De fleste af os har jo nok hørt det et par gange eller mere − at fede fisk er gode kilder til de vigtige omega-3-fedtsyrer og D- vitamin. I den ideelle verden ville vores børn da også smile og artigt spise op, når vi serverer fisk for dem. Men i den virkelige verden spiser mange børn udenom fisken på tallerkenen, og nøjes med tilbehøret.
Af Henriette Rosenthal
DHA, som er en omega-3 fedtsyre, hjælper til at bevare en normal hjernefunktion og D-vitamin understøtter bevarelsen af normale knogler. Så her har et par familier kigget nærmere på Möller’s Omega-3 Geléfisk til børn. De ligner og smager af gelévingummi, så nu er det ingen sag at give børnene en nem dosis omega-3 og D-vitamin.
Sara Schnack er mor til Sofia på fem og Nicklas som er 11 år.
− Det her er den nemmeste måde, at sikre, at børnene får tilskud med omega-3 og D-vitamin. Det er legende let, fordi geléfiskene, ifølge Sofia smager bedre end slik. Hun vil faktisk bare gerne bede om en håndfuld flere gange om dagen, hvilket hun selvfølgelig ikke får, men det siger lidt om, hvor godt de smager. Vi behøver ikke at være bange for, at Sofia glemmer sin daglige dosis, for hun spørger selv tit efter geléfiskene, så snart hun vågner.
Når vi nu ikke spiser nok fisk, er jeg klar over, at det kan være svært at få tilstrækkeligt D-vitamin især i vinterhalvåret. Jeg vil jo gerne give dem de bedste betingelser. Derudover er jeg vild med, Möller’s Omega-3 Geléfisk til børn ikke indeholder nogle kunstige tilsætningsstoffer.
Maja Sandager er mor til Josefine på fem og Nikoline på syv år.
− Hjemme hos os er vi ikke så gode til at spise fisk. Det er ganske enkelt ikke blandt yndlingsretterne, og børnene spiser ikke fisken, hvis jeg alligevel vælger at lave en ret med fisk til aftensmad.
Derfor er det naturligvis vigtigt for mig, at pigerne får dækket deres behov for omega-3 og D-vitamin på anden vis, fordi jeg ved, at de har behov for disse næringsstoffer. Jeg fortalte pigerne, at Möller’s Omega-3 Geléfisk var en slags jordbærvingummi, men der måtte så jeg tilføje, at de nok også var lidt geléagtige, for det kommenterede pigerne hurtigt. Pigerne godkendte dem med det samme og tilføjede, at geléfiskene skulle med på ferie hos mormor, fordi de smagte så godt.
Det er en utrolig fin indpakning, som appellerer til pigerne og får dem til at blive nysgerrige på produktet og det er ret vigtigt, når de begge generelt er fuldstændigt uinteresserede i “fisk”. Det er en fin detalje, at der bag på pakken er en lille ”huskekalender”, hvor børnene kan krydse af, om de har fået deres to daglige jordbærgeléfisk. Det synes de er ret sejt. Pigerne fik også fin malebog, med nogle søde motiver, som de fluks gik i gang med at farvelægge, ligesom den lille opgave- og pixibog, også vakte deres interesse.
Anbefaling af D-vitamin
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin og man får kun i mindre grad D-vitamin gennem kosten. D-vitamin findes i større mængder i fede fisk. Derudover findes D-vitamin i begrænsede mængder i kød, mælk, ost og æg. Grøntsager indeholder stort set ikke D-vitamin. I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader. Derfor anbefales det at tage et dagligt tilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin fra oktober til april.
Omega-3
Fisk, specielt de halvfede og fede fisketyper, er hovedkilde til de langkædede omega-3 fedtsyrer DHA og EPA, som bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Dette er en del af begrundelsen for, at De officielle Kostråd anbefaler at spise mindst 350 g fisk om ugen, heraf mindst 200 g fede fisk som f.eks laks, ørred, sild og makrel.
Kilde: Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen.