Der er meget at holde styr på, når familien tager en tur på standen. Glade børn, der leger, – nogle springer i bølgen, mens andre spiller bold eller bygger sandslotte. Havet er sjovt at lege og svømme i, men også lidt farligt, hvis man ikke kender de helt basale regler for færden i det våde element. Læs om de 8 baderåd her.
Af Bonnie Jensen
De 8 Baderåd fra Rådet For Større Badesikkerhed
- Lær at svømme og springe rigtigt
- Bad aldrig alene
- Bad kun, hvor det er tilladt
- Gå kun ud til navlen
- Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
- Svøm langs kysten
- Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet
- Gå op, når du begynder at fryse.
Her må du ikke bade:
- I havne, i nærheden af moler, bølgebrydere, eller fiskernes bundgarnspæle
- I moser og småsøer. Her står vandet næsten altid stille, og kan være meget koldt lige under overfladen
- I søer og åer med vandplanter
- Alle steder, hvor der står badning forbudt.
De farlige flydere
Badedyr og gummibåde er sjove, men hvert år flyder børn og voksne til havs på ryggen af et badedyr, og så bliver legen pludselig meget farlig. Enten fordi den nødstedte går i panik, og forsøger at svømme i land, eller fordi vinden på det åbne hav får badedyret til at kæntre. Derfor bruger kystlivredderne hver sommer meget tid på at fortælle strandens gæster, at de skal holde badedyr i snor – og på land ved fralandsvind.
Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
Kilde: Trygfonden