Når rutiner bliver sjove

Struktur i hverdagen, giver børn rum til at udvikle og udfolde sig frit. Ved hjælp af en piktogramtavle kan man synliggøre for barnet, hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge.

Af Henriette Rosenthal

Dit barn har brug for din hjælp til at skabe et overblik over dagens gøremål. Den amerikanske kliniske børnepsykolog og forfatter Ross. W. Green, er ekspert i børneopdragelse og mener, at ”Børn gør det godt, hvis de kan”. Det er vi forældre, som skal give dem de kompetencer, de ikke har.

Hvor vi som den voksne tænker, at det er en selvfølge, at efter morgenmaden skal tænderne børstes, eller at man skal vaske hænder efter toiletbesøg, kan man opleve at de 4-5-årige bliver lige overrasket hver morgen, når barnet opdager, at det er børste tænder- eller vaske hænder-tid og ikke lege-tid.

Det er skønt at kunne selv

Det kan barnet ved hjælp af Pictoboards´ magnetiske piktogram- og motivationstavler til børn i alderen 3-8 år.
Ved hjælp af magneter med søde letgenkendelige illustrationer af en dreng eller pige i hverdagsrutiner, kan man i fællesskab med barnet sætte magnetiske illustrationer på tavlen, så barnet let kan forstå hvordan dagen kommer til at ”se ud”.

Ved at have medbestemmelse løftes barnets motivation til at gøre, hvad billedmagneten viser der skal ske, og barnet bliver hurtigt mere selvstændigt og dermed styrkes dets selvværd. Processen hvor man samarbejder med barnet, når de magnetiske illustrationer skal sættes på tavlen, giver den voksne et rigtigt fint indblik i barnets tanker og lyst til, hvordan en god hverdag ser ud i barnets verden.

Det hjælper også forældrene til at italesætte eventuelle ændringer af rutinerne.

Delmål og små belønninger

På tavlen findes et motiverende belønningssystem, hvor barnet kan opnå ti stjerner, som farvelægges undervejs. Det kan være en hvilken som helst udfordring, for børn er forskellige og det samme er hvad de synes er lidt bøvlet i hverdagen. Belønningen behøver ikke at være is og søde sager. Det kan være alt fra, at barnet må bestemme, hvad det vil have at spise til aftensmad dagen efter, eller at mor eller far i stedet for en, læser to godnathistorier.

Når dit barn har opnået en belønning, illustreres det på tavlen med en rød magnet. Dem er der ni af, og når alle ni røde magneter er på tavlen, kan barnet høste en lidt større belønning.

Ved hjælp af magneter med søde letgenkendelige
Illustrationer af en dreng eller pige i
hverdagsrutiner, kan man i fællesskab med
barnet sætte magnetiske illustrationer på tavlen,
så barnet let kan forstå hvordan dagen kommer
til at ”se ud”.

Visuel ”timer” hjælper barnet til at forstå tid

En børnevenlig ”timer” hjælper dit barn med visuelt se og forstå, hvor lang tid han eller hun har til at udføre aktiviteterne. Dette er naturligvis med til at give dit barn en bedre forståelse for tid, både når det gælder leg og skærmtid, men også når det gælder lektier og andre pligter.

Psst… Du kan læse mere og bestille jeres nye ”bedste ven” i hverdagen på www.pictoboards.dk.