Vælger du også økologi, når du køber madvarer?

Økologiens succes i Danmark kan i høj grad tilskrives, at vi som de første i verden fik et statskontrolleret økologimærke i 1990. Det mærke, vi kender som det røde Ø. Vidste du at syv øko-idealister, et par år før vi alle rigtigt fik øjnene op for økologi, satte sig sammen med en mejeribestyrer, hvor de besluttede sig for at starte et økologisk mejeri?

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

I dag er det svært at forstå, at ingen – hverken politikere, mejerier eller butikker, dengang turde satse på økologi. Men for de otte omkring bordet var der ingen tvivl. De ville satse stort på at drive økologiske landbrug, og producere økologiske mejeriprodukter, uanset om Danmark var klar til det eller ej.

Økologiske visioner og mål

Og nej, det var ikke nemt af få afsat mælken, og for deres kollegaer i det konventionelle landbrug gik det langt nemmere med at tjene penge til den daglige drift. Men med en stædig tro på økologien og en ukuelig vilje, lykkedes det at holde fast og styre Thise mejeri igennem til den store virksomhed den er i dag. De kan med stolthed bryste sig af at være Danmarks næststørste økologiske mejeri, der stadigt er ejet af de nu 72 økologiske landmænd, der producerer mælken.

Hos Thise er de i konstant udvikling. De vil nemlig ikke bare nøjes med at følge de økologiske retningslinjer, de vil udvikle i en endnu bedre retning. F.eks. er det gode dyreliv helt fundamentalt i det økologiske regelsæt. I sommerhalvåret kommer alle økologiske køer på græs og har dermed god plads, men i staldene har Thise hævet kravet til plads pr. ko hos alle deres landmænd.

Et andet tiltag er, at alle Thises landmænd er stoppet med at fodre køerne med soja. Nu fodres dyrene i stedet for med proteinafgrøder som hestebønner, ærter og lupiner. Mange dyr fodres med soja, og den stadig stigende globale efterspørgsel betyder rydning af regnskov og vild natur til skade for biodiversitet og klima.

Derfor har Thise fundet et alternativ til den proteinrige soja. Klimabelastningen fra importeret soja svarer til ca. ½ af dansk landbrugs samlede udledning af drivhusgasser, så det er et vigtigt skridt.

Forskellige køer = forskellige smage

Hos Thise ved de godt, at mælk fra forskellige kvægracer smager forskelligt og har forskellige egenskaber. Derfor separerer de mælk fra jerseykøerne, fra mælk fra sortbrogede køer, og mælken herfra bruges til forskellige produkter. F.eks. bruger de jerseymælk til de syrnede produkter og ˮsortbrogetˮ mælk til produktion af Danbo-oste. Udover dette, har de lanceret flere specialmælk, bl.a. Urmælk, Græsmælk og mælk Ad Libitum.

Vi har sendt et udvalg af mejeriprodukter hjem til et par familier. Her kan du læse hvad de synes.

Mælk er ikke ”bare” mælk

– Mine børn skal have det, jeg tror på er det bedste for dem, mig/os og vores planet. Men jeg ønsker også, at dyrene bag produkterne har værdi i livet. Og det føler jeg, at man får ved at vælge Thises produkter. Thise leverer bare altid fantastisk kvalitet og lækre økologiske varer, fortæller Mia Lindberg.

– Vi kendte godt til flere af Thises produkter, inden vi fik lov at smage en masse forskellige varer i dette samarbejde. Vi modtog bl.a. flere oste – både vesterhavsost, som allerede er fast at finde i vores køleskab, men også bløde oste, som Urteost, der var nyt bekendtskab. Vi har testet urteosten både på pizza og i panini, og den er vi blevet ret begejstrede for.

– Vi kendte i forvejen deres gode mælk, og der er ingen tvivl om, at mælk ikke bare er mælk. Jeg har altid selv købt jerseymælken, da jeg handlede i de københavnske butikker, men da min mand, som er fra Jylland, og jeg lærte hinanden at kende, var jerseymælken ikke fast i butikkerne i Jylland.

Siden da er der heldigvis sket meget, og nu finder vi jerseymælken alle steder i landet. Men det faktum, at Thise dyrker mælkens forskelligheder, og at de på baggrund af den viden, skaber kvalitetsprodukter, som tilmed er gode for miljøet og med tanke på dyrene, gør, at vi altid vil vælge det.

– Det har været sjovt at smage på nogle nye produkter, som vi ikke kendte i forvejen. Vi har bagt pizza med urteost, spist lækre oste til tapas, bagt boller med Acido Akultur, lavet koldskål af citron kærnemælk, spist skyr med müsli, drukket mælk Ad libitum, og nydt den mørke iskaffe, som jeg straks blev fan af. Wauw, den er god. Der er flere af de nye varer, som fremover vil blive købt med hjem, bl.a. iskaffen, og fyrtårnsosten. Den har jeg kigget på tidligere, men har så alligevel gået med det kendte valg, nemlig vesterhavsosten.

Men nu tænker jeg, at de kommer med hjem lidt på skift, og så fortsætter vi som altid med at købe Thises mælk, oste og kakao, som ungerne elsker i forvejen. Min holdning er fuldstændig uændret, Thises varer er kvalitet.

Økologi = god samvittighed

– Vi prøver at tænke over at købe økologisk, dog er det ikke en prioritet udelukkende at købe økologiske varer. Men vi kan godt lide, at Thise tænker på dyrevelfærd, og at alle deres produkter er økologiske. Det betyder jo, at vi kan servere dem for vores børn med god samvittighed, fortæller Nina Louise Larsen.

– Vi fik lov til at smage på mange forskellige lækre ting fra Thise. Min mand Søren, var ret vild med ostene, og vi fik spist en hel ost til morgenmaden over et par dage. Selv Signe på 4 år, der normalt ikke kan lide ost, ville hellere have en bolle med ost, end med pålægschokolade. Det er ret usædvanligt.

Jeg selv elsker en god iskaffe på en varm sommerdag, og iskaffen fra Thise er en anelse mere mørk, end den jeg normalt drikker, men den er god, og den blev nydt på terrassen en varm sommerdag, mens børnene sov middagslur.

– Vores snart 2-årige datter Anne Kathrine, var ret glad for mælken, så hun sagde flere gange “mere”.

– Vi fik også lov til at smage på deres skyr og koldskål, og der er da helt klart nogle at deres varer vi vil fortsætte med at købe fremover, nu da vi har opdaget dem. Iskaffen, mælken og ostene, skal vi helt klart have indkøbt fremover.

Læs mere her på deres hjemmeside: www.thise.dk