(Annonce) Selv om man kan købe solcreme på de fleste feriedestinationer, er det en rigtig god idé at medbringe solcremen hjemmefra. Så kan du nemlig nemt sikre, at familiens solcreme bliver uden uønsket kemi.
Af Susanna Hoccheim
Inden længe begynder mange af os at pakke kufferten til årets sommerferie. Og uanset, hvor ferien går hen, er det en god idé at pakke en Svanemærket solcreme ned i kufferten.
– Det, vi smører på huden, trænger ind i kroppen. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, hvad solcremen indeholder. Her kan man bruge Svanemærket som pejlemærke til at undgå uønsket kemi. På den måde undgår man at skulle læse lange indholdsdeklarationer eller at huske lange lister over kemikalier, man gerne vil undgå, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef hos Miljømærkning Danmark.
En Svanemærket solcreme må f.eks. ikke indeholde parabener eller andre ingredienser fra EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der må heller ikke være tilsat PFAS eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og hvis der er tale om en solcreme til børn, må den heller ikke indeholde parfume.
Påvirker naturen mindre
De skrappe kemikaliekrav er også med til at begrænse solcremens påvirkning af natur og miljø. Svanemærket stiller bl.a. krav til stoffernes nedbrydelighed for at undgå langvarig, negativ påvirkning i naturen. Det stiller også krav, der skal være med til at sikre, at skadelige kemikalier ikke hober sig op i dyr og mennesker. Og så stiller Svanemærket også krav til stoffernes giftighed for at undgå, at solcremen indeholder stoffer, der er giftige over for f.eks. fisk og krebsdyr.
Der findes omkring 300 svanemærkede solprodukter. Udvalget tæller bl.a. sollotion, solstift, aftersun lotion og ansigtssolcreme.
Brug den rigtige faktor
Selv om du måske har allerede har en Svanemærket solcreme på lager, er det en god idé at tjekke, om solfaktoren passer til jeres rejsemål. – I Danmark er anbefalingen, at du som minimum bør bruge solcreme med faktor 15. Hvis du skal til et land, hvor solen er stærkere, og UV-indekset dermed også er højere end i Danmark, bør du vælge en solcreme med minimum faktor 30, siger Rina Ronja Kari.
En Svanemærket solcremes solfaktor skal være testet af et uafhængigt, akkrediteret testinstitut, for at være med til at sikre, at cremen beskytter mod solens stråler, som den skal. Det er vigtigt, at du bruger rigeligt med solcreme. For hvis ikke du følger den anbefalede dosering, opnår du ikke den forventede beskyttelse.
– Tommelfingerreglen er, at du skal bruge den mængde solcreme, der kan være i dit barns hånd, når du smører dit barn ind – og tilsvarende skal du bruge en voksenhåndfuld til en voksen, siger Rina Ronja Kari.
Solcreme kan aldrig give 100 % beskyttelse imod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i hudens øverste lag. Den bedste solbeskyttelse vil altid være skygge – så husk at holde pauser fra solen på ferien.
Fem gode solvaner til ferien
- Søg skygge midt på dagen, da solens UVstråling er stærkest mellem kl. 12 og 15.
- Medbring din egen skygge på stranden eller i parken – f.eks. en parasol, et skyggetelt eller en tipi.
- Bliv i tøjet – løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst.
- Brug solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører – og som skygger for ansigt, nakke og hals.
- Brug en Svanemærket solcreme – både for at passe bedre på familien og for at skåne miljøet.
Svanemærket
Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus. Svanemærket tager altså hensyn til både klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet og ser samtidig på hele produktets rejse fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald. Alt dette med ét mål for øje: At gøre det let for dig at træffe bedre valg for miljø, klima og din og dit barns sundhed.
Læs mere på www.Svanemærket.dk