Et måltid i balance med FRILAND ØKOLOGI

Mor er frilandmand, med dyrevelfærd i højsædet. I det idylliske Sydjylland med brede vidder, bor Anne Kristine van der Horst med tre børn og mand i Lintrup omkring Vejen. Her har hun siden 2018 drevet en økologisk produktion af grise til Friland Økologi.

Arbejdet med økologiske grise er knapt så industrielt. Dyrene har bedre muligheder for at leve deres naturlige adfærd. De har adgang til halm, grovfoder, og du kan se glæden i grisene. Jeg synes, at man ser grisene på anden måde. De elsker, når der kommer halm. Så arbejdet giver noget andet for mig også, siger Anne Kristine van der Horst.

Særligt glæder hun sig over at være med til at skabe noget, og få noget til at vokse og gro. Hun trives i rollen med at arbejde med grisene, der kommer helt små til hende, hvor de vokser sig store. Det er ikke kun arbejdet i stalden, som i høj grad giver mening for hende. For skiftet fra skolelærer på Kjærgaard Landbrugsskole til selvstændig har også givet andre fordele for familien.

Mere fleksibilitet i forhold til børnene

– Fleksibilitet giver os noget helt andet. Jeg kan tage børnene med af sted, hvis de skal noget og kan passe arbejdet i stalden efter det, fortæller Anne Kristine van der Horst. Det glæder hende at se, at forbrugerne ser med gode øjne på både Friland økologi. Hun har
også selv haft en skoleklasse på besøg, og det giver noget at åbne stalden og vise grisene frem.

– Man kunne se, at børnene var nysgerrige og interesserede i grisene. Det var en øjenåbner for dem at se et landbrug med egne øjne. Vi skal være gode til at åbne landbrugene op, jo mere vi åbner op, jo mere tilgængeligt bliver det for forbrugerne. Det ser vi blandt andet når vi inviterer familierne ud på gårdene til Sofari, afslutter hun.

Fakta om økologiske grise

  • Alle søer er fritgående.
  • Smågrisene fødes i hytter i det fri på marken og fravænnes fra soen efter minimum 7 uger.
  • Grisene har altid adgang til det fri i form af løbegårde.

Friland Økologi kan købes i flere danske supermarkedskæder samt online.

Stegte grønne asparges med parmesan, skaftkoteletter, bagte løg og estragoncreme

Til 4 personer

Ingredienser:

Bagte løg:
400 gram skalotteløg
Groft salt
3 spsk. god olivenolie
1 håndfuld hakkede krydderurter efter
eget valg, f.eks. tallerkensmækker
eller almindelig karse

Skaftkoteletter:
3-4 stk. skaftkoteletter
Olie
Salt og peber
2 stængler rosmarin
3-4 fed hvidløg skåret i grove stykker
50 gram smør

Estragoncreme:
1 bundt estragon, skyllet
1 dl. æggehvide
Saften af ½ citron
Salt og peber
Ca. 3 dl. olie

Grønne asparges med parmesan:
12 store eller 20 små asparges
50 gram smør
Salt og peber
Skal af ½ citron
50 gram parmesanost af god kvalitet

Grillede grønne asparges med parmesan, stegte skaftkoteletter, bagte løg og estragoncreme fra Friland Økologi
De bagte løg kan bruges kolde i en salat dagen efter.

Tilberedning:
Bagte løg:
Spred et par gode håndfulde salt i bunden af et ovnfast fad. Placer de hele løg med skal på saltet, og bag dem i 30-40 minutter i en ovn ved 180 grader. Når løgene er møre, ”poppes” de ud af skallerne. Kom løgene i en skål. Tilsæt olie og krydderurter og bland godt rundt. Smag på løgene og juster evt. med salt og peber.

Estragoncreme:
Estragon, æggehvide, citronsaft, salt og peber blendes i et litermål med en stavblender. Sørg for at massen er godt blendet igennem. Olien tilsættes i en tynd stråle, indtil konsistensen minder lidt om en normal mayonnaise. Hvis den bliver for tyk, kan den spædes op med vand. Tip: Cremen kan også laves med ramsløg eller en anden lækker krydderurt.

Skaftkoteletter:
Varm en pande op med lidt olie. Når olien ryger, lægges koteletterne forsigtigt på panden. Krydr med salt og peber. Brun koteletterne af på begge sider. Skru ned til mediumvarme. Tilsæt smør, rosmarin og hvidløg til panden, og steg koteletterne færdige – det tager ca. 4-5 minutter. Bad dem undervejs i stegningen med det brusende smør. Lad koteletterne hvile i ca.10 minutter inden servering.

Grønne asparges med parmesan:
Smelt smørret i en gryde med stor bund. Det må ikke brune. Skær den nederste træede del af aspargesene af. Det drejer sig normalt om ca. 2 cm. Kom nu asparges i gryden, riv citronskal ud over, og krydr med salt og peber. Dæk gryden med et låg eller køkkenfilm og tilbered nu aspargesene i ca. 2-3 minutter alt efter størrelse. Det er vigtigt, at de stadig har bid. Når aspargesene er færdigtilberedte, rives parmesanosten udover, mens de stadig er i gryden. Smag endnu engang til med salt og peber.

Fladbrød med varme krydderier, kebab af oksekød og spicy romescosauce

Til 4 personer

Ingredienser:

Fladbrød:
500 ml. lunkent vand
1 spsk. salt
10 gram tørgær
850 gram hvedemel

Smørblanding til pensling:
100 gram smør
1 spsk. garam masala
1 fed hvidløg, presset
Salt

Yoghurtdressing:
2 dl yoghurt naturel
1 dl mayonnaise
Salt og peber
Saft af ½ citron
2 fed hvidløg, revet

Fyld:
Fintskåret grønkål
Agurk i skiver
Rødløg snittet fint
Frisk koriander
Frisk persille
Frisk mynte

Romescosauce:
1 rød peberfrugt
2 fed hvidløg
½ løg, uden skal
1 tomat
½ chili
15 gram sherryeddike
5 gram salt
80 ml. olivenolie
½ tsk. piment de espalette.
25 gram mandler

Kebab:
800 gram hakket oksekød, min. 12% fedt
1 revet løg
1 æg
1 spsk. salt
½ spsk. friskkværnet sort peber
½ spsk. gurkemeje
1 tsk. stødt spidskommen
2 fed hvidløg, revet
2 stængler mynte, hakket fint
½ bundt persille, hakket fint

Fladbrød med varme krydderier, kebab af oksekød dertil spicy romesco sauce fra Friland Økologi
Kebab-rullerne er gode som snack til madpakken
dagen efter.

Tilberedning:
Fladbrød:
Smør smeltes i en gryde, hvorefter hvidløg og garam masala tilsættes. Smag smørblandingen til med salt. Inden servering pensles brødene med den varme smørblanding. Rør vand, salt og tørgær sammen i en røremaskine. Tilsæt melet lidt ad gangen, og kør dejen i ca. 10 minutter.

Lad den hæve ved stuetemperatur i 30 minutter, og del herefter dejen i stykker à 90 gram. De enkelte dejstykker rulles tyndt ud på et bord drysset med mel, og bages på en stor, brandvarm pande, eller på en grill over trækul. Skal bages ca. 30 sekunder på hver side, alt efter hvor tyndt dejen er rullet ud. Spis brødene med det samme. Så er de bedst. Hvis du laver dem på forhånd, så pak dem i et fugtigt viskestykke, og varm dem i en ovn, når du er klar til at spise. Tip: Du kan sagtens bruge de færdiglavede fladbrød fra grønthandlerne, men det er sjovere at lave dem selv.

Romescosauce:
Rist mandlerne på en tør pande til de har fået en smule farve. Kom peberfrugt, tomat, hvidløg, chili og løg på en bradepande, og bag det i ovnen på 250 grader, indtil det hele er gyldent, grillet og flot karamelliseret. Fjern kernerne fra peberfrugterne, og kom herefter det hele i en foodprocessor med de ristede mandler, piment de espalette og salt. Blend olivenolien i. Smag til med salt og sherryeddike. Tip: Romescosaucen er også god som dip til grøntsager eller vendt i en salat.

Kebab:
Det hele blandes grundigt i en skål. Lad det trække i minimum en halv time. Herefter deles farsen ud i portioner à 100 gram og
formes som aflange frikadeller. Disse steges på en pande i olie.

Yoghurtdressing:
Alt blandes sammen og smages til med salt og peber.

Fyld:
Hakkes/snittes og anrettes i små separate skåle, så det er klar til servering.

Ærter Francaise med krebinetter, nye danske kartofler med persillesmør og friske krydderurter

Til 4 personer

Ingredienser:

Krebinetter:
800 gram hakket grisekød
1 håndfuld hakkede krydderurter efter eget valg
1 spsk. mel
Salt og peber
2 æg
150 gram hvedemel til panering
150 gram panko eller alm. rasp til panering
Olie til stegning
50 gram smør

Ærter Francaise:
100 gram bacon, skåret i fine tern
4 gulerødder, renset og skåret i tern
1 salatløg, skåret i fine tern
500 gram friskbælgede ærter, frosne kan også bruges
1 stk. hovedsalat, skåret i fine strimler
½ bundt purløg, fintsnittet
75 gram smør
Lidt vand eller tynd hønsebouillon
Salt og peber

Kartofler:
800 gram nye, danske kartofler
125 gram smør
1 bundt bredbladet persille, hakket fint
2 fed hvidløg, hakket fint
Salt og peber

Ærter Francaise og nye danske kartofler med persillesmør dertil krebinetter af hakket svinekød med friske krydderurt fra Friland Økologi
Tip: Prøv en kold krebinet på en rugbrødsmad
dagen efter – evt. med nye tomater og lidt
mayonnaise.

Tilberedning:

Krebinetter:
Ælt kødet sammen med krydderurterne. Fordel kødet ud i 4 lige store portioner. Ælt hver portion godt sammen, og form herefter portionerne til flotte bøffer. Krydr godt med salt og peber.
Panér nu bøfferne – først i mel, så i pisket æg og til sidst i panko/rasp. Varm olie og smør på en pande, til smørret bruser. Steg nu krebinetterne heri i ca. 4-5 minutter på hver side ved medium varme, mens de vendes jævnligt.

Kartofler:
Skrub kartoflerne fri for jord, og kom dem i gryde med koldt vand og godt med salt. Kog kartoflerne i ca. 15-20 minutter, så de stadig har bid.
Imens smeltes smørret i en gryde ved lav varme. Når det er smeltet, tilsættes det finthakkede persille og hvidløgsfedet. Tag af varmen. Når kartoflerne er kogt færdige, hældes vandet fra. Lad kartoflerne dampe tørre i et par minutter. Tilsæt smørblandingen til kartoflerne, og ryst det hele godt rundt. Smag til med salt og peber. Tip: Kartoflerne kan fx bruges i en salat dagen derpå.

Ærter Francaise:
Steg bacon i lidt olie i en sauterpande. Når det er gyldent tilsættes gulerødder og løg. Skru ned på middelvarme, steg gulerødderne og løgene næsten møre. Tilsæt ærter, smør, lidt vand og kog op under omrøring. Smag til med salt og peber. Til allersidst tilsættes salat og de fintsnittede purløg.

Du kan læse mere om Friland Økologi her eller se nogle af deres andre lækre opskrifter her.