjælpe dem i gang med at overveje hvad den bedst mulige reaktion ville være hvis de skulle de stå over for en af disse digitale farer.
Derved kan du være tryg ved at du 1. mindsker chancerne for at dit barn oplever noget, og 2. at dit barn vil være bedst muligt klædt på til at håndtere en eventuel oplevelse.
Hvilke farlige situationer kan mit barn komme ud for online?
Dit barn kan opleve at blive; hacket, afpresset, få delt af private billeder eller informationer, identitetstyveri, stalking, at blive franarret oplysninger, digital mobning eller at blive kontaktet af pædofile.
Mange af disse hændelser har specielle navne når det foregår digitalt, som phishing; et forsøg på at franarre personer deres private oplysninger. Eller sexstorsion; et forsøg på at afpresse personer med en trussel om at frigive materiale af en seksuel karakter. Ofte hævder krænkeren at have, fx. billeder af en let påklædt eller nøgen person og at det skulle være opnået gennem det integrerede kamera på den forurettedes enhed.
Digital hygiejne
Digital hygiejne, også kaldt cyberhygiejne er en disciplin som du bør øve sammen med dit barn, fordi det kan forebygge et angreb på barnets enhed eller profil. Det handler helt basalt om at øge sikkerheden gennem nogle foranstaltninger og simple aktiviteter.
Det kan eksempelvis være at lave stærke passwords, at skifte dem med jævne mellemrum og altid at logge ud efter sig. Det handler også om at sikre sig på social media med indstillinger der gør det svært for fremmede at få nogen viden om barnet uden først at være en del af barnets digitale “vennekreds”. Med nøje indstillede social media profiler vil det være sværere for tilfældige at tage kontakt eller at følge barnet fordi det simpelthen kan være så svært at se hvem der “gemmer” sig bag profilen. Men behovet for at screene venneanmodninger vil stadig være der. Digital hygiejne handler også om at passe på hvad man skriver og deler på nettet. Det gælder selvfølgelig også det forældre deler om deres børn. Ofte kan man få rigtig mange oplysninger om børn ved at scrolle igennem forældrenes social media profiler.
Derudover bør det gøres til en vane at slette gamle filer, som kan indeholde mange personlige oplysninger. Og især for skole børns vedkommende bør man være meget påpasselig med at gå fra en computer der er logget på diverse konto’er. Også selvom det bare er frikvarter. Det er set før at skole kammeraternes prank har været med til at komprimere sikkerheden.
Med en god digital hygiejne vil du øge barnets online anonymitet og det er attraktivt fordi dit barn, ikke åbenlyst, vil fremstå som det lette offer som børn og unge kan blive anset for at være. Derudover vil den digitale hygiejne hjælpe, fordi der vil være færre sårbare punkter på barnets enhed.
Vil du øge din sikkerhed gennem digital hygiejne er det vigtigt at du:
● Jævnligt tjekker indstillingerne på social media
● Holder password hemmeligt, har svære passwords og opdaterer dem med jævne mellemrum
● Logger ud (evt. fjerner konto) når du forlader en computer som andre også bruger
● Aldrig går fra en ubeskyttet enhed
● Sletter gamle filer
● Også selv passer på hvilke ting du uploader om barnet
Samtalen om det digitale
Samtalen om det digitale skal til for at afmystificere og gøre op med det tabubelagte. Realiteten er at mange børn og unge finder det skamfuldt at være ude for en af disse negative digitale oplevelser. Og med skammen følger en tilbøjelighed til at holde oplevelsen for sig selv og prøve at løse problemet på egen hånd. Denne følelse vil nemlig gøre det sværere for barnet at række ud efter hjælp. Stik imod hvad vi forældre ønsker. Barnets reaktion kan også sagtens være uhensigtsmæssig selvom de ved at det er noget der ofte sker. Der skal lidt mere til end bevidstheden om at andre har prøvet det samme og klaret sig igennem.
Og det er her, du igen kommer ind. For mange unge går rundt med et ønske om at kunne tale med en voksen om det de oplever i cyberspace. Det digitale er ikke kun svært for de voksne. Og selvom de unges digitale oplevelser måske ikke ligner dem vi har, har de faktisk stadig brug for vores råd og fornuftige syn på tingene.
Og selvom samtalens egentlige formål er at arbejde med den følelse der opstår ved ubehagelige digitale hændelser, følelsen af at det er tabubelagt, vil du også selv få meget ud af det. Du vil nemlig finde ud af en masse om dit barn og dets digitale hverdag. Få åbnet op for et svært emne og komme hinanden nærmere. Måske vil du endda få svaret på det som mange forældre bekymrer sig om; hvem taler mit barn med online?
Disse spørgsmål og samtale emner kan du med fordel starte ud med hvis du finder det svært at vide hvordan du skal starte samtalen om det digitale:
“Hvad ville du gøre hvis nogen afpressede dig online?”
“Hvis nogen afpressede mig ville jeg…”
“Hvad ville du gøre hvis nogen delte et billede af dig som du følte viste for meget nøgenhed?”
“Hvis nogen delte et billede af mig ville jeg..”
Man kan let komme til at overtænke det man vil sige eller spørge om. Det er rigtig ærgerligt, for børnene har ofte bare brug for at vi taler lige ud af posen. Og kommer i gang allerede i dag. For hvis dit barn allerede bruger nettet er det godt at have i mente at der er en risiko hver gang man går online (især på de offentlige wifi) for at de ting man har liggende på ens enhed kan blive opsnappet eller at kameraet eller ens sociale profiler kan blive hacket. Man kan også sagtens være i risikozonen selvom man bare er gamer. Det er svært at vide sig helt sikker på nettet men væbnet med disse to værktøjer vil du sætte dit barn i en meget bedre position.