Det absolut allervigtigste inden sommerferien

Lange, lyse og lune aftener. Sol, strand og smukke solnedgange. Inden længe er det sommerferie for store og små og så skal vi rigtig hygge os. Men for mange sammenbragte familier er sommerferien en ambivalent størrelse. Den er fyldt med logistik, forventninger, interessekonflikter, intensitet og afsavn.

Nogle glæder sig meget til ferien.
Nogle glæder sig mere til den er overstået.

At glæde sig til sommerferien er overstået, synes jeg er så ærgerligt. For ikke alene er det den tid på året, hvor det er meningen, at du slapper af, hygger dig og lader op til halvåret, der kommer. Det er også den tid, hvor timerne og dagene faktisk er frie og du kan gøre, hvad du vil med tiden.

Sommerferien er også den tid på året (sammen med den usædvanlige lock-down af samfundet, vi har oplevet i år), hvor vi er mest sammen. Det er bare ikke konflikt-frit at være så meget sammen. Det behøver det heller ikke at være. Mange konflikter kan rent faktisk undgås, hvis de to voksne i den sammenbragte familie får afstemt forventninger allerede inden sommerferien.

Nej. Der er ikke frit valg på alle feriehylder

Jeg lever selv i en sammenbragt familie med to børn fra to tidligere forhold og kender derfor til det sammenbragte sommerferie-cirkus. Af sammen årsag er min sommerferie heller ikke altid blevet, som jeg selv ville have valgt, hvis der var frit valg.

Og det er jo hele pointen.
Der er ikke frit valg på alle hylder, når du lever i en sammenbragt familie.

Der er nogle ting, der skal passes ind og andre mennesker, der skal tages hensyn til. Det er sådan, det. Min anbefaling er, at du fokuserer på, at det er sådan, det er – i stedet for at hidse dig voldsomt op over det, for det bliver ikke anderledes af den grund.

Men det bliver væsentligt anderledes – på en ret fed måde – inde i dig, hvis du accepterer de vilkår, der er dine og får det absolut bedste ud af det.

Mit bedste sommerferietip

Hvis jeg kun må give et eneste tip til en god sommerferie, så er det uden tvivl dette:

Forventningsafstem jeres ferie

For at det skal føles som ferie for alle, er I nødt til at afstemme jeres forventninger inden. Både følelsesmæssigt og helt lavpraktisk.

Det er jeres alle sammens ferie. For mig og min familie betyder det at:

  • vi alle hjælper til og tilgodeses, men i forskellige tempo og situationer
  • vi alle tager de store sko på og lader petitesser ligge
  • vi hver især bidrager til feriestemning og oplevelser på et alderssvarende niveau
  • vi hver især har noget alenetid, som vi fuldstændig frit kan disponere over

Men allervigtigst, så betyder det, at min mand og jeg forinden har afstemt forventninger til ferien. Og når de er afstemt os imellem, involverer vi børnene, teenagere er det i dag.

Du synes måske, at det lyder kedeligt, ja nærmest usexet at forventningsafstemme. Men det er bedre, meget bedre, at tage den eventuelt ubehagelige snak inden selve ferien og så rent faktisk nyde ferien, end det er at løbe ind i unødvendige konflikter hver dag i ferien. I hvert fald hvis du spørger mig.

Min anbefaling er derfor

Gør dig nogle tanker om, hvad der vil være en fed sommerferie for dig baseret naturligvis på den sommerferieform, du har i sigte, og tag så gerne forventningssnakken om feriedagene ved førstkommende ledige voksenstund. Der er ingen grund til at bruge fantasi på, hvor fedt det ville være at ligge i en hængekøje på Maldiverne, hvis du skal i sommerhus på Bornholm. Brug dit krudt på, hvad der er fedt med sommerhuset på Bornholm. Jeg skal selv til Bornholm og glæder mig vanvittigt til simple living i en campinghytte.

Hva’ så efter ferien?

Når sommerferien er slut, anbefaler jeg, at I evaluerer, hvad der fungerede virkelig godt og hvad der med fordel kan justeres på til næste år. Og skriver det ned, så ikke I glemmer det. På den måde kan I hele tiden optimere sommerferien lidt.

Rigtig god sommer
Janne

Konflikter i sammenbragte familier, sommerferien

Janne Leth Førgaard 
Familierådgiver for sammenbragte familier ♥
Forfatter til Førstehjælp til ekstramødre
Ekstramor.dk

Læs Janne´s tidligere blogindlæg her: Når du bliver jaloux på et barn, hvilket menneske er du så?