(Annonce) En rigtig havefest er lig med grillmad, det siger jo sig selv. Men det er de færreste af os, der har lyst til selv at bruge timevis foran grillen – det er jo langt sjovere at være gæst til sin egen havefest.
Af Bonnie Jensen
Når der inviteres til fødselsdag, studentergilde, konfirmation, fætter/kusinefest osv. hjemme i egen have, er der mange ting, der skal klargøres. Vi ønsker jo alle, at vores have står snorlige med fine blomster og planter i krukker og bede, og ukrudtet skal vi også lige huske at få fjernet. Måske skal der et festtelt op til at søge i ly for det danske uforudsigelige vejr, og måske der også skal sættes hyggelys og lamper op rundt omkring, ligesom havemøblerne skal have en tur med en klud og pyntes med puder og blomster.
Havefest = mange punkter på to-do listen
Det er et stort arbejde at holde en hyggelig fest i eget hjem – og have. For udover alle forberedelserne med at hus og have skal være pænt, rent, hyggeligt og indbydende, skal gæsterne jo også forkæles med lidt lækkert til maven.
At tilberede og forberede lækker mad til alle vennerne og den store familie, kan virke uoverskueligt oveni alle de andre praktiske forberedelser. Hvis man f.eks. skal bruge et par timer foran grillen og blive helt svedig af varmen, kan man næsten miste modet til at holde en skøn havefest, da der pludseligt bliver lidt for mange to-do punkter på huskelisten.
Det er da ærgerligt, for sådan en skøn sommerdag i solen med havemøbler og parasoller spredt rundt på græsset, er altså helt unikt og meget mere hyggeligt end en fest i en restaurant eller i et selskabslokale.
Havehygge med venner og familie
Hjemme hos os har vi holdt mange havefester gennem årene. Hvert år i juni måned slår vi vores sønners fødselsdage sammen og inviterer de nærmeste 60 til en dejlig have-hygge-dag. Vi har holdt begge børns konfirmationer, 18-års fødselsdage, studentergilder og min mands to sidste runde fødselsdage hjemme i haven. Vi nyder de skønne solrige dage i haven med alle vores venner og vores store familie, og vi plejer at være heldige med vejret.
Vi fik en stor grill og grillmester hjem i haven
I maj måned kunne vi fejre min mands 50-års fødselsdag i et stort festtelt på græsset, med kaffe og kage om eftermiddagen og med lækker helstegt pattegris til aftensmad.
Her havde vi hørt fra en kollega på min mands arbejde om cateringfirmaet Kokkefrøen. Dem tog vi en snak med, og efter god vejledning, valgte vi at bestille dem til at levere buffet og helstegt pattegris hjem i haven. Hos Kokkefrøen har de mange forskellige menuer at vælge imellem, men da min mand fyldte 40 serverede vi helstegt vildsvin, og det var så lækkert og gav en helt særlig og god stemning blandt gæsterne med det store dyr på grillen, at vi derfor denne gang valgte helstegt pattegris, og det var en stor succes.
Kokkefrøen kom om formiddagen og stillede grillen op, og lagde grisen over varmen, hvor den skulle ligge i seks timer, så den kunne blive mør og lækker. Vi havde inviteret gæsterne til at komme til kaffe og kage om eftermiddagen, og duften af dyret på grillen gjorde os alle virkeligt spændte og sultne efter at smage på varerne. Særligt vores gamle hund, der troligt lå og passede godt på, at grillen med den lækre duft, ikke skulle forsvinde pludseligt, hvis hun kiggede væk.
Udover helstegt pattegris, havde vi bestilt en menu, der også indeholdt den lækreste barbecue- grillede oksefilet og lækre frankfurtere med tre forskellige salater og lækkert brød til – og hold nu op, hvor var det bare lækkert. Maden fik stor ros fra vores gæste, og der var rigeligt af den. Faktisk var der så meget til overs, at vi spiste rester i to dage efter.
Kød og tilbehør blev leveret og serveret
Den søde og dygtige grillmester sørgede godt for vores gæster. Hun anrettede og blandede de lækre salater og tilbehøret på et stort buffetbord, og skar kød ud og serverede på gæsternes tallerkner, så de fik, hvad de ønskede sig fra grillen.
Hele setuppet var simpelthen så nemt. Det eneste, jeg behøvede at forberede var, at der stod et bord klar til buffeten, og at finde nogle serveringsskeer frem. Alt andet klarede vores grillmester, imens vi hyggede os med vores gæster. Da alle gæster var mætte og færdige med at spise, pakkede grillmesteren alle resterne sammen i alubakker, og hjalp mig med at bære dem ind i køleskabet i mit køkken.
For mig var det den nemmeste måde at have gæster på. Vi fik leveret al mad og tilbehør, det blev stillet op på buffeten for os, og at de hjalp med oprydningen bagefter betød, at jeg kunne lade min mand nyde sin fødselsdag i stedet for at hjælpe mig i køkkenet.
Det er bestemt ikke sidste gang, vi bestiller mad fra Kokkefrøen. De har så mange forskellige menuer at vælge imellem – også hvis man ikke ønsker helstegt pattegris. De leverer f.eks. også buffet, brunch-menu, smørrebrød, natmad og desserter. Alt dette kan du læse meget mere om på www.kokkefrøen.dk