En tryg og sikker skolevej

Ved dit barn, hvordan det skal gebærde sig i trafikken, når skolerne ringer ind i august? Hvis ikke, er sommerferien et godt tidspunkt at øve trafiksikkerhed med barnet. Da mange er bortrejst, er der knapt så meget trafik som vanligt.

Af Henriette Rosenthal

”Ny i trafikken”. Hvert år møder vi smilende børneansigter på plakater, hvor budskabet er, at det nu er tiden, hvor alle de nye skolebørn er på vej til og fra skole, og at vi skal være ekstra opmærksomme trafikanter – ikke, at det ikke ville klæde os at være det alligevel, men mon ikke du forstår, hvad jeg mener.

Træn højre og venstre

en sikker vej i trafikken.

Børn lærer tidligt, at de skal se sig for til begge sider – til venstre og højre.

Men venstre og højre er svære begreber for børn. Så det er godt at øve sig på det. Det gør det nemmere for barnet at forstå, når du siger:
„drej til venstre“ eller „hold til højre“.

Find på små huskeregler til at kende forskel – for eksempel at højre er den hånd, barnet tegner med. Sæt klistermærker på cykelstyret – for eksempel grøn tape på højre side af styret.

Hjælp barnet til at forstå trafikken

Find ud af, hvilken vej, der er den mest sikre til skolen og tag nogle træningsture på ”gå-ben”, hvis I bor i gåafstand til skolen. Så kan
du observere, hvad barnet selv ville gøre i de givne situationer, hvor veje skal krydses og lyssignaler skal aflæses, og lære barnet at træffe
de rigtige valg. Måske er det også værd at give det en tanke, hvad afstand på ”gå-ben” betyder i jeres familie. Måske er I lige som mange af os andre tilbøjelige til at tage bilen, selv om distancen er kort nok til at gå? Det er netop det scenarie, der skaber farlige trafiksituationer omkring skolen om morgenen, fordi de fleste skolebørn møder på samme tid.

Start dagen med en cykeltur

Selv om børn der starter i 0. klasse ikke bør cykle alene, er det en god idé at træne god og sikker cykeladfærd, ved at cykle sammen med
barnet til og fra skole – også selv om det er fristende at tage bilen. Husk at det er lettere at overbevise barnet om, at det ikke er til diskussion, om man skal cykle med cykelhjelm, hvis du også selv gør det.

Kilde: Rådet For Sikker Trafik