Julens klassikere 

Når julemiddagen skal serveres, er det værd at handle med omtanke for bedre dyrevelfærd, det giver også en bedre smag i munden. Når du køber økologisk kød fra FRILAND ØKOLOGI, støtter du op om bedre dyrevelfærd, da alt deres kød kommer fra dyr, der er født, opvokset og slagtet i Danmark. Grisene fødes i hytter på græsmarker i den fri og åbne natur, og under hele opvæksten har dyrene adgang til frisk luft og motion. 

Juleflæskesteg med rødbeder i ovn

Tilberedningstid: 2 timer 

Til 4 personer 

Det skal du bruge:

Juleflæskesteg:

  • 1 kg Økologisk flæskesteg
  • Flagesalt eller groft salt
  • 6 hele nelliker
  • 1 stang kanel
  • 4 hel kardemomme
  • 1-2 stjerne anis
  • Friskkværnet peber
  • 1 kartoffel
  • 2 dl tranebærjuice

Bagte rødbeder:

  • ½ kg skrællede persillerødder
  • 300 g skrællede rødbeder
  • Salt & peber
  • Smørspray

Pynt:

  • 50 g tørrede tranebær
  • 1 bundt hakket persille

Sådan gør du:

Juleflæskesteg

Check at sværen er ridset ordentligt, og gnid sværen med groft salt, så saltet kommer ned imellem sværene og stik nellikerne ned imellem. Krydr kødsiden med peber. Læg stegen i et ovnfast fad på kanel, kardemomme og stjerne anis. Læg en skive rå kartoffel under, så sværen ligger lige og hæld tranebærjuice i bunden.

Sæt stegen i en kold ovn og stil temperaturen på 200°C. Steg den i ca. 1½ time til centrumtemperaturen er 65°C. Brug et stegetermometer,
hvis sværen ikke er sprød, når centrumtemperaturen er omkring 55°C skrues temperaturen op på 225°C.

Bagte persillerødder og rødbeder

Halvér persillerødderne på langs og skær de største i kvarte. Skær rødbederne i mindre stykker. Læg rodfrugterne på en bageplade, krydr med salt og peber og spray dem let med smørspray.

Juleflæskesteg, fortsat

Bag rodfrugterne i ovnen sammen med flæskestegen den sidste halve time til de er møre og gyldne. Si skyen fra flæskestegen, skum fedtet af og juster smagen med vand eller bouillon. Bring skyen i kog, jævn med en jævning af majsstivelse rørt ud i vand og kog den godt gennem.

Anretning

Drys rodfrugterne med tranebær og hakket persille og servér dem til stegen.


Julefrikadeller med flødestuvet grønkål 

Tilberedningstid: 1 time og 20 minutter 

4 personer 

Julens klassikere - Frikadeller

Det skal du bruge:

Julefrikadeller:

  • 400 g Hakket svinekød 6-10% fedt
  • 1 spsk flagesalt
  • 1 tsk allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 1lille revet løg
  • 1lille revet æble
  • 2 spsk rasp
  • Smør og olie til stegning

Flødestuvet grønkål:

  • 1 stort løg
  • Koldpresset olivenolie
  • 500 g frisk grønkål, ribbet
  • 4 dl piskefløde
  • 1 spsk flydende honning
  • Flagesalt og friskkværnet peber
  • Bagte rodfrugter med timian og citron:
  • 250 g pastinak
  • 250 g gulerod
  • 250 g selleri
  • Koldpresset olivenolie
  • 1 bundt frisk timian
  • 2 citroner
  • Flagesalt og friskkværnet sort peber

Sådan gør du:

Julefrikadeller

Rør kødet sejt med salt. Tilsæt de resterende ingredienser og rør det sammen så du har en ensartet fars, og lad den hvile et kvarters tid hvorefter du former frikadeller af den som du steger gyldne og sprøde på en pande, i en blanding af smør og olie.

Flødestuvet grønkål

Skær løget i tern og steg det i olien i en gryde til det er glasklart i konsistensen. Hak grønkålen fint og steg den med, til den klapper sammen. Hæld fløde, honning, salt og peber på. Rør det hele godt sammen med kålen, og lad den småsimre til kålen er mør og fløden tykner let.

Bagte rodfrugter med timian og citron

Gør rodfrugterne i stand og skær dem i stave eller mundrette stykker, som vendes i olie og kommes i et ovnfast fad der er smurt med olie eller foret med bagepapir. Drys med masser af frisk timian, samt salt og peber. Riv citronskal henover og pres derefter saften over. Bland det hele godt sammen og bag rodfrugterne i ovnen i ca. 40 minutter.

Anretning

Servér de bagte rodfrugter sammen med julefrikadeller og flødestuvet grønkål.

Læs mere om friland Økologi her: www.friland.com/da-dk/