Efteråret er over os og dermed også udsigten til koldere vejr, blæst og regn.
Af Advokat Louise Vigand Kryger
Når man har små børn, så ved man, at det også betyder udsigten til mange løbende næser, feber og det der er værre. Som mor og far giver det altid anledning til bekymring når børnene er syge, men der er også den yderligere bekymring i, hvordan man skal få barnets sygdom til at passe sammen med forældrenes jobs.
Ifølge lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager har en forældre ret til at holde/tage fri fra arbejde, hvis tvingende familiemæssige årsager gør sig gældende i tilfælde af sygdom eller ulykke, der gør lønmodtagerens umiddelbare tilstedeværelse påtrængende nødvendig.
Det gælder f.eks. hvis barnet kommer pludseligt til skade i skolen eller i daginstitutionen eller hvis det pludselig bliver syg. Fraværet må kun være af kortere varighed, således kun 1 dag, der i teorien er længe nok til at tage diverse forholdsregler i forhold til den akut opståede sygdom, f.eks. få engageret mormor og morfar eller andre gode pasningsmuligheder.
Har jeg ret til løn?
Loven giver dig imidlertid ikke ret til løn under fraværet. Om du har krav på løn afhænger således alene af din ansættelsesaftale med arbejdsgiveren. Hvor længe du har krav på fravær, om det er med løn samt øvrige betingelser fremgår af din ansættelseskontrakt.
Hvis du er overenskomstansat, så har du naturligvis krav på fravær og løn under fraværet i overensstemmelse med overenskomstens indhold. Typisk har overenskomstansatte ret til mellem 1 og 5 dages fravær med løn ved barnets sygdom. Hvis begge forældre har ret til fravær med løn under barnets sygdom, så skal man være opmærksom på, at det kun er den ene forældre der har ret til at blive hjemme med barnet, idet barnet kun har en første sygedag osv.
Hvem har ret til omsorgsdage?
Hvis du er offentligt ansat – eller hvis det følger af din ansættelseskontrakt eller overenskomst – har du ret til et årligt antal såkaldte “omsorgsdage”. Dem kan du f.eks. bruge til barnets 2. eller 3. sygedag, hvis det måtte blive nødvendigt. Arbejdsgiveren har ikke krav på nogen begrundelse for dit valg om at bruge en omsorgsdag og må kun afvise dig, hvis dit fravær er helt uforeneligt med dit arbejde den pågældende dag.
Læs mere om din ret til omsorgsdage her.
Når man skal være fraværende fra sit arbejde er det altid vigtigt, at man giver sin arbejdsgiver besked i så god tid som muligt inden man skulle møde på arbejdet. Er du i tvivl om, hvad du har krav på af fravær og løn under fraværet i forbindelse med barnets første sygedag, så kontakt enten din arbejdsgiver, din fagforening eller din lokale Ret & Råd Advokat.
Advokat Louise Vigand Kryger, Mor til Emma på snart 2 år, gift med Søren. Speciale i familie- og arveret.