Julen er hjerternes fest

En af de hyggeligste traditioner i julemåneden, er at bage sammen med – og til sine kære. Her er et par gode opskrifter på lækre julekager og juleboller…

Juleboller

Lækre luftige juleboller med masser af smag. Gode til morgenbordet eller eftermiddagshygge i stearinlysets skær.

16 stk.

Det skal du bruge:

  • 25 g gær
  • 2 dl sødmælk
  • ½ dl appelsinsaft
  • 1 økologisk appelsin, (skallen heraf)
  • 2 æg, let sammenpiskede
  • 50 g Dansukker sukker
  • 7 knsp. fint salt
  • 2 tsk. stødt kardemomme (eller 1 tsk. friskkværnet)
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 500 g mel
  • 75 g smør, koldt
  • 50 g rosiner
  • 50 g sukat
  • 1 æg, til pensling
  • ½ dl Dansukker Perlesukker
  • 25 g mandelsplitter
  • 1 tsk. friskkværnet kardemomme

Sådan gør du:

Opløs gæren i mælken. Tilsæt appelsinsaft, appelsinskal, æg, bagesukker, salt, kardemomme, ingefær og 475 g mel, og ælt dejen blank og sammenhængende. Det tager ca. 7-8 minutter på en røremaskine. Skrab skålens sider undervejs og juster med lidt mere mel, hvis ikke dejen slipper skålens sider.

Tilsæt det kolde smør i tern lidt ad gangen, mens dejen røres og rør indtil smørret er helt integreret i dejen. Tilsæt rosiner og sukat og ælt det ind i dejen. Lad dejen hæve overdækket et lunt sted i ca. 1 time. Slå luften ud af dejen og del den i 16 lige store stykker. Tryk et dejstykke fladt og fold det ind over sig selv et par gange, læg det på bordpladen med samlingen nedad og tril det til en bolle. Gentag med de resterende dejstykker. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse i ca. 1 time.

Pensl forsigtigt bollerne med sammenpisket æg, drys dem med mandelsplitter, kardemomme og perlesukker og bag dem ved 210° (alm. varme) i ca. 12-15 minutter til de er gyldne og gennembagte.

Bountykage med karamel

Lækker kage med alt, hvad der er godt, chokoladebund, karamelfyld og en cremet kokostop med chokoladeovertræk. En favorit blandt juleslikket.

Ca. 40 stk.

Det skal du bruge:

Chokoladebund

  • 150 g smør
  • 3 dl Dansukker Brun Farin
  • 3 æg
  • 2 dl hvedemel
  • ¾ dl kakao
  • 1 knivspids salt
  • Karamelfyld
  • 90 g smør
  • 1 dl Dansukker Sukker
  • 1 ½ dl piskefløde
  • 2 spsk. Dansukker ØKO Lys Sirup

Karameltop

  • 200 g kokosmel
  • ½ dl kokosmælk
  • 1 ½ dl Dansukker økologisk

Lys Sirup

  • Chokoladetop
  • 200 g mørk chokolade
  • Kokosmel

Sådan gør du:
Sæt ovnen på 180 °C. Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt brun farin, og rør rundt. Rør et æg i ad gangen, og sigt hvedemel og kakao i. Tilsæt en knivspids salt, og rør, indtil dejen er jævn. Hæld chokolademassen i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter, eller en aflang form, 18 x 25 cm, hvis du vil have firkantede stykker.

Bages nederst i ovnen i 10-12 minutter. Lad kagen køle af på en rist. Lav karamelfyldet. Bland alle ingredienser til karamellen i en tykbundet kasserolle. Kog dem i ca. 25 minutter. Brug et termometer, og mål indtil 120 °C, eller lav kugletesten, og tjek, om karamellen bliver fast.

Læg chokoladebunden tilbage i formen med et stykke bagepapir i bunden, og hæld karameldejen over. Stil den i køleskab, så den kan stivne, og forbered kokosfyldet imens.

Bland kokosmel, kokosmælk og lys sirup i en skål. Fordel kokosfyldet over karamelmassen, og stil den i køleskab. Smelt chokoladen over et vandbad, og fordel den over kagen. Strø kokos over, og stil kagen i køleskabet i ca. 1,5 time.

Chokoladeskeer

En sjov måde at lave varm kakao på. Dyp dine chokoladeskeer i varm mælk, og top med valgfri pynt.

10 skeer, 40 minutter

Det skal du bruge:

  • 50 g mørk chokolade
  • 1 dl kakao
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dl Dansukker Mørk
  • Muscovadorørsukker eller
  • Brun Farin
  • 1 tsk. vaniljesukker

Til servering

  • 1 kop
  • 1 chokoladeske
  • 2 dl mælk (letmælk eller sødmælk)

Pynt efter eget valg

Flødeskum
Skumfiduser
Chokoladeknapper
Dansukker Økologisk Lys Sirup
Stødt kardemomme, kanel
eller kakao

Sådan gør du:

Hak chokoladen, og smelt den over vandbad. Bland kakao, fløde, sukker og vaniljesukker i en skål, og tilsæt den smeltede chokolade. Rør blandingen godt sammen, og stil den til afkøling i køleskabet.

Tag blandingen ud, når den er blevet fast, og læg et lag på hver spiseske. Udjævn chokoladen, så den er helt glat på skeen. Opbevar skeerne i køleskab. Varm ca. 2 dl mælk, og dyp chokoladeskeen i mælken. Rør rundt. Top med pynt efter eget valg.

Find flere opskrifter og inspiration til julegodter til alle dem, du holder af på Dansukker.dk