Vi ved det godt, seks stykker frugt eller grønt om dagen eller sagt på en anden måde, 600 g frugt eller grønt – hver dag!
Men husker vi det? Og spiser vi det? For at lette hverdagen og måske samvittigheden, giver vi her lidt tips og ideer til en hverdag der gør det lettere at spise de mange grøntsager.
Af Bonnie Jensen
De fleste børn er sultne efter en lang dag i skole og børnehave, og når de kommer hjem, er vi forældre tilbøjelige til at give dem en kiks, en bolle eller måske en is. Det er en rigtigt dårlig idé, da det ødelægger appetitten til aftensmaden, og det er som oftest de usunde og nemme ting vi stikker børnene ved denne tid. Her vil det være ligeså populært at servere et fad med mundrette grønsagsbidder, der kan tage den værste sult om eftermiddagen.
Fordelen ved at det netop er grøntsager, du tilbyder, er at du ikke behøver at bekymre dig om ødelagt appetit, hvis fadet får børnene til at spise mindre af aftensmaden. Tværtimod har de spist deres grøntsager, og I kan slappe mere af og hygge jer ved bordet, også selvom de kun spiser kød og ris/pasta.
Hvis det kan være svært at få lille Ida til at spise sine grøntsager, kan det være en rigtig god idé at servere flere forskellige slags grøntsager til hoved- og mellemmåltiderne. For det første bliver der spist flere af dem, og for det andet får hun flere forskellige vitaminer og mineraler. Det kan også blive lidt ensformigt med agurk- og gulerodsstænger hver eneste dag, imens variation og et større udvalg, får både børn og voksne til at prøvenoget nyt.
Skipper Skræk-spinat
En anden god idé kan være at blende en masse grøntsager og lave sovsen med dette og en bouillonterning opløst i vand. Børn der af princip ikke vil spise grøntsager opdager ikke at forældrene ”snyder” dem, og sovsen bliver både velsmagende og sund. Hvis dette tricks ikke virker, kan man prøve sig frem med at give grøntsagerne navne, f.eks. broccoli = Grønne træer, tør du spise store grønne træer lille Emil?
Vi voksne kender alle Skipper Skræk fra vores barndom, han blev som bekendt bomstærk hver gang han spiste spinat. Hvorfor ikke fortælle vores børn den historie og selv finde på flere der måske ikke er helt efter bogen, men som er fra vores egen fri fantasi?
Kartoffelmosen med gulerødder, kan f.eks. omdøbes til prinsesse- /supermandsmos, det er kun prinsesser/superhelte der må spise det!
Brug lette løsninger
Grøntsager, der er snittede, frosne eller på dåse er gode alternativer til de friske.
• Grøntsager på dåse uden tilsat fedt og sukker tæller også med i 6 om dagen, dåsegrønt er stadig fyldt med alle de sunde vitaminer.
• Frosne grøntsager har et højt indhold af vitaminer, fordi de bliver nedfrosset kort tid efter høst.
• Snittede grøntsager er pakket, så de holder sig friske og sunde på køl.
Skær grønt til hele dagen
Prøv at skære mundrette stykker grøntsager ud samtidig med, at madpakkerne bliver smurt, så er der altid spiseklare grønsagssnacks i køleskabet, klar til at blive sat på bordet i ulvetimen. Skulle der være grøntsager til overs, når I når hen til aften, kan de komme på middagsbordet eller i den næste dags madpakker.