I midten af oktober venter årets næste åndehul, efterårsferien, og så er det igen tid til at tage på eventyr med familien. Her finder du forslag til udflugter, der ikke behøver at koste alverden, men som er hyggelige og sjove for både små og store.
Af Henriette Rosenthal
Horsens Statsfængsel
Besøg Europas største fængselsmuseum og mærk den specielle stemning krybe helt ind under huden. Her kan I møde fanger og vogtere, når de som skygger går forbi på gangen. Du kan se og høre dem på skærme, hvor de fortæller om alt fra familieforhold til problemer med narko.
Den spektakulære afslutning på besøget kommer, når I går gennem Lorentzens tunnel: En rekonstruktion af den 18 meter lange flugttunnel Carl August Lorentzen gravede under fængselsgården i 1949.
Møns Klint
Er et 6 km langt kridtbjerg langs Møns østkyst. Møns Klint er både mægtigt og majestætisk. De knejsende hvide kridtskrænter falder dramatisk mod det turkisgrønne hav, og står man på stranden under klinten, oplever man for et øjeblik, hvor lille og ubetydeligt mennesket er. Giv jer tid på klinten, og I vil måske se vandrefalken jage eller finde spændende forsteninger og rav i vandkanten. Lad blodet rulle i årerne, når I går op og ned ad Danmarks længste trappe – 497 trin – fra stranden til klintens top, og lad sjælen vandre med blikket ud over havet fra de mange udsigtspunkter langs klintens kant.
Kørestolsbrugere, dårligt gående og forældre med barnevogn bliver ikke snydt for dette scenarie. Der er anlagt en 267 meter lang træbelagt sti til udsigtspunktet Freuchens Pynt, så alle kan tage del i en af Danmarks og verdens største naturoplevelser, Møns Klint.
Trelleborg
Vikingeborgen Trelleborg, er en 1000 år gammel vikingeborg. Det er et af de steder, hvor vikingetiden kan opleves på tætteste hold. I et naturskønt område nær Slagelse på Vest Sjælland ligger én af vikingernes store ringborge. Trelleborg blev bygget omkring år 980 af Kong Harald Blåtand. I dag ses resterne af den store kongeborg tydeligt i terrænet. Kom tæt på vikingerne for 1000 år siden og nyd den smukke natur i Tude ådal.
Kattegatcentret
Overnat på Kattegatcentret og sov om kap med hajerne. Til „Zzzzov med hajerne for familier“ får hele familien en fælles og meget lærerig oplevelse: I hører om hajernes liv, dissekerer blæksprutter der bruges som foder til de store hajer, og I håndfodrer også andre hajer og dyr i udstillingen. Sidst men ikke mindst kan hele familien sove om kap med hajerne, hvor I har mulighed for at finde ud af, hvordan hajerne sover.
Danmarks Tekniske Museum
I Helsingør kan I gå på opdagelse blandt modeltog, motorcykler og mange andre maskiner.
Oplev en verden af teknologiske opfindelser på Danmarks Tekniske Museum. Se verdens ældste bil, der stadig kan køre. Kig nærmere på den danske flypioner Ellehammers fly fra 1906 og sammenlign en række modeller af den berømte danske motorcykel Nimbus. Oplev eller genoplev de gamle radioer og fjernsyn fra 1960’erne eller den populære Commodore 64 fra 1980’erne.
H.C. Andersens hus
Et besøg i H.C. Andersens hus er en oplevelse for både børn og voksne, der er blevet tryllebundet af digterens berømte eventyr.
H.C. Andersen er født og opvokset i Odense, og i 1908 – nogle år efter hans død åbnede man et hus i museet, for at give folk et indblik i digterens liv. I museet, der er et af verdens ældste digtermuseer, finder I udstillinger, der fortæller om H.C. Andersens liv fra barnsben til han bliver en verdensberømt forfatter.
Go High Klatrepark
Kragerup Go High er Danmarks første klatrepark og en af Sjællands mest udfordrende. Go High består af en ca. seks km lang klatrepark beliggende i trætoppene. Klatreparken har otte klatrebaner med varierende sværhedsgrader og sammenlagt 3.500 meter svævebane. Den længste er på 416 m. og er dermed Danmarks længste svævebane.
Klatrebanen ‘Go High Extreme’ er for de ekstra modige og er det nyeste tiltag i parken. Klatreparken består af i alt 113 udfordringer, 35 svævebaner og 28 m. til det højeste punkt. Besøg Go High og få et adrenalinkick samt en fantastisk udsigt over skov, sø og Storebæltsbroen.
Kør med veterantoget til hjertet af Hedeland Naturpark
Tag en tur med veteranbanen og oplev naturen i Hedeland fra et nyt perspektiv. Hedelands Veteranbane er Danmarks længste smalsporede veteranjernbane på fem kilometer med otte stop på vejen. Turen går helt til naturlegepladsen ved Fem Ege station, så der vil være mulighed for at snuppe en tur rundt på forhindringsbanen for at få varmen inden det næste tog kommer.
Kilder: Natmus.dk, Ibk.dk, Faengslet.dk, Kattegatcentret, Kragerup.dk, Moensklint.dk,