Nattesøvn er vigtig, når hjernen skal på arbejde i skolen, og nye færdigheder skal tillæres.
Af Henriette Rosenthal
Skolestart er en stor ting i et barns liv. Nye omgivelser og ændrede krav til barnet kan påvirke nattesøvnen, og den er vigtig, for det kræver meget energi at begå sig i de nye omgivelser. Oplevelserne kan påvirke barnets nattesøvn, så det en gang imellem har brug for at sove mere end sædvanligt for at bearbejde indtrykkene.
Gode rammer giver bedre nattesøvn
Hvis dit barn har svært ved at falde til ro om aftenen, kan du hjælpe det ved at skabe nogle rammer omkring sovetid. Gør værelset klar til nat ved at rydde op, lufte ud og rulle for vinduet. Begræns dit barns brug af skærme mindst en time før sengetid. Sørg for at barnet kommer i seng samme tid hver aften. Tal problemer og planer igennem i god tid inden sengetid, så barnet ikke ligger og tænker, når det skal sove. Forsøg at undgå at barnet “kører op” før sengetid, men giv mulighed for at være fysisk aktiv i løbet af dagen. Skab gode rammer for nattesøvnen ved, at lade dit barn sove i et mørkt og roligt værelse på en god madras i sengen.
Hvor meget skal barnet sove?
Ifølge Læge Vibeke Manniche der har skrevet bogen ‘Børns søvn – din lille sovetryne’, skal børn på 7-12 år sove 9-11 timer om natten. 0. klasse børn skal helst sove 10-12 timer. Teenagere har optimalt set brug for 8-9 timers nattesøvn.
Det er vigtigt for skolebarnet, at dets sengetid er afpasset efter mødetiden i skolen, så barnet er veloplagt og udsovet, når det skal i skole. Ellers er det svært for barnet at følge med i undervisningen, og jeres morgener bliver en evig kamp med et træt barn. Så her er det vigtigt, for barnets velbefindende, at man som forælder sætter grænserne.
Mange børn har søvnproblemer
Søvnrelaterede problemer er meget almindelige blandt ellers fuldstændig raske børn og unge. Udenlandske studier tyder på, at ca. 25 % af raske børn i skolealderen har søvnproblemer. Studierne tyder dog også på, at en del af søvnproblemerne aftager, efterhånden som børnene bliver ældre.
Sluk skærmen
Et studie udført af engelske forskere viser tydeligt, at børn der har adgang til skærme inden sengetid, får en dårligere søvnkvalitet, for lidt søvn og er mere trætte om dagen. Selv børn der ikke har adgang til skærmene på deres værelse, men blot har brugt dem inden sengetid, bliver påvirkede. Det anbefales derfor, at børn ikke bruger hverken telefon, iPad eller computer en time inden sengetid.
Kilde: JAMA Pediatrics
Kilde: Rigshospitalet, Region Hovedstaden