Grøntsager og klimavenlige retter på skemaet med GoCook, giver børn lyst til at tage de gode vaner fra skolekøkkenet med ud i livet.
“Annonce”
I Aarhus bor Asta sammen med sin mor, far og lillesøster Thea.
Asta er 12 år og går i 6. klasse på Skødstrup Skole. Astas madkunstskabslærer havde i dette efterår tilmeldt klassen GoCook Smagekassen, så over tre uger arbejdede klassen med klimavenlige retter hvor kød, der har et stort klimaaftryk, blev erstattet af økologiske grøntsager og bælgfrugter. Asta var så vild med de nye retter, som hun havde lært at lave, at hun kom hjem og smittede resten af familien med sin entusiasme.
I materialet som børnene fik udleveret, var et hæfte med opskrifter. Det fik Asta til at gå i køkkenet med sin far, så de kunne lave de lækre retter sammen. Det var så stor en succes, at Asta nu får en ugentlig maddag, hvor hun sammen med sin lillesøster, vil forkæle familien med flere lækre klimavenlige retter. Børnene behøver ikke at mangle inspiration, for den er der masser af på GoCook.dk og GoCook-kokkeskoleapp’en. Her findes en stor kogebog, som indeholder mere end 500 børnevenlige opskrifter, der med tekst, billeder og små film, gør det nemt at følge opskriften trin-for-trin.
Mere klimavenlig hverdag
– Vi forsøger at involvere børnene i hverdagen, som vi gerne vil gøre mere grøn og klimavenlig. Det gør vi blandt andet ved at prøve at spise mindre oksekød og erstatte det med grøntsager. Vi bor i et område, hvor mange bor i store huse og kører store biler, og det kan være svært at ændre vaner, når man er voksen. Derfor synes jeg, at det er en god idé at skolerne sætter fokus på problematikken, blandt andet i skolekøkkenet. På den måde får børnene indarbejdet nogle gode vaner. De er jo den perfekte målgruppe, for det er dem der skal føre verden videre, fortæller Dorthe Damgaard, mor til Asta.
Hvad er GoCook Smagekassen?
GoCook Smagekassen er en del af Coop’s madprogram GoCook, et projekt som lærerne i madkundskab på 4.-8. klassetrin kan tilmelde klassen.
”Mor, vi har lavet noget megalækkert i madkundskab i dag. Det var forårsruller – de smagte sygt godt” Citat: Asta
Madmod giver madglæde
Hvordan gør man sit barn nysgerrig på at smage fødevarer med forskellige konsistenser og smage?
1. Slip kontrollen
Lad være med at presse barnet. Jo mere vi kontrollerer og presser, desto mindre lyst får børn til at spise frugt og grønt. Prøv i stedet for at servere en bred variation af grøntsager og frugt.
2. Undgå restriktioner
Der er ikke noget, der er forbudt. Lad være med at have det i huset, hvis det ikke skal spises.
3. Familiemåltidet er vigtigt
Spis dagens måltider sammen og spis det samme. Hvis barnet nægter at smage på noget af maden, så lad det spise sig mæt i det, som barnet godt kan lide fra bordet.
4. Smag 10 gange på det nye
Tilbyd en bred vifte af mad med forskellige smags- og sanseindtryk. Server grøntsager uden spisegaranti. Fordi børn kan lide smagen af det, de kender, så er det en god idé at opfordre barnet til at smage på noget 10 gange. Først derefter kan barnet tage stilling til om det er noget, som de ikke kan lide. Husk at også konsistensen er vigtig for børn.
5. Ta’ børnene med i køkkenet
Inddrag barnet i tilberedningen af måltiderne. Når barnet er med til at lave mad, bliver det inspireret til at smage på det hele, og får en forståelse for hvilke egenskaber, de forskellige ingredienser har.
6. Drop belønning
Undgå at love barnet, at hvis det smager på noget, får det en belønning.
GoCook app´en
Med GoCook får du mere end 500 børnevenlige trin-for-trin opskrifter med fotos, mulighed for at tilpasse opskrifterne til 2, 4 eller 6 personer og køkken-ure, der holder styr på tiden for dig.
GoCook er en gratis app fra Coop til iPad, iPhone og Android-telefoner.