Hos Friland Økologi vil vi gerne ønske alle en glædelig juletid med flæskesvær, der knaser og andre lækkerier med grisekød. Alt vores økologiske grisekød kommer fra grise, der er vokset op på FRI dyrevelfærd. Så kan du og din familie gå vinteren i møde og fejre julen med ekstra god smag i munden. Her får du inspiration til julemad i vintertiden.
Krydrede kødboller med bagt græskar, granatæble & mynteyoghurt
(4 personer)
- Ca. 500g hakket økologisk gris
- 1 tsk salt
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk timian
- 2 tsk sesam
- 1 spsk paprika
- 1 knsp revet citronskal
- 1 æg
- Friskkværnet peber
- Olie til stegning
- 1 Hokkaido græskar eller butternut squash
- Olivenolie
- 200 g græsk yoghurt
- 1 spsk citronsaft
- 1 knsp revet citronskal
- 2 spsk friskhakket mynte
- Salt, peber
- Kernerne fra ½ granatæble
Rør kødet sejt med salt, tilsæt knust hvidløg, timian, sesam, paprika, citronskal og æg. Rør det sammen til en fast fars, krydr med peber og form til små kødboller, ca. 25 stk. Steg kødbollerne i lidt olie og ryst panden jævnligt, så de forbliver runde. Halvér græskarret og fjern kernerne med en ske. Skær det i både og skær skrællen af. Læg græskarbådene på en bageplade, pensl med olie og bag dem gyldne og møre i ovnen ved 200°C i ca. 30 min. Rør yoghurt sammen med citron og mynte. Smag dressingen til med salt og peber. Kom lidt af dressingen hen over den bagte græskar, drys med granatæble og lidt ekstra mynte og servér dem til kødet.
Mørbrad af GRIS med parmaskinke, glaserede løg og friske figner
(4 personer)
- 1 mørbrad af økologisk gris ca. 500-600 g
- Smør til bruning
- 1 spsk rød pesto
- 3-4 skiver parmaskinke
- Salat:
- Bagte rødløg:
- 3 rødløg i tynde både
- 2 spsk olivenolie
- Sea salt og peber
- 1 tsk sukker
- 75 g ristede hasselnødder
- 100 g frisk spinat, skyllet
- og slynget
- 30 g basilikumblade
- 100 g radicchio salat, skyllet og slynget
- 5 friske figner i kvarte
- Dressing:
- 2 spsk mørk balsamico
- 3 spsk olivenolie
- Salt og kværnet peber
- Pynt: Timian
Kom rødløg på et stykke bagepapir med olivenolie, sea salt, peber og sukker. Bag i ovn ved 180°C i 25 min. og afkøl. Rist hasselnødder på en pande og rul skallen af i et stykke køkkenrulle, derefter grofthakkes de. Ryst dressingen sammen i en meljævner. Puds svinemørbraden af og brun den på alle sider i lidt smør på en pande. Kom rød pesto på og rul Parmaskinke rundt om svinemørbraden. Kom den i et ovnfast
fad og steg ved 200°C i 22 min. Lad den gerne hvile inden udskæring. Anret salaten lagvis med alle ingredienserne og dryp med balsamico dressing lige inden servering.