Vi er blevet bedre til ikke at smide spiselige fødevarer ud, men der er stadig plads til forbedring. Måske kan du bruge nogle af disse tips til at reducere madspild?
Af Henriette Rosenthal
Lav en indkøbsseddel
Når du kommer til butikken med en indkøbsseddel, har du haft mulighed for at gennemtænke indkøb og behov, inden du køber ind. Derved kan du undgå impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.
Søndagsmiddag af resterne
Lav ”Reste Tapas” hver søndag, hvor du husker at ”spise op” i dit køleskab og bruger alle de gode rester. Hver måned skal du gøre
det samme med din fryser og udnytte de gode rester, som du har gemt.
Tjek på datoen
Hav styr på datomærkningen. ”Sidste anvendelsesdato” bruges på fersk kød, fersk fisk, fersk kylling. Maden skal helst ikke spises efter denne datos udløb. Imens ”mindst holdbar til”/”bedst før” bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, mysli. Du kan sagtens spise maden efter denne datos udløb, er du i tvivl, så lugt og smag på maden. Med andre ord betyder ”bedst før” ikke ”værst efter”.
Tænk over…
Om du altid laver for meget spaghetti, ris, bulgur og kartofler og lav så portionerne mindre. Hvor store portionsstørrelser du skal lave, inden
du køber ind og laver maden. Om du tager mere på din tallerken, end du er sikker på at kunne spise.
Til en familie på fire, det vil sige to voksne og to store børn, beregner du:
- 1 kg kartofler.
- 300 gram rå ris, gerne natur- eller brune ris, svarende til 750 gram kogt vægt.
- 300 gram tørret pasta, gerne fuldkorn, svarende til 750 gram kogt vægt.
- 300 gram tørret bulgur, couscous, kornkerner m.m., svarende til 750 gram kogt vægt.
Kilder: Alt om kost, Stop Spild Af Mad.