Ser dit barn godt nok? Ja, vil de fleste nok svare, men faktum er, at der er flere børn, end man umiddelbart forestiller sig, som starter i skole med synsproblemer, som ingen har opdaget.
Af Bonnie Jensen
“Annonce”
Det er en helt særlig tid, når barnet nærmer sig skolestart. Dit ”lille” barn kan pludselig en masse ting selv og er klar til at udforske verden på næsten egen hånd. Når barnet har valgt den flotteste skoletaske og det smarteste penalhus, melder hun klar til skolestart. Men hvis synet driller, kan det godt risikere at blive en dårlig start.
Den landsdækkende optikerkæde Synoptik har i samarbejde med Synoptik-Fonden præsenteret ni tegn på oversete synsproblemer hos børn, som er udviklet på baggrund af et videnskabeligt forskningsprojekt.
Børn skjuler – ubevidst – synsproblemer
Da et barn jo ikke ved, hvordan andre ser ting, kan de være skrappe til at skjule, hvis de ikke ser optimalt på begge øjne. Ikke bevidst, fordi der er noget at skjule, men fordi barnet faktisk ikke kender til at se bedre, og at det kan være anderledes. Barnet vil ofte prøve at kompensere – helt automatisk – for manglen på et skarpt syn. Men det er ikke nemt at følge med i skolen, hvis man ikke tydeligt kan se, hvad læreren skriver på tavlen, eller hvis bogstaverne synes lige så små som tissemyrer, der myldrer rundt på papiret.
Derfor er der store chancer for, at et barn med synsproblemer, der ikke opdages i tide, bliver udråbt til at være klassens urolige element. Uro i kroppen, tanker, der flagrer, og manglende koncentration bliver mistolket af læreren og klassekammeraterne, men det er egentligt et ret almindeligt tegn på kedsomhed. Og hvem vil ikke kede sig, hvis man ikke kan se skarpt og følge med i lærerens undervisning oppe ved tavlen?
Vær selv opmærksom på dit barns syn
I dag er det sådan, at børns syn indtil skolealderen bliver undersøgt af en sundhedsplejerske og egen læge ved de obligatoriske børneundersøgelser. Når barnet starter i skole, er det skolens læge og sundhedsplejerske, der står for undersøgelserne. Men det er ikke alle børn med nedsat syn, der bliver opdaget. Mens 9 % af alle børn mellem 5 og 7 år har synsproblemer, bliver to ud af tre børn, der har brug for briller eller behandling af synet, ikke opdaget rettidigt, viser en undersøgelse fra Roskilde Sygehus. Derfor er det vigtigt, at man som forælder selv er opmærksom på sit barns syn.
Ikke for tæt på skærmen
Det er sundt at bevæge sig, og endnu sundere hvis det foregår ude i den friske luft. Det skyldes, at dagslyset har en positiv virkning på vores syn, og når barnet er udendørs, tvinges øjnene til at se både på lang og kort afstand. Når børnene sidder indendørs bag deres tv- og computerskærme, kan de have en tendens til at knibe øjnene sammen, hvis der er for mørkt i det rum, de sidder i, så vær derfor også
opmærksom på, at de ikke slukker lyset i loftet, når de sidder og læser, ser tv eller gamer.
En anden ting er smartphones og tablets, som børnene ofte sidder med alt for tæt på øjnene. Det presser nemlig synsmekanikken.
Her er det en god huskeregel at lære barnet, at der skal være mindst samme afstand som til albuen. En bog, der hjælper forældre til at vurdere børns syn Nu er det sådan, at ifølge dansk lovgivning skal børn under 10 år undersøges af en læge eller en øjenlæge, inden de kan
få briller for første gang.
Men i Synoptiks butikker kan du gratis hente bogen ”Da fantasien forsvandt”, der gennem en sjov historie og underholdende øvelser kan give forældre et praj om, at det nu er tid til at få tjekket barnets øjne. Hvis du ved hjælp af bogen opdager, at dit barns syn muligvis
ikke er helt så godt, som du troede, er du velkommen til at besøge en af Synoptiks butikker og få hjælp af en optiker til at få bekræftet mistanken om barnets synsproblemer.
Når du derefter har fået undersøgt barnets syn hos en læge eller øjenlæge, hjælper Synoptiks optikere med at finde de helt rigtige børnebriller, der hjælper dit barn med at se tydeligt fremover.
Ni tegn på, om dit barn har oversete synsproblemer
- Barnet klager over hovedpine
- Barnet er tydeligt generet af lys
- Barnet er ofte træt i øjnene og gnider sig i dem
- Barnet har svært ved at sidde stille og koncentrere sig
- Barnet dækker for eller lukker det ene øje, når barnet skal fokusere
- Barnet virker lidt klodset eller har andre problemer med finmotorikken
- Barnet holder ting meget tæt på øjnene, når det læser eller leger
- Barnet har synlig skelen – også bare en gang imellem
- Barnet har problemer med at se ting, der er langt væk
Læs mere om de 9 tegn på oversete synsproblemer her: www.synoptik.dk/barnetssyn/de9tegn.