Bæredygtighed, klimavenlige retter og madlavning på skoleskemaet

Et spændende skoleprojekt har gjort danske skoleelever klogere på bæredygtighed, klimavenlige retter og madspild. Så nu kan de lære mor og far, at lave god og sund mad med grønne alternativer til kød.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

At kød sætter et stort klimaaftryk, har de fleste af os efterhånden lært. Men vi er mange, der har brug for inspiration til erstatning for det, som vi førhen har brugt som hovedingrediens i vores retter ved middagsbordet. Derfor har skolebørn over hele landet, nu været med i projektet: Verdensmål & Madkundskab, der gennemføres i et tæt samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, forfatter Helle Brønnum Carlsen, Foreningen for Madkundskab og Spar Nord Fonden, der indtil nu har finansieret projektet med godt 7 mio. kr. Her bliver børnene undervist, så de efterfølgende skal hjem og lære fra sig, af al den viden, de får med sig i skolen.

Inspiration til klimavenlige retter

klimavenlige retter og Co2 pyramiden

Børnene har gennem skoleprojektet lært, at de selv kan være med til at påvirke udviklingen – og måske også deres forældre, når de kommer hjem med ny inspiration til klimavenlige retter. For de fleste vil opleve, at de grønne alternativer smager lige så godt, hvis ikke bedre, end velkendte livretter. Og hvem andre end vores børn kan lære os forældre, at passe bedre på miljøet? Når vores børn kommer hjem med frisk lærdom fra skolen – uanset om det handler om at slukke for vandet eller lyset – så har vi voksne en tendens til at høre bedre efter. Vi burde jo i virkeligheden være deres rollemodeller.

Bæredygtig undervisning

klimavenlige retter og bøger

Skoleprojektet består af to lærebøger, der giver et rigtigt fint indblik i den basale viden omkring bæredygtighed, klimaaftryk, vores miljø og madspild. Begge bøger – hvoraf den ene er en kogebog – får børnene med sig hjem, så de sammen med deres forældre kan kokkerere, og lade sig inspirere fra opskrifterne i bogen.

I bind 1 gennemgås teorien, med afsæt i bæredygtighed, i forhold til FN´s verdensmål 12 om ansvarligt brug og produktion. Bogen er spækket med mange gode informationer og opgaver til eleverne, der skal hjælpe dem med at forstå, hvordan fødekæden hænger sammen, lige fra dyrkning, hvordan vi passer godt på vores natur, produktion af råvarer, indkøb og transport, og i sidste ende forbrug.

Andet bind er en kogebog med opskrifter, og klimavenlige retter med masser af god inspiration til årstidens gode og grønne råvarer. Igennem bøgerne får børnene gode og brugbare tips til at spise efter årstiden, til at dyrke egne krydderurter, og til hvordan man f.eks. får spist alle dele på en kylling.

Bøgerne, er sammen med læringsplaner til skolerne, gratis, og giver konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, sådan at vi reducerer klimatrykket, passer godt på vores jord, og samtidigt laver sund, god og velsmagende mad.

Foredrag og madlavning

klimavenlige retter og bøger bind 2

– Ikke alle små mennesker vokser op i en familie, hvor mor og far har ressourcerne til at videregive, hvordan man laver velsmagende mad, og handler ansvarsfuldt. Så er det jo fantastisk, at vi i Danmark har faget madkundskab, og tusinder af lærere, som går på arbejde for at lære vores børn om alt det, de ved, siger Claus Meyer. Han har været en del af projektet, og har afholdt fem foredrag for lærere i madkundskab landet over i samarbejde med Spar Nord Fonden.

– Det er vigtigt og herligt, at tilberede retter uden kød sammen med klassen. Men for rigtigt at tænke bæredygtighed – også ind i køkkenet derhjemme – betyder det noget, at børnene får tips og opskrifter med hjem, så de har nemme eksempler på lækker mad lavet af råvarer, som undgår at blive til madspild. Og det har de fået med hjem i de 182.000 gratis bøger vi har uddelt, fortæller Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der leder projektet hos Spar Nord Fonden.

Vil du vide mere om Spar Nord Fonden? Læs mere her på deres hjemmeside: www.sparnordfonden.dk/verdensmal-madkundskab/