Klassiske saucer til torsk

Det skal du bruge (4 pers.)

Smørsauce – den hurtige

1 pakke saltet smør

2 spsk. æbleeddike

Salt og peber

 

 

Smørsauce – luksus udgaven

1 æble i tern

2 tomater i tern

½ bundt dild hakket

½ bundt persille hakket

2 spsk. hakket kapers

1 hakket skalotteløg

 

Sennepssauce

100 g smør

1 tsk. mel

Saft og skal fra 1 økologisk citron

2 spsk. grovkornet dijonsennep (eller efter smag)

1 liter fiskefond (se opskrift fiskefond til saucer)

¼ piskefløde

Salt og peber

 

Sådan gør du

 

Smørsauce

Smør varmes i en tykbundet gryde, lad det bruse op og blive nøddebrunt, trækkes til side, 2 spsk. æbleeddike eller anden eddike tilsættes samt lidt salt og peber. Hvis det skal være luksus udgaven, tilsættes nedenstående ingredienser. Tilsæt alle ingredienser som vendes i smørsaucen i et halvt minut og anvend med det samme.

 

Sennepssauce

Smør smeltes i en tykbundet gryde, tilsæt 1 tsk. mel under kraftig omrøring,

tilsæt revet skal og saft fra 1 citron. Fortsæt med at piske. Afhængig af hvor stærk du

ønsker den, tilsættes 2 spsk. grovkornet dijonsennep. Skru ned for varmen på halv styrke. Det kan godt blive tykt nu, tilsæt nu fiskefonden lidt ad gangen, ca. en liter.

Tilsæt piskefløde og lad den koge ind. Smag evt. til med mere sennep, salt og peber

 

Tips

Hvis du synes saucen er for tynd i konsistensen, så tilsæt mere smør og lad den koge mere ind. Du kan også jævne den. Hvis du synes saucen mangler syre, tilsæt lidt mere

citronsaft eller et skvæt god eddike.

 

Vil du have en hurtig sennepssauce, så laves den på 100 g smeltet smør,

1 dl hakket skalotteløg, revet skal og saft fra 1 citron som sauteres. Må ikke tage farve. 1 tsk. mel, piskes godt igennem. Tilsæt ½ flaske hvidvin, 2 spsk. grov sennep,

½ liter piskefløde og lad det koge ind. Smages til med salt og peber.