Ingen skal pille ved vores traditionelle jul. Vi skal helst bare bede om, at den er som den plejer. Der skal være masser af gaver under træet og and eller flæskesteg på menuen. Og dog, for klimaforandringerne blev i sommeren vurderet til at ske hurtigere, end mange var klar over. Måske kunne vi give tanken om jul et klimatjek og se, om vi kan justere på vanerne, så de bliver til en mere klimavenlig jul?
Af Henriette Rosenthal
Mindre kød på julemenuen
Oh rædsel og gru. Må vi nu ikke få ande- eller flæskesteg juleaften? I julen bliver der spist meget kød, og det fylder desværre også meget i CO2-regnskabet. Derfor giver det en god effekt at spise mindre kød og mere grønt.
Store mængder mad bliver også smidt ud i december måned. Derfor: Pas på med mængderne, når du laver julemiddag og julefrokost. Beregn 500-700 gram mad til hver gæst ved bordet, så er der rigeligt. Og husk at bruge resterne i dagene efter eller giv gæsterne noget af maden med hjem. Hvis du foretager dine indkøb lokalt og køber fødevarer i sæson kan du begrænse dit CO2-aftryk yderligere, fordi der går færre ressourcer til transport og lagerkapacitet.
Genbrug gavepapiret
En julegave skal selvfølgelig pakkes ind, men overvej om det behøver at være i nyt, glitrende gavepapir, som vi smider i skraldespanden. Når du får en gave, så gem gavepapiret, glat det ud og genbrug det. Alternativt så tjek om det er FSC-mærket papir, hvilket sikrer, at det er lavet af bæredygtigt træ og genbrugspapir. Eller brug fint stof, som kan vaskes og genbruges. Behøver du at bruge til-og-fra-kort? Hvad med at skrive din hilsen direkte på gaven?
Genbrugsgaver
Prøv at lukke øjnene og forestil dig det store læs af gaver, der findes under mange børnefamiliers juletræer. Legetøj i massevis, som er emballeret i pap og plastik og som man har brugt en formue på at købe. Har du nogensinde tænkt over, at dit barn ville blive lige så glad for legetøj, som du finder ”second hand” og som du derfor også sparer en masse penge på? Klima, bæredygtighed og pengepung er hele tre punkter, der drager stor fordel af, at ”second hand”-handel vinder indpas flere steder.
Kilde: Landbrug & Fødevarer