Er dit barns syn klar til skolestart?

Hele 9 % af vores børn mellem 5 og 7 år har synsproblemer, der påvirker deres evne til at se klart, holde opmærksomheden og følge med i undervisningen. Læs med her og få gode tips til, hvilke tegn på nedsat syn, du som forælder kan være opmærksom på i hverdagen.

Af Bonnie Jensen

Børn ved ofte ikke selv, at de ser dårligere end andre, da børn jo ikke snakker om, hvor tydeligt, de ser. De er vant til at have det syn, de har, og de siger derfor ikke selv til, hvis noget er svært at fokusere på. Faktisk er børns øjne særligt smidige og i stand til at kompensere for store synsfejl, så vi voksne omkring dem kan have svært ved at opdage, at de ikke ser så godt.

Obligatoriske børneundersøgelser

Det er først, når barnet nærmer sig 6-års alderen, at deres syn er helt udviklet, og indtil da bliver de undersøgt af sundhedsplejersken og lægen ved de obligatoriske børneundersøgelser. Når barnet starter i skole, tager skolelæge og skolens sundhedsplejerske over. Heldigvis udvikler synet sig helt normalt hos langt de fleste børn, og skulle der være noget galt, afsløres det som regel ved de obligatoriske børneundersøgelser, og så bliver barnet henvist til en øjenlæge, da børn under 10 år skal undersøges af en læge eller en øjenlæge, inden de kan få briller for første gang. Det skyldes, at en person med lægelig baggrund skal vurdere, om synet udvikler sig normalt, og om eventuelle symptomer stammer fra øjnene og ikke noget helt andet.

Hvis dit barn er over 10 år, kan du sagtens besøge en lokal optiker hos f.eks. Synoptik, som kan hjælpe med at lave en synsprøve med sundhedstjek. Hvis der er noget, som afviger fra normalen, henviser optikeren til en øjenlæge, der kan dryppe barnets øjne med medicin, som ophæver evnen til at fokusere midlertidigt. På den måde kan skjulte synsfejl som nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl blive opdaget.

Børnebriller på abonnement

Hvis dit barn vurderes til at have brug for briller, kan det godt betale sig at vælge dem på abonnement hos Synoptik til en fast månedlig pris. Det er der flere fordele ved. Børnene kan f.eks. vælge et par fine nye briller en gang om året, og de kan få skiftet glas i brillerne, hver gang deres synsstyrke ændrer sig. Det er en stor fordel, da børns syn ofte ændrer sig hurtigere end voksnes syn.

Vi alle ved også, at børnebriller skal kunne klare mere end de briller, som vi voksne går med, da de i løbet af en sjov dag med god og ofte vild leg bliver udsat for lidt af hvert. Det betyder, at der ofte er brug for, at de skal repareres, eller at barnet får lagt brillerne et sted og glemmer dem. Som en del af et brilleabonnement hos Synoptik får I hurtigt hjælp med reparation, hvis de har fået mindre skader. Og hvis brillerne forsvinder, får barnet et nyt par fine briller mod en mindre selvrisiko.

Brilleglas, der bremser udviklingen af nærsynethed

Almindelige brilleglas hjælper børn med at se tydeligt, men med specialudviklede brilleglas er det faktisk muligt at bremse udviklingen af nærsynethed med helt op til 67 %. Essilor® Stellest® brilleglas korrigerer og kontrollerer udviklingen af nærsynethed ved at skabe et signal i øjet, der fungerer som et skjold mod udviklingen af nærsynethed, hvis de bruges i 12 timer om dagen. Disse fantastiske brilleglas kan du høre meget mere om i Synoptiks mange butikker.

Ni tegn på at dit barn skal have tjekket synet

Fordi børn ofte ikke selv ved om de ser godt nok, giver det god mening, at mor og far holder lidt ekstra øje, og derfor har Synoptik præsenteret disse ni tegn på nedsat syn:

Klager dit barn over hovedpine?

Så spørg ind til, om barnet har ondt i panden, i øjnene, eller om det føles, som om noget strammer/ presser om hovedet eller dunker/ hamrer inden i hovedet. Det kan også ”bare” være, at hovedet blot føles tungt eller træt.

Er dit barn tydeligt generet af lys?

Prøv at lægge mærke til, om dit barn misser med øjnene i stærkt dagslys, i lys fra en tablet eller ved skift mellem indendørs- og udendørsaktiviteter. Det kan også være, at barnet forsøger at dække øjnene med hånden, klager over at det er for lyst, har svie i øjnene, har ondt i øjnene eller har svært ved at se i lyset.

Er dit barn ofte træt i øjnene og gnider sig i dem?

Læg mærke til, om dit barn ofte bliver træt i øjnene eller gnider sig i dem. F.eks. når barnet skal koncentrere sig om at se noget, eller når han eller hun er træt.

Har dit barn svært ved at sidde stille og koncentrere sig?

Hvis dit barn skal bruge ekstra kræfter på at se optimalt, bliver barnet hurtigt træt og kan miste koncentrationen, hvilket tit smitter af på lysten til at læse og lave lektier.

Dækker barnet for eller lukker det ene øje, når barnet skal fokusere?

Prøv at lægge mærke til, om dit barn dækker eller lukker det ene øje eller lægger hovedet på skrå, når der skal fokuseres.

Virker dit barn lidt klodset eller har andre problemer med finmotorikken?

Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis barnet har synsproblemer, vil det også have svært ved at koordinere sine bevægelser i forhold til sine jævnaldrende.

Har dit barn problemer med at se ting, der er langt væk?

Bemærk, om barnet misser med øjnene eller kniber dem sammen, når det skal se noget på afstand. Eller om barnet f.eks. flytter sig tættere på tv’et, når det skal se en udsendelse.

Holder dit barn ting meget tæt på øjnene, når det læser eller leger?

Bemærk, hvordan barnet sidder med f.eks. en bog eller en tablet. Og spørg ind til, om barnet oplever ubehag ved læsning og lignende aktiviteter, f.eks. på en computer.

Skeler dit barn synligt, også bare en gang imellem?

Nogle børn skeler hele tiden, mens andre børn skeler en gang imellem. Det kan være et udtryk for, at barnet overanstrenger sine øjne. Man opdager bedst skelen ved, at det ene øje ’ikke følger med’ det andet. Prøv at lægge mærke til, om barnets øjne følges ad: Kigger det ene øje et andet sted hen? Glider det ene øje f.eks. ind/ud/op/ned konstant eller blot nogle gange, f.eks. når barnet er træt?

Vil du vide mere? læs mere på her Synoptiks hjemmeside: www.synoptik.dk/