Du behøver ikke være alene om det

Har du også et barn, der lider af inkontinens, og føler du ofte, at du står alene med det? Så kig med her, for der findes faktisk steder,
hvor vi forældre kan udveksle gode råd, hjælp og fif med hinanden. Nogle gange er det bare nemmere, hvis man kan tale med nogen, der
kender til situationerne, man rammer ind i.

Af Susanna Hochheim

“Annonce”

På Facebook findes der grupper til de fleste interesser og oplevelser, hvor man kan udveksle gode idéer eller sjove oplevelser. Men der findes faktisk også mange grupper til alle os, der har udfordringer, vi kæmper med i det daglige, f.eks. inkontinens.

Trygge Nætter, en lukket Facebook gruppe

Står man med et barn, der lider af inkontinens, kan man søge efter den lukkede Facebook gruppe, Trygge Nætter, som er en gruppe for forældre med børn, som lider af inkontinens. Her kan forældre skrive sammen med andre forældre, der står i samme situation. Her udveksles der råd, vejledning og hjælp til forskellige situationer, som ofte kan virke uoverskuelige. F.eks. når man føler, at man står helt alene og ikke kan se sig ud af de kedelige situationer, hvor ens barn bliver ramt følelsesmæssigt.

I gruppen Trygge Nætter er man aldrig alene, da gruppen netop bruges til at støtte hinanden. Gruppen har i dag 1048 medlemmer, som alle er forældre, der står i samme situation. Gruppen administreres af DryNites, og alt hvad der skrives og lægges op i gruppen, kan kun ses af gruppens medlemmer.

Inkontinens og sengevædning

Sengevædning er ofte fysiologisk betinget og kan skyldes manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen. Det kan også skyldes, at barnet har en for lille eller for utrænet blære i forhold til sin alder. Nogle børn har en stor urinproduktion under søvn og har derfor brug for at tømme deres blære op til flere gange om natten, men det forudsætter, at de vågner af de signaler, blæren sender. De fleste børn sover dog for tungt til at blive vækket af signalerne.

Når barnet rammer skolealderen, kan det være svært at blive inviteret til overnatninger hos vennerne eller i fritidsklubben, hvis man ved, at der er mulighed for natlige uheld. Barnet vil typisk sno sig som en ål, for at finde på en plausibel undskyldning for at takke nej til invitationen. Det er ærgerligt, for på den måde kommer barnet nemt til at isolere sig selv fra fællesskabet, og det er en trist situation at stå i.

Natunderbukser

Det gør ondt på os forældre at stå på sidelinjen og følge med i disse situationer. For hvem ønsker ikke, at ens barn knytter bånd med sine nye venner? Et par diskrete, tynde natunderbukser i den rigtige størrelse og pasform kan være løsningen. Barnet kan selv hoppe i dem, og med nattøjet udover, vil ingen af kammeraterne bemærke noget som helst. DryNites findes i tre forskellige størrelser, og i forskellige designs til henholdsvis piger og drenge, hvor sugefladen netop er placeret optimalt i forhold til deres forskellige anatomi. De er diskrete og er lavet af et materiale, der ikke ”larmer”, når barnet bevæger sig.

Læs mere på DryNites.dk