Et sikkert hjem

Det kan være risikabelt at stå ud ad sengen om morgenen, for mange ulykker sker i hjemmet. Ved at være lidt på forkant, kan de fleste af dem heldigvis afværges.

Af Henriette Rosenthal

Kender du SikkerHverdag.dk?

Børn er nysgerrige, og udforsker hele tiden verden omkring dem. Men med eventyrlyst kommer også risikoen for ulykker. På sikkerhedsportalen SikkerHverdag.dk er viden og råd inden for alle emner af børnesikkerhed samlet, så du kun skal lede ét sted.
Her kan du blandt andet finde viden om sikkerheds standarder, lovkrav, anbefalinger og gode råd, som skal gøre det nemmere at forebygge ulykker for børn.

Placér rengøringsmidler og kemikalier uden for barnets rækkevidde

et sikkert hjem opvasketabs

Farverige opvasketabs- og rengøringsmidler kan virke frygtelig fristende for en lille pilfinger. Et barn kan nemt synes, at det ligner vingummi og blå sodavand, og børn har en tendens til at smage på spændende ting. Det er derfor vigtigt, at du placerer de giftige kemikalier i et højthængende køkkenskab eller i et skab med børnesikring på.

Døre og vinduer

• Brug dørstoppere eller klemmesikringer på dørene, så de ikke smækker i.
• Montér en børnesikret haspe på vinduer, så de kun kan åbnes nogle få centimeter.
• Stil ikke møbler tæt på vinduer, så dit barn kan klatre op.
• Børn bør aldrig opholde sig alene i rum med åbne vinduer.

et sikkert hjem, Bjørn på trappen, ulykker

Sikkerhedsgitter til trappen

Med trapper og små børn i hjemmet, kan det være svært at vende ryggen til rollingerne. Trapper har på en eller anden sær måde en enorm tiltrækning på børn. Et sikkerhedsgitter i hver ende af trappen forhindrer barnet i at ”øve sig” på trapperne, uden du selv er med.

Vidste du at…

• Der hvert år kommer ca. 100.000 børn mellem 0-8 år til skade og må forbi skadestuen på grund at ulykker, der sker i og omkring hjemmet. Dette svarer til ca. 270 ulykker i døgnet.
• Cirka halvdelen af ulykkerne i hjemmet sker på grund af fald. Oftest er det hovedet/ansigtet det går ud over. Her det særligt børn under fire år, der kommer galt af sted.
• Hovedårsagerne til ulykker i køkkener er kogende/varmt vand, køkkenknive og varme kogeplader.
• Hovedårsagerne til ulykker i stuen/soveværelse er døre, borde, hylder, skabe og senge, som børn slår sig på.

et sikkert hjem, beskyttelse mod tyveknægte

Gør det sværere for tyveknægten

Sørg for at døre og vinduer er solide og forsvarligt lukkede og låst, når du forlader dit hjem. Samtidig kan du gøre din bolig svær at bryde ind i ved at sikre yderdøre og vinduer med gode låse. Monter en kodelås eller en lås med nøgle på terrassedøren. Hvis du skal bruge nøgle, skal du sørge for at lade den sidde i låsen indenfor, når du er hjemme. Det er vigtigt, at du kan komme ud i tilfælde af brand.

Opdag branden i tide

et sikkert hjem, røgalarm, undgå ulykker

Når der er brand, spredes røgen hurtigt. Røgalarmer advarer dig, så du kan nå at reagere i tide. Så har du bedre mulighed for at slukke branden selv, eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og tilkalde hjælp. Husk at større boliger bør have flere røgalarmer, som sættes op i opholds-og soverum/soveværelser og stuer. Hvis hjemmet er i flere etager, bør der være mindst én røgalarm på hver etage. Røgalarmer findes i flere udgaver. Nogle med batteri, andre tilsluttes elnettet.