Ovenstående er to helt naturlige ingredienser, når nybagte mødre møder ligesindede i en mødregruppe.
Af Henriette Rosenthal Muld
En mødregruppe består typisk af seks til otte mødre med spædbørn, som mødes et par timer en gang om ugen. Måske snakker man bare om, hvordan det er at have børn, som for eksempel om børnenes udvikling, vågne nætter, parforholdets påvirkning af at der pludselig er kommet en baby til, som helt naturligt skal have hele opmærksomheden eller om søskendejalousi.
Egentlig var meningen, at jeg ville skrive en nuanceret artikel om det at være en del af en mødregruppe, men udfordringen er, at alle de kvinder jeg har spurgt svarede enstemmigt, at det er et hit at mødes med andre nybagte mødre.
Nanna, 29 år.
Jeg elskede at være med i en i mødregruppe, fordi vi var en flok piger der fandt sammen. Vi valgte hinanden til, fordi ingen af os passede rigtigt ind i de mødregrupper vi var blevet tilbudt af sundhedsplejersken fra kommunen vi bor i hver især. Det var ligeså meget vores måde at være sammen på som at ses med børnene. Vi spise god morgenmad, og gik dejlige ture og tog i Tivoli. Flere af dem er blevet rigtige veninder. Faktisk talte vi ikke så meget om babyer – mere om os selv, hvilket også kan være ret befriende, som nybagt mor.
Kira, 30 år.
Jeg var i to mødregrupper. En for hjemmefødende og en der var sammensat med henblik på nærliggende adresser. Jeg fik meget ud af begge grupper. Det var rart at møde andre i samme situation, vi var alle førstegangsfødende, og dele erfaringer, følelser og viden med dem. Gennem de andre mødre fik jeg en hel del viden, om for eksempel kostråd, børnesygdomme man skulle være opmærksom på, ideer til motorikudviklende lege/øvelser, gode pasningstilbud, og en masse andet, som jeg ellers ikke nødvendigvis ville have hørt eller læst om. Derudover har det også betydet meget, at have nogle mennesker i sin nærhed, som forstod præcis hvad man gik igennem. Træthed, dårlig samvittighed, følelsen af at man som mor ikke altid levede op til egne eller andres forventninger, knas i parforholdet, var noget vi kunne dele, støtte og vejlede hinanden omkring. En “downside” var til gengæld, at man mere eller mindre utilsigtet hurtigt kommer til at sammenligne sine og andre børn, og en gang i mellem blive bekymret og frustreret over, at de andres børn var hurtigere til at lære visse ting; også selvom ens eget barn i virkeligheden udviklede sig helt normalt. På den måde får en mødregruppe hurtigt lov at definere, hvad der er normalt/unormalt, hvilket ikke altid er i overensstemmelse med de generelle normer i samfundet og i verden.
Dorthe, 34 år.
Jeg er i en mødre gruppe med fire andre og jeg elsker det, for det er et sundt fællesskab for nye mødre, giver et rum for de personlige snakke om babyer og om de glæder og udfordringer det, at være mor bringer med sig. Det er også en god måde at komme ud og ikke føle sig isoleret i sit hjem med en lille baby, og ja så kommer jeg da i bad en gang om ugen.
Amalie, 29 år.
Jeg var i mødregruppe. Egentlig var jeg ikke så interesseret i starten, men jeg endte med at synes det var virkelig dejligt. Jeg har altid været ret selvsikker i forhold til det at være mor, men man ender alligevel op med en masse spørgsmål, og der er det rart med et forum, hvor man kan udveksle erfaringer og hvor det er helt okay at have ammehjerne. Vi ses stadig en gang imellem og det er sjovt at følge de små mennesker som de bliver større.
Hvorfor vælge en mødregruppe?
- For at lære andre mødre med børn at kende.
- For at I kan udveksle ideer og erfaringer.
Mødregruppe
Sundhedsplejersken kan tilbyde dig at deltage i en mødregruppe, fra barnet er ca. en måned gammelt. En mødregruppe er kendetegnet ved:
- at være sammensat af førstegangsmødre eller flergangsmødre
- består typisk af seks kvinder, der har født på nogenlunde samme tidspunkt
Kilde: Sundhed.dk