(Annonce) I Danmark er grøntsags- og bærproduktion en tradition, der går langt tilbage i historien. De danske afgrøder er kendt for deres saftighed, sødme og høje kvalitet.
Af Bonnie Jensen
Hindbær og brombær er to lækre frugter, der emmer af sommer og solskin. Hindbær, med deres lyserøde farve og delikate smag, er kendt for deres saftighed og sødme, som er perfekte til friske salater, desserter eller bare som en sund snack. På den anden side har brombær en dybere, mørkere farve og en lidt mere kompleks smag, der tilføjer et strejf af syrlighed til enhver ret.
Uanset om de nydes friske, i smoothies eller som en del af en skøn kage, er både hindbær og brombær en fantastisk tilføjelse til enhver opskrift og en lækker måde at nyde sommerens frugter på.
Hindbær og brombær = sommer
På Hyldetoftegård, som ligger ved Skælskør, driver Søren Olesen og Anne Birgitte Duus et landbrug med bær som det primære produkt. De mange solskinstimer på Sydvestsjælland bidrager nemlig til mere smag og sødme i solmodne bær, som f.eks. jordbær, hindbær, brombær, ribs, solbær og stikkelsbær. Størstedelen af deres bær dyrkes i bæredygtige tunnelsystemer, som opvarmes af solen og beskytter planterne mod regn og blæst. Derfor er det muligt for Hyldetoftegård at levere lækre og friske danske bær, uanset hvilket vejr, den danske sommer byder os på.
Danske majs
De danske majs er også kendt som sukkermajs, og er en af sommerens mest elskede delikatesser. De smager fantastisk, selv når de spises helt rå, men kan selvfølgeligt også koges, grilles eller dampes. I sommerperioden er de ikke til at undvære, uanset om de skal serveres i en lækker sommersalat, eller om de skal være det sunde tilbehør til bøffen fra grillen. Når I vælger de økologiske majs, er de dyrket uden brug af syntetiske pesticider eller gødning.
Danske squash
En anden sommerfavorit er squash, der kommer i forskellige former og farver, herunder gul, grøn og endda stribet. Squash er en alsidig grøntsag, der kan bruges i alt fra forretter til hovedretter og endda desserter. Squash kan skæres i skiver og grilles, bages eller steges sammen med andre grøntsager. De kan også skæres i terninger og tilsættes til pastaretter, salater eller omeletter for at tilføje et af alle de gode og sunde elementer til måltidet.
En af de danske majsproducenter Thorsbjerggaard, ligger få kilometer fra smukke Skælskør, også kendt som solskinsbyen, da klimaet her er mildt og særligt velegnet til dyrkning af grøntsager. Her har man arbejdet med specialprodukter i mere end 30 år, f.eks. de søde og sprøde gourmetmajs.
Thorsbjerggard er den største producent af danske majs og har et bredere sortiment af majs, som også indeholder de smukke hvide majs, som er lidt sødere og lækre økologiske majs. Derudover har Thorsbjerggaard specialiseret sig i en række nichekulturer, f.eks. pynte- og spisegræskar, flower sprout, squash og vandmelon. Thorsbjerggaard er certificeret for sin gode praksis inden for miljøvenligt landbrug. F.eks. producerer gårdens tre vindmøller ca. 4.000.000 kWh årligt.
Hvorfor vælge danskproduceret?
Vores danske producenter er kendte for at prioritere bæredygtighed i den daglige drift ved af dyrke miljøvenligt og have et minimalt forbrug af pesticider. I sidste ende er danskproducerede bær og grøntsager også et symbol på Danmarks stolte landbrugstradition, engagement i bæredygtighed og evne til at levere produkter af højeste kvalitet.
Salat med friske hindbær og ristede græskarkerner
En lækker og fyldig måltidssalat med friske danske hindbær, grønkål og ristede græskarkerner. De friske danske hindbær er både smukke og smagfulde i sæsonens salater.
Det skal du bruge til 4 personer
- 2 dl quinoa
- 50 g græskarkerner
- 100 g edamamebønner, pillede
- 1 lille rødløg
- 200 g grønkål
- ½ tsk salt
- 50 g græskarkerner
- 1 lille rødløg
- 100 g feta (eller et vegansk alternativ)
- Balsamico glace
Sådan gør du
Kog quinoa i 4 dl letsaltet vand i ca. 13-15 minutter til frøene er poppet. Varm en tør pande og rist græskarkernerne til de bliver gyldne. Hæld kogende vand over edamamebønnerne og lad dem stå indtil salaten skal samles. Pil rødløg og hak det fint. Riv stænglen fra grønkål og hak det fint. Hæld det hakkede grønkål i salatskålen, drys med lidt salt og kram det godt igennem med fingrene. Dette gør kålen mindre grov, fremhæver smagen og giver den en flot grøn farve.
Tilsæt kogt quinoa til skålen med grønkål. Si vand fra edamamebønnerne og tilsæt dem også sammen med finthakket rødløg. Vend det hele godt sammen. Tilsæt de store friske hindbær, drys med græskarkerner. Drys feta over salaten til sidst, og server med balsamico glace, eller alternativt en simpel vinaigrette
Spaghetti med majs og squash
En virkelig skøn og simpel pastaret med sprøde danske gourmetmajs og squash – smagt til med chili, krydderurter og parmesan.
Det skal du bruge til 2 personer
- 2 kolber majs
- 1 squash
- 180 g spaghetti
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1⁄2 frisk rød chili
- 50 g fintrevet parmesan
- Frisk basilikum og persille
- Olivenolie til stegning
- Salt og peber
- 1/2 citron
Sådan gør du
Skær majsene af kolberne, hak løg, hvidløg og chili. Del squashen i to og skær i skiver. Kog spaghettien al dente med god bid, og husk at salte vandet (kogevandet skal bruges til at samle retten til sidst). Varm en pande op med olivenolie og steg squash skiverne gyldne. Skru ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, chili og majs. Tilsæt også smør her og lad det stege ved medium varme i 4-5 min.
Tilsæt den kogte spaghetti, revet parmesan og 1 dl kogevand og vend det hele rundt. Tilsæt også krydderurter, og smag til med citronsaft, salt og peber. Vend det hele godt sammen og juster konsistensen med kogevandet – tilsæt kun lige så spaghettien samler sig og ikke brænder på i bunden. Anret spaghettien i dybe skåle og top med friske krydderurter og evt. ekstra frisk chili.
Find mange flere opskrifter på www.voresjord.dk