De oversete udfordringer efter graviditet og fødsel

(Annonce) Der findes ikke noget smukkere end at bære et barn igennem ni måneder, for herefter at blive belønnet med den dejligste lille nyfødte baby. Men for nogle af os kan der komme efterveer af den slags ”man ikke taler så meget om”.

Af Bonnie Jensen

Min mand plejer at sige, at man ikke kan samle mere end tre kvinder ved et bord, uden at snakken falder på børn. Endnu ”værre” bliver det, hvis en af de tre er gravid. Så får de to andre travlt med at fortælle om alt det skønne ved at være gravid og lykken ved at udvide familien, og de deler glædeligt ud af deres fødselsberetninger. Men det er de færreste, der fortæller om halsbrand, bækkenbundsløsning, hæmorider, slapt maveskind, uskønne kejsersnit-ar og delte mavemuskler.

Skrækhistorier – nej tak

Jeg er nu ikke selv typen, der plejer at udbrede skræmmehistorier – særligt ikke til en gravid, der sidder dér, helt lykkeligt uvidende om alt det, der kan risikere at ske for hende og hendes krop. Men jeg synes godt, at vi kvinder kunne blive bedre til at dele fortællinger om vores egne skavanker, hvis vi mistænker vores medsøster for at lide af det samme, eller noget, der ligner. Altså nej tak til skræmmehistorier, men ja tak til velmenende råd og gode idéer.

Der er mange glæder ved at have været gravid, men der findes også nogle helt naturlige eftervirkninger, som nogle af os gerne ville have været foruden, og som gør os kede af vores krop. Strækmærker, delte mavemuskler og dermed en strittende topmave, lange ar, der vidner om kejsersnit og bryster, der ikke længere strutter, som dengang vi var unge piger. Ja, listen er lang, men heldigvis findes der ofte hjælp at hente, hvis vores krop har nogle efterfødselsreaktioner, og vi kan da som minimum fremlægge ideerne for hinanden – for der er jo ingen grund til, at nogle skal gå og være ked af deres krop, eller ligefrem have smerter, hvis der kan gøres noget ved problemet.

Nogle efter-fødsels-skavanker kan trænes væk, imens andre kræver lidt større indgreb. Der findes heldigvis flere forskellige metoder til at hjælpe kvinder, der er ked af deres nye efter-fødsels-krop. Hos Søernes Privathospital er de et stort hold af dygtige speciallæger inden for mange forskellige områder, og vi har taget en snak med deres dygtige speciallæge i plastikkirurgi, ph.d. Trine Foged Henriksen.

Delte mavemuskler – hvis maven stadig ser gravid ud

– Det er helt normalt og naturligt, at det kan ses på vores krop, at vi har båret på og født et barn. Nogle af os får strækmærker, slapt maveskind og brysterne hænger lidt efter de har været fyldt ud med mælk. Hos nogle bliver hofterne bredere, nogle går endda et nummer op i skostørrelse, og så er der alle dem, hvis mave bare aldrig bliver den samme igen. Den buler ud, uanset om alle graviditetskiloene er svedt væk i fitnesscentret, og det ser stadig ud, som om man er lidt gravid. Dette kan godt skyldes, at mavemusklerne er blevet delte – det, man også kalder for rektus diastase. Dette sker, når de to lange muskler langs midtlinjen af maven adskilles under graviditeten for at give plads til den voksende livmoder, og det giver jo god menin, når man lige tænker over det. Men desværre forbliver disse muskler nogle gange adskilte efter fødslen, hvilket kan føre til en række problemer, herunder rygsmerter, at mavemusklerne ikke fungerer optimalt og en uønsket udspilet mave.

– Der findes løsninger, og man kan starte med at prøve nogle specielle træningsprogrammer, der fokuserer på at styrke de dybe mavemuskler. Men for nogle hjælper dette kun en lille bitte smule. Her skal mere hjælp til, nemlig et kirurgisk indgreb, hvor man syer mavemusklerne sammen En operation for delte mavemuskler foregår ved, at de delte mavemuskler trækkes sammen. Det er bindevævet mellem de lige mavemuskler, der sys i, så afstanden reduceres. Overskydende hud og fedtvæv bliver ofte fjernet i samme indgreb.

– Jeg kombinerer ofte teknikker og designer ud fra patientens ønsker og kropsform. Nogle kvinder ønsker kun korrektion af bugvæggen. Andre ønsker også fremhævelse af talje eller markering af mavemuskler. Og endelig ønsker nogen kvinder kombineret bryst- og mavekorrektion. Mit mål er, at resultatet er naturligt, og arret så diskret, at mine patienter kan gå i en bikini, uden at andre kan se ar efter maveplastik.

Slapt maveskind eller et langt ar efter kejsersnit

– Har du fået et kejsersnit, så har du allerede fået et ar, der ligger i eller omkring bikinilinen. Alt efter hvilken fødselslæge, der har foretaget indgrebet på dig, og alt efter om det var et planlagt kejsersnit eller et akut kejsersnit, er dit ar placeret lavt ved hårgrænsen, eller højere oppe mod navlen. Hos nogle bliver dette ar fortykket eller misfarvet og kan give smerter og ubehag i hverdagen.

– Hvis du er ked af dit slappe maveskind, kan det opstrammes ved en operation. Ligesom vi kan gøre uskønne ar efter kejsersnit meget mindre synlige, og hjælpe dig med at få en pæn mave igen, fortæller Trine Foged Henriksen.

– Jeg informerer altid mine patienter om de mange forskellige muligheder, der findes for at hjælpe med lige præcis deres problem – også om de muligheder, de ikke selv var klar over fandtes. Vi er jo alle forskellige, og vores ønsker og drømme varierer selvfølgelig, ligesom hvad, der er muligt at udføre på hver enkelt patient også varierer.

Trine Foged Henriksen modtog i 2005 Feminas kvindepris for sit store arbejde med at etablere Dansk Plastikkirurgisk Mamma Register tilbage i 1999. Hun har arbejdet som overlæge på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, og har været hovedansvarlig for udbredelsen af særlige teknikker inden for kombineret kirurgi med implantater og fedttransplantationer.

Trine Foged Henriksen, Overlæge i plastikkirurgi, ph.d. Søernes Privathospital,

Martinsvej 10,
1926 Frederiksberg C
30 60 00 97
Trinefogedhenriksen.dk /
Soernesprivathospital.dk

Efter graviditet ønsker mange Kvinder korrektion af et kejsersnit- Ar og ”mavedellen”, der ikke Går væk på trods af træning. Der Kan også være ønske om fjernelse Af hudoverskud og delte mavemuskler. Mange tror, at de så vil få Et langt ar mellem hoftekarmene. Det er oftest ikke nødvendigt. Ofte Kan liposculpturing og fjernelse Af hudoverskud via minimaveplastik Og mini-ar være løsningen.

Trine Foged Henriksen, overlæge i plastikkirurgi, ph.d.