Hjemmelavet rødkål og brun sauce a la juleaften

Tilberedning

En gryde sættes over med rigeligt vand, som skal koge. Det halve rødkålshoved skæres i fire stykker, fjern det yderste lag samt stokken. Snit de fire stykker fint. Put det snittede rødkål i det kogende vand, lad det koge i ca. 10 minutter. Sigt rødkålen men gem 3 dl væde. Bland rødkål og 3 dl væde sammen. Og put det hele tilbage i gryden. Tilsæt saft, eddike og citronsaft, lad det hele koge op, tilsæt sukker og smør, laurbærblade samt salt og peber. Lad det koge videre til det er mørt – ca. 20 minutter. Sigt rødkålen, hæld væden tilbage i gryden og kog den ind (reducer) til det halve. Hæld nu den reducerede væde over rødkålen, som nu er klar til brug. Den har godt af at stå et døgns tid. Kort inden den skal serveres, varmes rødkålen op og smages til med lidt andefedt, salt og peber.

Tip;

Hvis du ikke har tid til at lave din egen rødkål, så køb den bedste fra Rema1000 og tilsæt lidt andefedt, laurbær eller stjerneanis og varm den langsomt op. Personer: 4 ½ rødkålshoved 5 dl. Blandet rød saft fra Rynkeby 4 dl. Lager eddike (Æble eddike, hvis du har det) 100 gram øko rørsukker 50 gram brun farin 25 gram smør Saften fra 1 citron 4 laurbærblade Salt og peber efter behov

Brun sauce a la juleaften

Personer: 4

1 liter kyllingefond 2 dl. rødvin 1 tsk. Dijon sennep ¼ liter piskefløde 3 spsk. andefedt (fra anden) 1 spsk. mel Madkulør efter behov Salt og peber Tilberedning Hæld andefedtet fra bradepanden op i en gryde for sig. Hæld resten af væden fra bradepanden op i en ny gryde. Hæld herefter 2 dl. rødvin på bradepanden sammen med ½ liter vand. Lad det bruse af og hæld nu indholdet fra bradepanden over i gryden. Tilsæt 1 liter kyllingefond og lad den koge op. Det hele koges op og koges ind til det halve. Tilsæt en kvart piskefløde samt 1 tsk. dijon sennep. Lad saucen koge op og stil den til side. Tag det overskydende andefedt fra med en ske, fra den anden gryde og put det op i en lille skål. Smag fonden til undervejs med salt og peber. Opbagt sauce 3 spsk. andefedt varmes op, tilsæt 1 spsk. mel. Her laver du en såkaldt roux (opbagt sovs) som piskes, lad den blive lysebrun. Nu skal du si fonden over opbagningen, pisk under omrøring til den bliver glat og fin, smag til med salt og peber. Tilsæt evt. lidt mad-kulør så saucen får den helt rigtige brune farve. Hold saucen varm, til hele julemiddagen er færdig, men ikke for længe, saucen mister smag og bliver tyk i konsistensen.

Tip; Andefedt er meget egnet til julefrokostbordet til juledagene. Sæt fedtet på køl, til det skal bruges. Tilsæt evt. lidt salt. Prøv at drikke mørk øl til julemiddagen. Det gjorde man også i gamle dage. Ellers vælg en kraftig, tung og god rødvin.