Babys seng
Dyne og hovedpude:
Lad barnet sove med en tynd babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig og ikke bliver viklet ind i og kvalt i. Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind under søvnen.
Madras:
Babys madras skal være relativ fast og gå helt ud til kanten af sengen. Undgå brug af plastik, da det giver risiko for, at barnet kan blive kvalt.
Sikker pusleplads
Børn kan være meget livlige, lige fra de bliver født. En pludselig bevægelse og et øjebliks uopmærksomhed kan være nok til, at barnet falder på gulvet med hovedet først.
– Vælg et puslebord som er stabilt og solidt.
– De nødvendige ting skal være inden for rækkevidde. Er der ikke en vandhane ved siden af puslepladsen, kan et vandfad eller en termokande med lunkent vand bruges i stedet.
– Barnet må aldrig ligge alene på puslebordet. Hvis I må gå fra puslepladsen, så tag altid barnet med, eller læg det på et tæppe på gulvet.
– Undgå at lægge barnet i jeres egen seng eller på sofaen, som barnet også kan trille ned fra.
BabyBio
Selv om det er skønt at være på barsel, og hygge om familien i hjemmet, er det altså også skønt at komme lidt ud. Trom mødregruppen sammen, og kig nærmere på fænomenet, BabyBio, som findes i mange biografer landet over. BabyBio er forbeholdt nybagte forældre og finder ofte sted om formiddagen. Filmene i BabyBioprogrammet afvikles med dæmpet lyd og en lille smule lys, så det er muligt at have din baby med ind i salen.
Barnets allerførste ord afsløret
Det er svært at vide, hvad en lille babys tanker i virkeligheden kredser om. Her giver danske forskere fra Center for Børnesprog, Syddansk Universitet, os et indblik i det lille barns verden.
Forskerne har nemlig klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er. Det har de gjort via en stor spørgeskemaundersøgelse, der er baseret på 6.112 børn i alderen 8 til 36 måneder.
Her er top-20 over danske børns første ord:
- mm mm (lækkert-lyd)
- hej
- årnnn (bil-lyd)
- vov (hund-lyd)
- hej hej (farvel)
- tak
- grrrr (løve-lyd)
- far
- borte tit/titte bøh (gemmeleg)
- mad
- ja
- nej
- muh (ko-lyd)
- mor
- av (gør-ondt-lyd)
- mjav (kat-lyd)
- rap (and-lyd)
- klappe kage (leg)
- barnets eget navn
- det (er lige så hyppigt som ‘bus’)
Amning og tæt kontakt med baby
Hvis det overhovedet er muligt, anbefales det stadigvæk, at amme barnet. De fleste børn vokser, som de skal og har det rigtig godt udelukkende på modermælk, til de er ca. seks måneder. Børn, der ikke ammes, skal have modermælkserstatning som er tilpasset spædbørns behov fra fødslen og de første 5-6 måneder. Fra barnet er to uger, gives D-vitamin-dråber til alle, uanset hvad de får at spise. Uanset om man ammer sit barn eller giver baby modermælkserstatning i en sutteflaske, er det vigtigt at være nærværende og at give sig tid til at nyde denne hyggestund, som skaber det helt særlige bånd til den lille ny.
Babysvømning
De fleste babyer elsker, at komme med mor eller far i det dejlige lune babybassin i svømmehallen.
Det er en herlig måde for barn og forældre at være sammen på. Man er koncentreret om hinanden, og barnets sanser og motorik styrkes. Man behøver ikke at kunne svømme, idet babysvømning altid foregår i et specielt bassin med lav vandstand og en højere vandtemperatur end i svømmehallens øvrige bassiner.
Vælg gerne et ”svømmehold” med en babysvømmeinstruktør som kan give tips og vejledning til øvelser og leg, så barnet bliver fortrolig både i og under vandet.
Kilde: Sundhedsstyrelsen, Videnskab.dk