Hormonspiral?

Hormonspiral – sandt eller falsk?

Hormonspiralen er et T-formet blødt kunststof på størrelse med en tændstik, der sættes op i livmoderen. Spiralen frigiver her ganske små mængder hormon (gestagen), der sørger for, at slimen i livmoderhalsen bliver tykt og sejt, så sædcellerne ikke kan trænge ind. Hormonspiralen sidestilles med kirurgisk sterilisation og er derfor den mest sikre form for prævention. Hormonspiralen virker lokalt i livmoderen og beskytter mod uønsket graviditet i 5 år. Vi har taget en snak med Gynækolog Christine Felding, der her vil besvare nogle af alle de myter der findes om spiralen.

Af: Dea Larsen

Der er større risiko for blodpropper ved brug af hormonspiral!

Svar: Falsk  Hormonspiralen giver ikke risiko for blodpropper. Spiralen kan sagtens benyttes som prævention, også selv om du tidligere har haft en blodprop, eller hvis du er i øget risiko for at få en blodprop. Hormonspiralen er også velegnet som præventionsmiddel selvom du er over 35 og ryger cigaretter.

Der er større risiko for brystkræft ved brug af hormonspiral!

Svar: Falsk Hormonspiralen øger ikke risikoen for brystkræft. Kvinder, som har behov for hormonbehandling i overgangsalderen, og som ønsker den lavest mulige risiko for brystkræft, vil med fordel kunne anvende hormonspiralen.

Hormonspiralen sikrer mod graviditet samme dag som den bliver lagt op!

Svar: Sandt Umiddelbart efter oplægning af spiralen er du sikret mod graviditet.

Hormonerne fra spiralen påvirker hele kroppen!

Svar: Falsk Spiralen afgiver dagligt en lille smule hormon (20 mikrogram) til slimhinden i livmoderhulen. Dvs. spiralen virker kun lokalt i livmoderen.

Hormonspiralen kan give væske i kroppen, brystspændinger og hovedpine!

Svar: Sandt og Falsk Disse symptomer kan forekomme hos nogle brugere, men det er kun “opstartssymptomer”. Dvs. de forsvinder som oftest i løbet af de første 3 måneder.

Hormonspiralen kan nedsætte chancen for efterfølgende at blive gravid!

Svar: Falsk Spiralen nedsætter ikke din frugtbarhed. En undersøgelse lavet i England på tre gruppe kvinder med tre forskellige slags prævention, viste sig, at det var brugerne af hormonspiralen, der blev gravid hurtigst efter stop af præventionen.

De fleste der bruger hormonspiral, tager op til 10 kg. på i løbet af de første par måneder!

Svar: Sjældent Hormonet i spiralen kan i starten godt stimulere appetitten, det er derfor en god idé at være opmærksom på din kost og din vægt.

Man kan godt blive gravid selvom man har en hormonspiral!

Svar: Falsk Hormonspiralen bliver sidestillet med en kirurgisk sterilisation, og er dermed den sikreste form for præventionspræparat. Blødningerne bliver mindre og kan udeblive helt ved brug af hormonspiral. Svar: Sandt Ved brug af hormonspiralen, vil blødningerne blive betragteligt formindsket. Hos nogle kvinder vil blødningerne helt udeblive.

En spiral kan vandre rundt i kroppen!

Svar: Falsk Hvis spiralen er lagt korrekt op, kan den ikke vandre. Spiralen er lavet af blød plastik og kan ikke bore sig gennem livmoderens 2-3 cm tykke muskelvæg.

Man kan først få en spiral efter man har født!

Svar: Falsk Før i tiden troede man at spiraler øgede risikoen for underlivsbetændelse og sterilitet, og derfor valgte man at afvise kvinder der endnu ikke havde født. I dag ved vi, at dette ikke er rigtigt, tværtimod beskytter hormonspiralen kvinder mod underlivsbetændelse, og der er ikke øget risiko for at blive steril.

Man må gerne bruge spiral når man ammer!

Svar: Sandt Hormonet i spiralen påvirker ikke mælkeproduktionen, så du kan sagtens benytte hormonspiral efter du har født.

Spiralen kan have en gavnlig virkning på endometriose!

Svar: Sandt Kvinder, som har smertefulde menstruationer, og især de der lider af sygdommen endometriose, vil kunne få reduceret deres smerter betragteligt ved hjælp af en hormonspiral.