Ny varmepumpe på abonnement

Der er vist ingen, der er i tvivl om, at gaspriserne er på himmelflugt, og det har skabt en øget efterspørgsel på varmepumper i de danske hjem. Men sådan en energibesparende fætter er en stor investering. Dermed ikke sagt, at det er en dårlig investering, tværtimod. Varmepumper er langt mere klimavenlige i forhold til at holde varmen, end gas-, el- og olie er – og så er der samtidigt penge at spare på varmeregningen.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Når man skifter et oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe, sparer man klimaet for ca. 60.000 kg. CO2 set over varmepumpens forventede levetid på 15 år. 60 tons CO2 svarer for eksempel til, at en person flyver 213 gange mellem København og Barcelona, forklarer Helle Damm-Henrichsen, chef for Nærvarme Danmark A/S.

– Ved at skifte over til en varmepumpe, er der penge at hente for de fleste danske familier. Hvor meget, afhænger blandt andet af husets areal, den nuværende varmekilde, det generelle varmebehov, og på hvilken el-aftale familien har nu. Hun tilføjer samtidig, at den nemmeste måde at se, hvor mange penge, der er at hente hjem for individuelle husstande, er ved at bruge deres online beregner på Nærvarme Danmarks hjemmeside.

Varmepumper med Plug and Play løsning

En varmepumpe kan hurtigt løbe op i en pris i nærheden eller over 100.000 kr., og man siger, at den ville kunne tjene sig selv hjem i løbet af 5-6 års brug, da man samtidigt sparer på varmeregningen i forhold til tidligere. Men det er ikke alle familiers økonomi, der rækker til så stor en udskrivning på én gang, og det har Nærvarme Danmark nu fundet en løsning på.

Her kan man betale et opstartsgebyr på kr. 7500,- og herefter en månedligt beløb som afdrag på den nye varmepumpe. Når man tegner et abonnement på varmepumpe hos Nærvarme Danmark, får man så at sige en ˮplug and playˮ- løsning. Det betyder i korte træk, at man holder et møde omkring familiens behov, og herefter kommer en tekniker på besøg, og rådgiver og vejleder i de forskellige typer af varmepumper, og ikke mindst placeringen af den. Det er nemlig vigtigt, at den placeres korrekt i forhold til, hvor meget den skal kunne yde, og hvor mange penge, man skal spare i hverdagsforbruget.

– En gang om året kigger en installatør forbi, og tjekker om alt er, som det skal være. Og man er garanteret en ny varmepumpe eller varmtvandsbeholder, når de er udtjent, uden at skulle betale mere. Med i abonnementet får man også overvåget sin varmepumpe elektronisk, så skulle der opstå tekniske fejl, opdages dette på centralen – måske allerede inden familien selv opdager, at noget er galt, og så bliver det udbedret hurtigst muligt – som regel samme dag. En lille gimmick, som mange af os med garanti vil sætte pris på, er, at man via en app på telefonen kan styre sin varmepumpe, så man kan skrue op for varmen via telefonen, når man er på vej hjem fra ferie.

En varmepumpe er typisk funktionsdygtig i 15 år. Over denne periode kan et gennemsnitshus altså få reduceret sin CO2-udledningen med:

  • Fra fjernvarme til varmepumpe: 4.500 kg
  • Fra naturgas til varmepumpe: 38.000 kg
  • Fra oliefyr til varmepumpe: 60.000 kg

Kilder: Energistyrelsen – SparEnergi.dk