klimavenlige retter på skemaet

GoCook fra Coop sender omkring 150.000 skolebørn i skolekøkkenet, hvor de sammen skal lave klimavenlige madretter ud af GoCook Smagekassen.

Af Henriette Rosenthal

“Annonce”

Børn er nysgerrige væsner. De har også ”lange ører”, hvilket kan give dem lidt at spekulere over, hvis de opsnapper ord som voksende klimaaftryk og andre ”voksenting”.

børn der arbejder med smagekassen

Derfor er temaet klima for årets GoCook Smagekassen. Børn har nemlig også nogle livretter, og dem skal de lave i skolekøkkenet i klimavenlige udgaver. Det vil sige at kød, der har et stort klima aftryk, erstattes af økologiske grøntsager og bælgfrugter. Det er en ren ”opturs-oplevelse”, når skolebørnene erfarer, at de selv kan være med til at påvirke udviklingen og måske også deres forældre, når de kommer hjem med den nye inspiration. For de grønne alternativer kan smage lige så godt, hvis ikke bedre, end de for børnene så velkendte livretter med masser af kød. Her er det faktisk børnene, der har førertrøjen på, og de kan på den måde sprede budskabet til forældre og bedsteforældre.

Hvad er GoCook Smagekassen?

GoCook Smagekassen er en del af Coops madprogram GoCook, og et projekt som lærerne i madkundskab på 4.-8. klassetrin tilmelder klassen. I oktober og november går de i køkkenet sammen, og laver burgere og forårsruller på en ny og mere klimavenlig måde. Kødet er udeladt og erstattet med langt mere klimavenlige ingredienser. Undervejs i forløbet, vil eleverne lære mere om madens klimaaftryk, madspild og bælgfrugternes betydning for klimaet, vores sundhed og madkultur.

Grøntsagsfars og masser af smag.

Danske forårsruller fra smagekassen

Mad skal smage af noget og være velkrydret. Det skal mætte og give maven noget at ”arbejde” med. Det er disse ”udfordringer” eleverne arbejder med, når de tilbereder den grønsagsfars, som de selv har været med til at lave. Farsen bliver til veggiesliders som puttes i burgerbollerne, som børnene også selv har bagt. Og når de går i kast med forårsrullerne, smager de orientalsk inspirerede, og er fulde af smag af blandt andet hvidkål, gulerødder og ingefær.
Find opskrifterne på gocook.dk

Tag det med videre i hverdagen

smagekassen fra GoCook

Når børnene kokkerer de klimavenlige retter, understøttes undervisningen på GoCook.dk og GoCook kokkeskole app’en. Her findes en stor kogebog, som indeholder mere end 500 børnevenlige opskrifter, der med tekst, billeder og små film, gør det nemt at følge opskriften trin for trin. Du må nok forberede dig på nogle gode snakke omkring spisebordet, for børnene kommer hjem med masser af inspiration til en grønnere og mere klimavenlig hverdag i køkkenet.