Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven.
Af Bonnie Jensen
Mange danskere synes, at når de vælger økologi, er det nemmere, på en troværdig og let genkendelig måde, at træffe valg og fravalg på, når der skal købes ind. Økologi går nemlig hånd i hånd med ønsket om fødevarer, der er fri for rester af pesticider, færre tilsætningsstoffer, bedre dyrevelfærd og større hensyntagen til natur og miljø. Faktisk viser en undersøgelse lavet af Epinion for Økologisk Landsforening, at hele 61 % af danskerne er ˮekstremtˮ, ˮmegetˮ eller ˮnogetˮ bekymrede omkring rester af sprøjtegifte i maden, når det gælder deres børn. Familier med børn er samtidig dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser tal fra Danmarks Statistik.
Familiens sundhed er vigtigst
– Det står meget klart, at familier med små børn har et særligt fokus på økologi, når de vælger fødevarer. Især når børnene er helt små, er vi meget forsigtige med at undgå at udsætte dem for potentielt skadelige stoffer. Mange forældre handler derfor efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre helt at undgå disse stoffer end at satse på, de ikke er skadelige, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.
Han peger på, at den logik understøttes af anbefalinger fra en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere, som råder gravide og ammende til at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der bl.a. kan skade barnets hjerneudvikling.
– Vi ved, at familiens sundhed er det argument, der gennemgående vejer tungest, når børnefamilierne vælger økologiske varer. Og at det især er fraværet af sprøjtegiftrester, medicinrester samt tilsætningsstoffer, der er den vigtigste sundhedsfaktor for familierne, uddyber Henrik Hindborg.
Der er 50 % risiko for at få rester af sprøjtegift med, når man køber ikke økologisk frugt og grønt, viser Fødevarestyrelsens pesticidrapport.
Hold øje med Ø-mærket
Man kan ikke nødvendigvis se forskel på konventionelle og økologiske fødevarer. Hvis du vælger produkter med det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk”, er du sikker på, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.
Økologiske fødevarer
Økologiske fødevarer er rene og sunde fødevarer med naturlig holdbarhed, smag og farve. Derfor er Ø-mærkede fødevarer er ikke tilsat kunstige farvestoffer, aromaer, konserverings- eller sødemidler. De er ej heller sprøjtet med syntetiske pesticider. DTU undersøger løbende fødevarer for rester af pesticider og finder hvert år rester af i omkring to tredjedele af ikke-økologisk frugt, og en tredjedel af ikke-økologiske grøntsager – stoffer, som ikke findes i økologiske varer.
Økologiske landbrug
Når man producerer økologisk, tages der hensyn til både miljø og dyr. Dette indebærer blandt andet et forbud mod sprøjtegifte og kunstgødning inden for landbrug, samt krav om, at dyrene skal have økologisk foder, plads, lys, luft, adgang til udendørsarealer, læ, skygge og mulighed for at pleje deres hud og fjer. Det betyder, at dyrene typisk også er mere ude i dagslyset, får mere frisk luft og har bedre
plads til at udfolde sig på. Når du køber økologiske varer, støtter du økologiske landmænd og virksomheder, hvilket gør det lettere for dem at konkurrere med det øvrige marked.
Økologisk hudpleje
Det, som huden kommer i kontakt, som f.eks. creme og parfume, optages i kroppen. Derfor er det en rigtig god idé, at pleje sin hud med økologiske og rene produkter. Vær dog opmærksom på, at produkternes holdbarhed kan være kortere, fordi de ikke indeholder kunstige konserveringsmidler.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Økologisk Landsforening, Danmarks Statistik og DTU Fødevareinstituttet.
Vidste du at……
Du undgår at udsætte dig selv og dine børn for giftrester ved at vælge økologiske fødevarer.
Ø-mærket har 25-års fødselsdag i år.
De sidste 25 år har danskerne sikret, at 500.000 økologiske køer er blevet lukket ud på græs under åben himmel.
Du undgår rester af sprøjtegifte i din mad, når du vælger økologisk?
Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport har år efter år vist, at der er rester af sprøjtegifte i ca. halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der findes i butikkerne.
Du skåner 200 liter grundvand for rester af sprøjtegifte, når du køber en liter øko-mælk? En bøf på 250 gram = 750 liter grundvand. 1 æg på 50 gram =75 liter grundvand og 1 portion
havregryn på 50 gram = 34 liter grundvand.
Du er med til at bevare en rig og ren natur, når du køber økologiske varer. Der er i gennemsnit 30 procent flere vilde planter og dyr på økologiske arealer.
Alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret. I dag kommer 16 % af de ikke-økologiske køer på græs?
De sidste 25 år har danskernes køb af økologiske varer sparet den
danske natur for mere end tre mio. kilo giftstoffer.
De sidste 25 år har danskerne skånet 4.300 mia. liter grundvand for rester af sprøjtegifte – hvilket ca. svarer til den danske befolknings privatforbrug af vand i 20 år.
Ved at vælge økologiske varer hver gang, du køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan ud reducere dit indtag af pesticider med hele 46 %.
Du siger farvel til 330 E-numre, når du vælger økologiske varer? Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre: konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter, sødestoffer m.m. I økologisk mad er kun 49 af disse stoffer tilladt – de øvrige 330 er bandlyst.
At hver tredje liter mælk, som danskerne lægger i indkøbskurvene,
er økologisk?
Ikke-økologiske kartofler er den afgrøde, som danske landmænd oftest sprøjter. Afhængigt af vejret får kartoflerne en tur med sprøjten mellem 10 og 15 gange på et år.