Højsæson for influenza

Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle. Men nogle rammes hårdere end andre, og for disse kan influenza give følgesygdomme som f.eks. en alvorlig omgang lungebetændelse eller det der er værre.

Af Bonnie Jensen

Influenza er en kedelig sygdom at blive ramt af, uanset hvem der rammes. Men der er stor forskel på, hvor medtaget man bliver af sygdommen. I takt med at vi bliver ældre, svækkes vores immunforsvar nemlig helt naturligt, hvilket øger risikoen for at blive alvorlig syg af influenzaen, så tilstødende komplikationer kan forværre sygdommen og i værste fald koste liv, og det er her vores børn kommer ind i billedet, de kan nemlig risikere at bære smitten med hjem til mormor og morfar.

Influenzasæsonen i 2019/2020 var den mildeste sæson vi har set de sidste mange år. Dette skyldes formentligt at vi alle blev bedre til at holde afstand, blive hjemme hvis vi var sløje, og vi sprittede hænder på livet løs grundet Covid19. Kort sagt vi blev mindre udsat for virus og dermed smitte med alverdens sygdomme, herunder bl.a. influenza.

En mild sæson giver ofte en storm året efter

Erfaringer viser, at efter en mild sæson kommer der en storm, og derfor er det i år endnu vigtigere at vi alle passer godt på hinanden. Det er også derfor, at Sundhedsstyrelsen nu tilbyder influenzavacciner til de 2-6-årige via næsespray hos egen læge.

Sidste år blev pleje- og sundhedspersonale tilbudt vaccinen, ligesom man de sidste mange år har tilbudt særlige grupper, der er i risiko for at få alvorlig sygdom og komplikationer til influenza den gratis vaccine. Disse grupper er bl.a. ældre personer på 65 år eller derover og gravide i 2. eller 3. trimester der anbefales af Sundhedsstyrelsen til at lade sig vaccineres mod influenza, og derved mindske risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Personer med immundefekt og deres husstandskontakter tilbydes også den gratis vaccination.

Man skal ikke spøge med influenza, for Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, og heraf er de fleste 65 år og derover. Risikoen er størst, hvis man samtidig har en sygdom som for eksempel hjerte eller lungesygdom eller diabetes, men også ældre der ellers er sunde og raske, er i øget risiko.

Forskningen viser….

Den danske hjertelæge, professor Ole Frøbert fra Örebro University Hospital i Sverige, mener at det er oplagt at gøre influenzavaccinen til en del af behandlingen af patienter der indlægges med en blodprop i hjertet. Han har ledet et studie på tværs af otte lande, der viser at patienter der får en influenzavaccination inden for tre dage, når de har haft en blodprop i hjertet, har markant mindre risiko for at dø inden for det næste år sammenlignet med patienter, der ikke har fået vaccinen. Faktisk var risikoen 41 % mindre. Han tilføjer, at influenzavaccination i forvejen anbefales til hjertekarpatienter, men for at opnå en øjeblikkelig effekt anbefaler forskergruppen at give vaccinen allerede, inden patienten udskrives fra hospitalet.


Læge, ph.d. og forskningsleder Tor Biering Sørensen, Hjerteafdelingen Herlev og Gentofte Hospital mener at influenzavaccinen kan forebygge hjerteproblemer ved forhøjet blodtryk. Data viser, at den påvirkning en influenza har på kroppen kan udløse hjerteanfald og strokes. Patienter med hypertension har forøget risiko for netop disse to sygdomme. Derfor er der ifølge forskerne grund til at tro, at vaccinationen også vil forebygge hjertekar-episoder for hypertensionspatienter.

Et nyligt afsluttet studie i Danmark, der er foretaget på personer med hypertension, viser nemlig at en influenzavaccine giver 18 % lavere risiko for død i influenzasæsonen for personer med hypertension.

Hvordan smitter influenza?

Influenza smitter gennem luften, ved kontakt som håndtryk og hvis man kommer i berøring med ting som er inficeret med influenzavirus. Det smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende. Virus spredes derfor ved direkte kontakt, og ved at det sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne, f. eks dørhåndtag, telefoner, PC-mus og tastatur.

pige med influenza

Hvad er symptomerne på influenza?

Influenza viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine samt muskel- og ledsmerter. Løbende næse og ondt i halsen er almindeligt. Efter nogle dage kan hosten blive løsere, og det kan opleves som ondt i brystet. Madlede, mavesmerter og opkastninger er heller ikke ualmindelige – særligt hos børn.

Hvornår mærker man de første symptomer?

Inkubationstiden – det vil sige tiden fra manbliver smittet, til man får symptomer – kan være op til syv dage. Men de fleste vil blive syge inden for de første dage.

Hvornår kan man komme til at smitte andre?

Influenza smitter almindeligvis fra man mærker de første symptomer, det vil sige nyser, hoster, får feber osv. Man smitter imidlertid mest i de første tre til fire dage af sygdommen. Man anses for at være smittefri et døgn efter, at man ikke har feber længere, hvis man i øvrigt føler sig rask.

Børnebørn kan være store smittekilder

Nær og kærlig kontakt mellem børn og bedsteforældre er kilde til stor glæde for begge parter. Men man bør ikke vende det blinde øje til, at børn leger tæt og med mange forskellige i daginstitutionerne og derfor kan få influenzavira med hjem, og uforvarende komme til at smitte andre − deriblandt deres bedsteforældre, som ofte hører til i aldersgruppen +65. Her er det vigtigt at huske at vaske hænder og spritte hænder, og allerbedst hvis bedsteforældrene er vaccinerede.

Kilder: Sundhed.dk, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen