Flere børn får synsproblemer, men der er hjælp at hente

Når børn har problemer med at se, kan det være svært at opdage for forældrene. Få gode råd til, hvad du skal kigge efter, og læs om, hvorfor det er helt normalt ikke at se tegnene på synsproblemer tydeligt

Af Julie Vinding Bengtson

“Annonce”

I Louis Nielsens butikker møder optikerne flere og flere helt unge, som har problemer med synet. På bare et år, fra 2021 til 2022, steg salget af briller og kontaktlinser til børn med henholdsvis 12 og 16 % i kædens butikker.

Optikerne oplever, at nogle forældre får dårlig samvittighed, når de efter en synstest får at vide, at deres barn eller teenager har brug for briller eller kontaktlinser. Det fortæller Gitte Brink Kristensen, som er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen og har arbejdet som optiker i flere af Louis Nielsens butikker.

– Forældrene er tit tyngede over, at de ikke selv har opdaget behovet hos barnet noget før, men det er der ingen grund til. Det kan nemlig være svært at opdage børns synsproblemer, for de er rigtig gode til at tilpasse sig problemerne, forklarer hun.

Mange muligheder for at se bedre

Gitte Brink Kristensen og kollegerne gør derfor meget ud af at understrege over for forældrene, at det ikke er verdens undergang at være nærsynet eller langsynet.

– Hvert femte barn oplever synsproblemer i løbet af deres barndom, og der er mange gode muligheder for briller eller kontaktlinser eller en kombination af de to, siger hun.Hun prøver selv at hjælpe familien med at tænke praktisk, når de står med resultatet af synstesten:

– For børnene fylder det som regel mest, hvordan det vil være at gå med briller, eller om de kan finde ud af kontaktlinser. De tænker meget praktisk, så det skal man støtte dem i først og fremmest, siger Gitte Brink Kristensen.

Nær- eller langsynet

Blandt børn findes der grundlæggende to former for behov for briller eller kontaktlinser: nærsynethed og langsynethed. Nærsynethed viser sig ved, at man har svært ved at se ting på afstand. Som regel opdages eller udvikles den omkring skolealderen og i årene efter, hvor børnene får svært ved at se hvad der står på tavlen.

Børn, hvis forældre er nærsynede, har højere risiko for selv at blive nærsynede.

– Nærsynede børn opdager som oftest selv, at de har brug for hjælp til at se bedre, når de ikke kan se tavlen i timerne eller andre ting på længere afstand, siger Gitte Brink Kristensen. Langsynethed er, når du godt kan se på afstand, men tingene bliver slørede helt tæt på. Lavere grad af langsynethed giver måske slet ikke slør for barnet, men kun træthed og koncentrationsbesvær. Og det er sværere at opdage blandt børn, forklarer hun:

– Børn med langsynethed har en fantastisk evne til at kompensere, stille skarpt og komme igennem dagen, selvom de har svært ved at se tydeligt. Symptomerne er i det tilfælde relateret til den træthed, der rammer dem bagefter. Hun forklarer, at forældrene kan kigge efter symptomer som træthed, trætte øjne, sløret syn, koncentrationsbesvær, hovedpine og skelen.

– Det kan også komme til udtryk ved, at barnet har svært ved at læse eller manglende lyst til at læse, siger hun og understreger, at de symptomer også kan handle om meget andet end synet.

Børn kan også bruge kontaktlinser

Når det ikke er verdens undergang at have nedsat syn, hænger det ifølge Gitte Brink Kristensen sammen med, at der er sket en stor udvikling på området. Der kommer løbende nye kollektioner med briller til børn og teenagere, og mange ser i dag briller som et smykke
eller en måde at udtrykke sig på. Børn behøver dog ikke nødvendigvis bruge briller. Også på kontaktlinseområdet er der sket en stor udvikling. Og det er på tide at få aflivet nogle af myterne om kontaktlinser til børn:

– Det er en myte, at børn ikke kan eller må bruge kontaktlinser. Det er selvfølgelig forskelligt, hvornår børn er klar til det, men det kan i nogle tilfælde lade sig gøre fra omkring 8-års alderen, siger Gitte Brink Kristensen og uddyber:

– Det afhænger af, om børnene er modne til at holde et godt hygiejne niveau og selv kan tage linserne af og på. Undersøgelser viser, at børn fra 8 år udmærket er i stand til at følge instruktioner om at passe og pleje deres kontaktlinser – og endda i højere grad overholder dem end voksne.

Nye metoder kan hjælpe børn

Området for synskorrektion til børn er i rivende udvikling, og Gitte Brink Kristensen og hendes optikerkolleger kan snart se frem til ikke bare at gøre børns syn skarpere, men også i mange tilfælde bremse nærsynetheden hos børn:

– I løbet af 2023 forventer vi store nyheder til børn i Louis Nielsens butikker, som vil kunne gøre en forskel for rigtig mange børn og deres forældre, fortæller hun.

Gitte Brink Kristensen er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen og
har en kandidatgrad i optometri og
synsvidenskab. PR-foto
Hold øje med om barnet…

– kniber øjnene sammen, når det skal se langt og tager tingene meget tæt på for at se eller læse.
– let bliver træt, får trætte øjne og klør sig i øjnene.
– får hovedpine og af og til klager over sløret syn eller svært ved at se tavlen.
– skeler.

Symptomerne kan handle om andre ting, men det bør undersøges, om børn med vedvarende gener som ovenstående har synsproblemer. Kilde: Gitte Brink Kristensen, kandidat i optometri og klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen

Flere nærsynede børn

I 2018 lavede Syddansk Universitet et studie, der viste, at op mod hver femte teenager mellem 14 og 17 år var nærsynede. Tidligere lå det tal på 10 % . WHO vurderer ud fra forskning, at nærsynethed er et kraftigt stigende problem på verdensplan, og at halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynet i 2050.
Børn under 10 år, som ikke tidligere har fået undersøgt synet, skal til synstest hos øjenlægen, før optikeren kan udlevere
briller eller kontaktlinser.